γυναικες
Αυτό είναι για σένα θηλυκό…

8 Μαρτίου, η Ημέρα της γυναίκας: γιορτή ή αβάσταχτες μνήμες;  Οι γυναίκες, μέσα στην πάροδο της ιστορίας κατέκτησαν τα δικαιώματά τους μετά από πολλά εργατικά «ατυχήματα», σκληρό αγώνα και πολύ αίμα.

Κάποιες από αυτές τις ιστορίες του γυναικείου κινήματος, αξίζει να αναφέρονται και να μνημονεύονται τέτοιες μέρες προς τιμήν αυτών των γυναικών που «θυσιάστηκαν» για την αλλαγή των πραγμάτων.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα διαδραματίστηκε το 1911 και από τότε τα δεδομένα της εργατικής νομοθεσίας άλλαξαν μια για πάντα.

γυναικες

Το εργοστάσιο της κόλασης

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαρτίου του 1911 στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων Triangle Shirtwaist (Triangle Shirtwaist Factory Fire).

Εκεί δούλευαν πολλές εργάτριες κυρίως Εβραίες και Ιταλίδες ηλικίας από 16 έως 23 ετών που είχαν πρόσφατα μεταναστεύσει στις Η.Π.Α για μια καλύτερη ευκαιρία για ζωή. Μπορεί να μην το ξέρανε, αλλά εκείνη την ημέρα θα έμεναν στην ιστορία.

Στο εργοστάσιο συνολικά δούλευαν 500 εργάτες, ανάμεσά τους και παιδιά, τα οποία δούλευαν από το πρωί, έως το βράδυ. Οι εργοστασιάρχες για να μην έχουν την έννοια ότι μπορεί κάποιος από τους εργάτες να κλέψει εμπόρευμα, κλείδωναν τις πόρτες των ορόφων όταν οι μηχανές δούλευαν.

Το χρονικό

Το απόγευμα εκείνης της ημέρα, οι εργάτριες της εταιρίας ετοιμάζονταν να φύγουν, έχοντας δουλέψει αρκετά αυτή την εβδομάδα. Όμως στον ακριβώς από κάτω όροφο ένας εργαζόμενος πετάει ένα τσιγάρο σε ένα κάδο απορριμμάτων που είναι γεμάτος με κλωστές ρούχων και κομμάτια πανιών και είναι εξαιρετικά εύφλεκτα.

Ξαφνικά, αρχίζει και πιάνει φωτιά, και εργάτες αρχίζουν να φωνάζουν στους συναδέλφους τους να εγκαταλείψουν το κτίριο. Όσοι βρισκόταν όμως στον ένατο όροφο ήταν κλειδωμένοι και ο επιστάτης που είχε τα κλειδιά είχε ήδη εγκαταλείψει το κτίριο.

Ένας λογιστής προειδοποιεί τους διοικητές του 10ου ορόφου για το ξέσπασμα μιας άνευ προηγουμένου φωτιάς. Άμεσα, οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου μαζί με τα παιδιά τους εκκενώνουν τον όροφο, ξεφεύγοντας μόλις και μετά βίας από τις φλόγες. Αλλά κανένας δεν ενημερώνει τον 9ο όροφο.

Κάποιες από τις εργάτριες κατάφεραν να προλάβουν να φύγουν από τους φλεγόμενους ορόφους από το ασανσέρ που μετέφερε μόνο εμπορεύματα και κάποιες από την σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου, αλλά η φωτιά πήρε τέτοιες διαστάσεις που και αυτές οι έξοδοι διαφυγής έκλεισαν για όσες απέμειναν πίσω.

γυναικες

Δίχως να γνωρίζουν προς τα πού να διαφύγουν, οι εργάτριες συσσωρεύονται στη σκάλα εξόδου κινδύνου, αλλά η ίδια καταρρέει, ρίχνοντας 20 ανθρώπους στον αεραγωγό. Παγιδευμένα κορίτσια προσπαθούν ανέφικτα να σπάσουν την κλειδωμένη πόρτα της Washington Street. Δεν υπάρχει έξοδος όμως.

Στο έσχατο σημείο επιβίωσης, τα κορίτσια αρχίζουν και πηδούν από τα παράθυρα πέφτοντας στους δρόμους, χωρίς να έχουν κάποια άλλη επιλογή. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες, έχοντας σώσει τη ζωή τους παρακολουθούσαν έξω από το κτίριο την φρίκη που διαδραματιζόταν.

Οι ιδιοκτήτες στην πραγματικότητα δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Πλήρωσαν κάποια πρόστιμα και τους έγιναν επιπλήξεις όμως το εργοστάσιο συνέχισε στο ίδιο μοτίβο εναντίον των φτωχών εργατών. Στις νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου μετά τη φωτιά οι υποδομές και πάλι δεν ήταν φτιαγμένες από υλικά με πυραντοχή ούτε υπήρχαν αρκετές έξοδοι.

γυναικες

Ο τραγικός απολογισμός εκείνης της ημέρας ήταν 146 εργάτριες να χάσουν την ζωή τους, επειδή οι ιδιοκτήτες τις έκλεισαν μέσα και δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου. Ο θάνατος αυτών των ανθρώπων οδήγησε σε βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τους όρους ασφαλείας στους χώρους εργασίας και στην ενίσχυση της Διεθνούς Ένωσης Εργαζόμενων Γυναικών στην Κλωστοϋφαντουργία (International Ladies' Garment Workers' Union), που αγωνίστηκε ιδιαίτερα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

gynaikes

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia proaulio
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητής- Tραυματίστηκε όταν επιχείρησε να πηδήξει τα κάγκελα σχολείου
Δύο πυροσβεστικά οχήματα και ισάριθμα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, καθώς και περιπολικά της αστυνομίας, με τους διασώστες να κόβουν τελικά μέρος...
Λαμία: Στο νοσοκομείο μαθητής- Tραυματίστηκε όταν επιχείρησε να πηδήξει τα κάγκελα σχολείου