Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί
Μια πεντανόστιμη συνταγή, λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, αφού αποτελείται από κεφτέδες στην καλύτερή τους εκδοχή, με σάλτσα ντομάτας και τυριά που λιώνουν

Το φαγητό ψήνεται στο φούρνο μέσα σε πήλινο και εμποτίζεται από την ξεχωριστή γεύση και τη μυρωδιά που του δίνει το κεραμικό αυτό σκεύος.

Υλικά για τη Συνταγή

600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή περασμένο από τον τρίφτη

2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 αυγό

1 φλιτζάνι τρίμμα από μπαγιάτικο ψωμί ή ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Αλάτι κατά βούληση

Για τη σάλτσα

2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, τριμμένες στον τρίφτη

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Άφθονο τυρί που λιώνει, τριμμένο (τσένταρ, γκούντα, μοτσαρέλα κτλ.)

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ ζυμώστε καλά όλα τα υλικά για τους κεφτέδες δηλαδή, τον κιμά, το κρεμμύδι και τα σκόρδα, το αυγό και το ψωμί, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και τέλος τα μπαχαρικά. Αφήστε το μίγμα για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένο, να δέσουν καλά οι γεύσεις.

2. Πλάστε κεφτέδες στο μέγεθος που επιθυμείτε, πιέστε τους λίγο να πλατύνουν, τηγανίστε τους σε σπορέλαιο κι από τις δύο μεριές για μερικά μόνο λεπτά (να είναι ελαφρώς ροζ στο εσωτερικό τους) και αφήστε τους στην άκρη.

3. Ετοιμάστε την σάλτσα, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τις ντομάτες περασμένες στον τρίφτη μαζί με το ελαιόλαδο και μόλις πάρουν μερικές βράσεις προσθέστε τον πελτέ, το σκόρδο, αλατοπίπερο και 2 φλιτζάνια νερό. Βράστε τη σάλτσα μέχρι να πήξει λίγο.

4. Σε μεγάλο πήλινο σκεύος ή σε ατομικά πήλινα μπολάκια, βάλτε τη σάλτσα που ετοιμάσατε, προσθέστε τους ελαφρώς τηγανισμένους κεφτέδες και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 περίπου λεπτά. 5.Όταν απορροφηθούν τα πολλά υγρά και αρχίσουν να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί, γενναιόδωρα, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του φαγητού. Ξαναβάλτε το σκεύος στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για 10 ακόμα

5. Όταν απορροφηθούν τα πολλά υγρά και αρχίσουν να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί, γενναιόδωρα, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του φαγητού. Ξαναβάλτε το σκεύος στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά, να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα, σερβίρετε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι και απολαύστε!

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eidiki agwgi
Εκατοντάδες τα κενά στην Α’ Αθήνας λίγο πριν το 2026 – Στο «κόκκινο» η ειδική αγωγή
Εκατοντάδες ακάλυπτα τμήματα και χιλιάδες μαθητές χωρίς στήριξη στην Α’ Διεύθυνση Αθήνας, λίγο πριν το νέο έτος
Εκατοντάδες τα κενά στην Α’ Αθήνας λίγο πριν το 2026 – Στο «κόκκινο» η ειδική αγωγή
Κερί
Στήριξη και αλληλεγγύη σε οικογένεια εκπαιδευτικού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή
Κάλεσμα του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης για ενίσχυση της οικογένειας του δασκάλου Αντίγονου Κύρου
Στήριξη και αλληλεγγύη σε οικογένεια εκπαιδευτικού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή
patron.gif
Παγκόσμια διάκριση για το Πανεπιστήμιο Πατρών: Στις κορυφαίες ομάδες η Patras Medicine iGEM
Συνάντηση των βραβευμένων φοιτητών με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα μετά τη μεγάλη επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2025
Παγκόσμια διάκριση για το Πανεπιστήμιο Πατρών: Στις κορυφαίες ομάδες η Patras Medicine iGEM