pontikia
Ποντίκια βιντεοσκοπήθηκαν να δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε αναίσθητους συντρόφους τους

Νέα επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα ποντίκια δεν μένουν αδιάφορα όταν ένας σύντροφός τους πέσει αναίσθητος. Αντίθετα, προσπαθούν να τον συνεφέρουν αγγίζοντάς τον, γλείφοντάς τον και ακόμη και τραβώντας τη γλώσσα του, πιθανώς για να διευκολύνουν την αναπνοή του.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science, δείχνει ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά δεν περιορίζεται μόνο στα πιο εξελιγμένα θηλαστικά, αλλά εκτείνεται και σε μικρότερα κοινωνικά ζώα, όπως τα ποντίκια. Αντίστοιχες πράξεις φροντίδας έχουν καταγραφεί σε χιμπατζήδες, δελφίνια και ελέφαντες, που βοηθούν τραυματισμένους συντρόφους τους.

Στο πείραμα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρατήρησαν ποντίκια να αντιδρούν σε άλλα ποντίκια που είχαν τεθεί σε αναισθησία. Τα υγιή ποντίκια περνούσαν σχεδόν τον μισό χρόνο παρατήρησης προσπαθώντας να ξυπνήσουν τους αναίσθητους συντρόφους τους. Η αλληλεπίδραση ήταν πιο έντονη όταν τα ποντίκια γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Η συμπεριφορά τους περιλάμβανε αρχικά μύρισμα και γλείψιμο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τραβούσαν τη γλώσσα του αναίσθητου ποντικιού, σαν να προσπαθούσαν να του ανοίξουν τον αεραγωγό. Σε ένα πείραμα, όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μικρό αντικείμενο στο στόμα του αναίσθητου ποντικιού, το άλλο ποντίκι το αφαίρεσε στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι έμφυτη, καθώς τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν πολύ νεαρά και δεν είχαν ξαναδεί ποτέ αναίσθητα μέλη της ομάδας τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φροντίδα αυτή σχετίζεται με την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς στα θηλαστικά.

Η Κριστίνα Μάρκες, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κόιμπρα, σημειώνει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η αλληλεγγύη μεταξύ των ζώων είναι πιθανότατα πιο διαδεδομένη απ’ όσο νομίζουμε. Παρόλα αυτά, προειδοποιεί ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στις συμπεριφορές των ζώων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η κατάταξη του πίνακα των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε με βάση τη χρονολογική σειρά υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησής τους.
«Άκαγος»: Τι σημαίνει η λέξη και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα
Μάθετε τη σημασία της λέξης «άκαγος» και ποια είναι η προέλευσή της – Ποιες είναι οι χρήσεις της στην ελληνική γλώσσα
«Άκαγος»: Τι σημαίνει η λέξη και πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα