Καρκινογόνο βενζόλιο: 800 φορές πάνω από το όριο σε πασίγνωστα προϊόντα
Αρκετά επικίνδυνα είναι πολύ δημοφιλή προϊόντα κατά της ακμής

Σοκ έχει προκαλέσει η πρόσφατη έρευνα ανεξάρτητου εργαστηρίου δοκιμών που εντόπισε «υψηλά επίπεδα» της καρκινογόνου ουσίας βενζόλιο σε προϊόντα ακμής (που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου), δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως Proactiv, Clearasil, PanOxyl και εταιρειών όπως Clinique (Estée Lauder), Target, Walgreens και Walmart.

Η Valisure

Η εταιρεία Valisure, με έδρα το Κονέκτικατ, κατέθεσε αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, καλώντας την να «ανακαλέσει και να αναστείλει τις πωλήσεις του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου από την αγορά των ΗΠΑ».

Η Valisure αναφέρει ότι κατά τις δοκιμές προέκυψε πρόβλημα με τα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας όταν τα συγκεκριμένα προϊόντα αποθηκεύονταν ή επεξεργάζονταν σε υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα προέκυψαν με τη θέρμανση δειγμάτων στους 37° Κελσίου, 50° C και 70° C.

Ο πρόεδρος της Valisure David Light δήλωσε στο CBS News ότι η εταιρεία εξέτασε τα επίπεδα βενζολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες επειδή το προϊόν μπορεί να εκτεθεί σε παρατεταμένη θερμότητα όταν βρίσκεται π.χ. μέσα σε αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή στο μπάνιο όπου αναπτύσσονται υδρατμοί.

Η Valisure πραγματοποίησε δοκιμές σε διάφορες θερμοκρασίες επί 18 ημέρες και διαπίστωσε ότι ορισμένα προϊόντα μπορεί να αναπτύξουν το καρκινογόνο βενζόλιο 800 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τι λένε οι εταιρείες

Το CBS News επικοινώνησε με τους κατασκευαστές των επίμαχων. Η Reckitt, στην οποία ανήκει η Clearasil, ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι «πεπεισμένη πως όλα τα προϊόντα Clearasil, όταν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους, είναι ασφαλή. Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την προβλεπόμενη χρήση τους».

«Η Sandoz υποστηρίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας», δήλωσε άλλος κατασκευαστής, σύμφωνα με πληροφορίες από CBS News.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή για χάσιμο κιλών
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων
Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων