γαλακτοκομικά
Τι είναι καλύτερο να καταναλώσετε στα γαλακτοκομικά

Από τη δεκαετία του 1970, οι διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές βασίστηκαν στα ευρήματα της μελέτης των επτά Χωρών, η οποία έδειξε συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ως αποτέλεσμα, οι διαιτητικές οδηγίες που ακολούθησαν, στράφηκαν προς τη μείωση της κατανάλωσης λίπους, που οδήγησε στην αναμόρφωση της βιομηχανίας τροφίμων και στη μέση αντίληψη για μια υγιεινή διατροφή, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση της παχυσαρκίας και του ποσοστού εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην χειροτέρευση της κατάστασης υγείας του πληθυσμού, αντί του αναμενόμενου αποτελέσματος.

Οι δίαιτες βασίζονταν στην κατανάλωση «εξαιρετικά επεξεργασμένων τρόφιμων» και ζαχαρούχων  ποτών, στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων εκτός σπιτιού και στη μεγαλύτερη χρήση εδώδιμων ελαίων. Επίσης, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποίησε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρη για την ανάπτυξη προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπίσει την απώλεια της γεύσης λόγω της μείωσης των λιπαρών στα μεταποιημένα προϊόντα.

Η διαφήμιση των ετικετών για τα «χαμηλά σε λιπαρά» τρόφιμα έπεισε τους καταναλωτές ότι «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» ήταν συνώνυμο με το «υγιεινό» τρόφιμο, οδηγώντας έτσι στην αύξηση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και στη μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

Λόγω του ότι η κατανάλωση πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει σημαντικά στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και λόγω του ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα φάνηκαν να εμπλέκονται στην αιτιολογία της καρδιαγγειακής νόσου – όπως αναφέρθηκε πιο πάνω – πολλές κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε αντίθεση με τα πλήρη σε λιπαρά. Αυτή η σύσταση παραμένει αμφισβητούμενη, και αυτό δημιουργεί σύγχυση για τους καταναλωτές.

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις, δεν υποστηρίζουν ότι η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων είναι επιζήμια σε παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου που σχετίζονται με το κορεσμένο λίπος.

Επίσης, αρκετές μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι, αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπαρών, η κατανάλωσή τους προκαλεί θετική ή ουδέτερη επίδραση στην ανθρώπινη καρδιαγγειακή υγεία. Όπως οι επιστήμονες υποστηρίζουν, «είναι σημαντικό τέτοιες εποχές να καταλάβουμε ότι πρόκειται για το φαγητό σαν σύνολο και όχι για μερικά μόνο θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό».

Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι και το τυρί, όχι μόνο δεν ασκούν επιζήμια αποτελέσματα στο προφίλ λιπιδίων του αίματος και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως με βάση τη περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένο λίπος, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιομεταβολικής νόσου ή Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερη πρόσληψη πλήρες σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ από τους συμμετέχοντες που ανέφεραν χαμηλότερη πρόσληψη. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών μπορεί ουσιαστικά να αυξήσει τις λιγούρες και την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες (για να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια λιπαρών) και να οδηγεί σε άλλα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου ΙΙ και του μεταβολικού συνδρόμου.

Επιπλέον, η κατανάλωση πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει στην αύξηση της πρόσληψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα της βιταμίνης D και της βιταμίνης Κ, που είναι λιποδιαλυτές.

Με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων, φαίνεται ότι αρχίζει να αποενοχοποιείται η παρουσία λιπαρών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως αναφέρουν οι Astup et al. 2019, «αυτό που καθίσταται όλο και πιο σαφές είναι ότι η σύσταση για περιορισμό των διατροφικών κορεσμένων λιπαρών για τη μείωση του κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου είναι ξεπερασμένη».

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν σε μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά ως μέρος ενός υγιούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής, με προτίμηση στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση για βέλτιστη πρόσληψη προβιοτικών και θρεπτικών συστατικών καθώς και για τα πιθανά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγές:

  • Astrup, A., Geiker, N. R. W., & Magkos, F. (2019). Effects of full-fat and fermented dairy products on cardiometabolic disease: Food is more than the sum of its parts. Advances in Nutrition, 10(5), 924S-930S.
  • Lordan, R., Tsoupras, A., Mitra, B., & Zabetakis, I. (2018). Dairy fats and cardiovascular disease: do we really need to be concerned?. Foods, 7(3), 29.
  • Kummer, K., Jensen, P. N., Kratz, M., Lemaitre, R. N., Howard, B. V., Cole, S. A., & Fretts, A. M. (2019). Full-Fat Dairy Food Intake is Associated with a Lower Risk of Incident Diabetes Among American Indians with Low Total Dairy Food Intake. The Journal of nutrition.
  • Drehmer, M., Pereira, M. A., Schmidt, M. I., Alvim, S., Lotufo, P. A., Luft, V. C., & Duncan, B. B. (2015). Total and full-fat, but not low-fat, dairy product intakes are inversely associated with metabolic syndrome in adults. The Journal of nutrition, 146(1), 81-89.
  • Drouin-Chartier, J. P., Côté, J. A., Labonté, M. È., Brassard, D., Tessier-Grenier, M., Desroches, S., … & Lamarche, B. (2016). Comprehensive review of the impact of dairy foods and dairy fat on cardiometabolic risk. Advances in Nutrition, 7(6), 1041-1051.
  • Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts

Πηγή: healthysetgo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxolikageumataeksww.jpg
Λαμία: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία
Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων
Λαμία: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία