zaxari-kastani
Η καστανή ή η λευκή ζάχαρη είναι καλύτερη για την υγεία μας;

Η ζάχαρη είναι ένα φυσικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα που απολαμβάνουμε από τότε που ανακαλύψαμε το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαφορετικά τρόφιμα παρέχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, γλυκύτητας και γεύσης.

Η ζάχαρη παράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης, από τα φύλλα ενός φυτού ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλου. Αποθηκεύεται ως χυμός στους μίσχους ή στη ρίζα (τεύτλα) του φυτού, πριν τη συγκομιδή και την αποστολή για εξευγενισμό.

Ο χυμός του ζαχαροκάλαμου εκχυλίζεται, καθαρίζεται, διηθείται και κρυσταλλώνεται. Μέσω ποικίλων προσαρμογών στη διαδικασία ραφιναρίσματος, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές ποικιλίες ζάχαρης. Μια τέτοια ζάχαρη είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που πιθανότατα γνωρίζετε οι περισσότεροι.

Τι είναι η καστανή ζάχαρη;

Η καστανή ζάχαρη είναι η λευκή ζάχαρη με την παρουσία μελάσας. Η μελάσα δίνει στη ζάχαρη περισσότερη υγρασία (κάνοντας την υφή της πιο απαλή), πιο σκούρο χρώμα και μια ελαφριά γεύση σαν καραμέλα. Η μελάσα βρίσκεται φυσικά σε φυτά ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων και διαχωρίζεται από τους κρυστάλλους ζάχαρης για να δημιουργήσει λευκή ζάχαρη στη διαδικασία ραφιναρίσματος.

Όταν συζητάμε για την καστανή ζάχαρη, αναφερόμαστε κυρίως στην ανοιχτή καστανή ζάχαρη. Μην ξεχνάτε όμως και τη σκούρα καστανή ζάχαρη. Η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα μελάσας, που είναι ο λόγος για το πιο σκούρο χρώμα της. Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα που διαφέρει: η σκούρα καστανή ζάχαρη έχει επίσης μια πιο έντονη γεύση από την ανοιχτή καστανή ζάχαρη, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή.

Διατροφική αξία

Η καστανή ζάχαρη δεν υπερέχει της λευκής ουσιαστικά σε τίποτα. Και τα δυο είδη παρέχουν τις ίδιες θερμίδες, η διαφορά σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρή, ενώ η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο είτε καταναλώσουμε καστανή είτε λευκή ζάχαρη.

Για παράδειγμα:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη = 16 Cal
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη = 14 Cal

Μία διατροφική διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι ότι η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καλίου, σιδήρου και ασβεστίου από την αντίστοιχη λευκή ζάχαρη. Λέγοντας αυτό, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σακχάρων είναι ασήμαντες και απίθανο να κάνουν καμία σημαντική διαφορά εάν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπερασματικά η κύρια διαφορά μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης είναι η παρουσία μελάσας. Αυτό δίνει στη μαύρη ζάχαρη μια χαρακτηριστική γεύση, χρώμα και επίπεδο υγρασίας που την κάνει να ξεχωρίζει από την κανονική λευκή επιτραπέζια ζάχαρη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδ
Χαλκίδα: Ημερίδα για την σύγχρονη εκπαίδευση μέσα από τη διερεύνηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα
Καινοτομία και συνεργασία στην εκπαίδευση: Διερευνητική μάθηση και εκπαιδευτικά προγράμματα
Χαλκίδα: Ημερίδα για την σύγχρονη εκπαίδευση μέσα από τη διερεύνηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα
paideias
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
Οδηγίες για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία συνεντεύξεων
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία: Πλήρης ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για τη διαδικασία συνεντεύξεων
PANELLADIKES
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα λάβει χώρα η πανελλαδική...
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 4 από τα 13 ξένα ΑΕΙ που ζητούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ξεπερνούν τα ελληνικά στη διεθνή κατάταξη - Τα υπόλοιπα...
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"