zaxari-kastani
Η καστανή ή η λευκή ζάχαρη είναι καλύτερη για την υγεία μας;

Η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα που απολαμβάνουμε από τότε που ανακαλύψαμε το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαφορετικά τρόφιμα παρέχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, γλυκύτητας και γεύσης.

Η ζάχαρη παράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης, από τα φύλλα ενός φυτού ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλου. Αποθηκεύεται ως χυμός στους μίσχους ή στη ρίζα (τεύτλα) του φυτού, πριν τη συγκομιδή και την αποστολή για εξευγενισμό.

Ο χυμός του ζαχαροκάλαμου εκχυλίζεται, καθαρίζεται, διηθείται και κρυσταλλώνεται. Μέσω ποικίλων προσαρμογών στη διαδικασία ραφιναρίσματος, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές ποικιλίες ζάχαρης. Μια τέτοια ζάχαρη είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που πιθανότατα γνωρίζετε οι περισσότεροι.

Τι είναι η καστανή ζάχαρη;

Η καστανή ζάχαρη είναι η λευκή ζάχαρη με την παρουσία μελάσας. Η μελάσα δίνει στη ζάχαρη περισσότερη υγρασία (κάνοντας την υφή της πιο απαλή), πιο σκούρο χρώμα και μια ελαφριά γεύση σαν καραμέλα. Η μελάσα βρίσκεται φυσικά σε φυτά ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων και διαχωρίζεται από τους κρυστάλλους ζάχαρης για να δημιουργήσει λευκή ζάχαρη στη διαδικασία ραφιναρίσματος.

Όταν συζητάμε για την καστανή ζάχαρη, αναφερόμαστε κυρίως στην ανοιχτή καστανή ζάχαρη. Μην ξεχνάτε όμως και τη σκούρα καστανή ζάχαρη. Η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα μελάσας, που είναι ο λόγος για το πιο σκούρο χρώμα της. Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα που διαφέρει: η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει επίσης μια πιο έντονη γεύση από την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή.

Διατροφική αξία

Η καστανή ζάχαρη δεν υπερέχει της λευκής ουσιαστικά σε τίποτα. Και τα δυο είδη παρέχουν τις ίδιες θερμίδες, η διαφορά σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρή, ενώ η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο είτε καταναλώσουμε καστανή είτε λευκή ζάχαρη.

Για παράδειγμα:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη = 16 Cal
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη = 14 Cal

Μία διατροφική διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καλίου, σιδήρου και ασβεστίου από την αντίστοιχη λευκή ζάχαρη. Λέγοντας αυτό, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σακχάρων είναι ασήμαντες και απίθανο να κάνουν καμία σημαντική διαφορά εάν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπερασματικά η κύρια διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι η παρουσία μελάσας. Αυτό δίνει στη μαύρη ζάχαρη μια χαρακτηριστική γεύση, χρώμα και επίπεδο υγρασίας που την κάνει να ξεχωρίζει από την κανονική λευκή επιτραπέζια ζάχαρη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Welcome to UP 2025
Μια νέα αρχή, μια μεγάλη γιορτή: Το «Welcome to UP 2025» υποδέχεται Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη, Κότσιρα και Σκιαδαρέσες
Πανεπιστήμιο Πατρών: Έρχεται το «Welcome to UP 2025» και ενώνει την Δυτική Ελλάδα- Η φοιτητική εμπειρία ξεκινά με ρυθμό, έμπνευση και συμμετοχή -...
Μια νέα αρχή, μια μεγάλη γιορτή: Το «Welcome to UP 2025» υποδέχεται Πορτοκάλογλου, Ιωαννίδη, Κότσιρα και Σκιαδαρέσες
Νίκος Παπαϊωάννου στη Βουλή
Νίκος Παπαϊωάννου: «Κλείνουμε τις γκρίζες ζώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δίνουμε νέα πνοή στο δημόσιο πανεπιστήμιο»
«Η εποχή της ανομίας και του διχασμού τελείωσε. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι άβατα», δήλωσε με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ...
Νίκος Παπαϊωάννου: «Κλείνουμε τις γκρίζες ζώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δίνουμε νέα πνοή στο δημόσιο πανεπιστήμιο»
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα ανά σχολική μονάδα ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ για το 2025-26
Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων και Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφέρειας Αττικής για το νέο σχολικό έτος –...
Υπουργείο Παιδείας: Οριστικοποιήθηκαν τα τμήματα ανά σχολική μονάδα ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ για το 2025-26
Ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας σε μηχανές
Παλλήνη: 18χρονος «έσκιζε» την Περιφερειακή Υμηττού με 188 χλμ/ώρα – Συνελήφθη επί τόπου
Σοκ προκαλεί η νέα υπόθεση επικίνδυνης οδήγησης στην Αττική. Ένας 18χρονος, μόλις μερικούς μήνες μετά την απόκτηση διπλώματος, εντοπίστηκε να...
Παλλήνη: 18χρονος «έσκιζε» την Περιφερειακή Υμηττού με 188 χλμ/ώρα – Συνελήφθη επί τόπου