evros
Ένα τεράστιο και κατά πάσα πιθανότητα μη αναστρέψιμο χτύπημα δέχτηκε η τοπική οικονομία

Οι απέραντες μαύρες εκτάσεις που απλώνονται σχεδόν σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του Έβρου, συνέπεια των πολλών πυρκαγιών που για περισσότερες από δέκα ημέρες «καταπίνουν» τα πάντα στο διάβα τους, δεν υποδηλώνουν μόνο μία τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένα τεράστιο και κατά πάσα πιθανότητα μη αναστρέψιμο χτύπημα δέχτηκε η τοπική οικονομία, η οποία, αν όχι στο σύνολό της αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, στην καλλιέργεια δέντρων, στην κτηνοτροφία και στη μελισσοκομεία.

Ειδικότερα και όπως λέει στο ethnos.gr ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Έβρου, Νίκος Γρηγοριάδης, εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα αλλά και άλλα οπωροφόρα δέντρα έχουν καταστραφεί και είναι αδύνατο οι παραγωγοί να μπορέσουν να κάνουν το οτιδήποτε, προτού περάσουν αρκετά χρόνια.

Την ίδια στιγμή πάνω από 9.000 ζώα και περισσότερες από 100-120 στάνες γεμάτες ζωοτροφές έχουν καεί οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες κτηνοτρόφους, ενώ και αυτοί που έπαθαν μικρότερες ζημιές, ξέρουν ότι για την επόμενη πενταετία δε θα υπάρχει τόπος για να βοσκήσουν τα ζώα τους. Μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν και οι ελπίδες για όσα ζώα αναζητούνται, αφού είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν χωρίς τροφή.

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι μελισσοκόμοι, αφού κάηκαν περίπου 12.000 κυψέλες και εκατομμύρια μέλισσες.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, κατά τον κ. Γρηγοριάδη, εκτός από τα εκατοντάδες  χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν καταστραφεί, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχασε τρακτέρ, ραντιστικά μηχανήματα και άλλες υποδομές, με αποτέλεσμα, όταν αναζωογονηθεί ξανά η γη, να μην μπορεί να την καλλιεργήσει.

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και αγρότες σε μη πυρόπληκτες περιοχές, αφού καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργεί το μικροκλίμα μετά τη φωτιά. Επίσης, τεράστια προβλήματα δημιουργεί στην άρδευση μη κατεστραμμένων εκτάσεων και η έλλειψη νερού, ως συνέπεια των πολύ μεγάλων καταστροφών σε υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καεί περίπου 2.500 κολώνες και μετασχηματιστές.

Στους πληγέντες, όπως λέει ο κ. Γρηγοριάδης, θα πρέπει να προστεθούν και όσοι απασχολούνται -είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι- στα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, αφού έχασαν μεγάλο μέρος του πελατολογίου τους.

Στα 750.000 στρέμματα η καταστροφή – Συνεχίζονται πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι όλα τα προηγούμενα δεν αντικατοπτρίζουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, αφού τα πύρινα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να καταστρέφουν αυτήν την ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός καταγράφει τουλάχιστον 750.000 καμένα στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων -το 70% αυτών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης- και τουλάχιστον 25 κατοικίες κατεστραμμένες σε μεγάλο βαθμό ή ολοσχερώς. Όμως, τα νούμερα της τραγωδίας, δυστυχώς, πιθανότατα θα αυξηθούν.  

«Ένα μόνο από τα σημεία που δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, είναι η περιοχή Δίκελλων – Μάκρης. Εκεί κάηκε ένας τεράστιος αριθμός ελαιόδεντρων, που παράγουν υψηλής ποιότητας λάδι, κάποια από τα οποία ήταν ηλικίας έως και πάνω από 2.000 έτη. Μέχρι και ο Όμηρος έχει αναφορές γι’ αυτά. Περίπου 650.000 ευρώ έχει να εισπράξει από παραγωγούς ο συνεταιρισμός μας. Από ποιον μπορείς να ζητήσεις χρήματα;», αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης.

Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την καλλιέργεια βάμβακος ακόμα και σε μη πυρόπληκτες περιοχές, αφού τα φυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με το «φαινόμενο σεσουάρ». Ο ζεστός αέρας από τις φωτιές και το θερμότερο μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, επηρεάζει σημαντικά τα φυτά, τα οποία ρίχνουν τους καρπούς τους.

«Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα και ακολουθούν τα οπωροφόρα δέντρα. Επίσης, κάηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, καρυδιές αλλά και κηπευτικά. Οι φλόγες κατέστρεψαν και πάρα πολλά αγροτικά μηχανήματα, όπως τρακτέρ, ποτιστικά, ραντιστικά, καθώς και άλλες υποδομές. Δυστυχώς, οι καμένες εκτάσεις είναι αδύνατο να βοσκηθούν την επόμενη πενταετία. Αυτά που μας διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, αποτελούν μία καλή αρχή, αλλά δεν είναι ικανά, για να επουλώσουν τα τραύματα. Με την αποζημίωση να φτάνει στα 100 ευρώ για κάθε δέντρο, τι να πρωτοκαλύψουν οι παραγωγοί;. Δυστυχώς, πλέον δεν ξέρουμε, πού την κεφαλήν κλείναι», σημειώνει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Έβρου.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις πολύ πιθανές νέες καταστροφές που θα προκαλέσουν το χειμώνα οι πλημμύρες, αφού πλέον δεν υπάρχουν δάση και τα εδάφη παρουσιάζουν υψομετρικές διαφορές. Άλλωστε, ο Έβρος είναι μια περιοχή που προκαλούνται σχεδόν κάθε χρόνο πλημμύρες.

Σκέψεις για μαζική μετανάστευση

Παρά τη δύσκολή ζωή στην ύπαιθρο, ιδίως σε μία περιοχή με σημαντική  απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι ακρίτες του Έβρου δεν εγκατέλειψαν τον τόπο τους και επέμεναν να τον κρατούν ζωντανό. Όμως, πλέον αυτή η τόσο ευαίσθητη περιοχή κινδυνεύει να ερημώσει, αφού ήδη εκφράζονται σκέψεις από πολλούς, που έχασαν τις δουλειές και το βιο τους, για μαζική μετανάστευση. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, είναι δεδομένο ότι θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή.

«Δημιουργούνται μεγάλοι φόβοι ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη των χωριών μας, αφού μία μαζική μετανάστευση θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή. Να αναφέρω, για παράδειγμα, κτηνοτρόφο που έχασε τα 250 από τα 300 κατσίκια του και μαζί έναν πολύ μεγάλο αριθμό ζωοτροφών. Το μόνο που σκέφτεται, είναι να πουλήσει και να φύγει. Το ίδια σκέφτονται και πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι, καθώς και μελισσοκόμοι και παραγωγοί. Από το υπουργείο ζητήσαμε να υπάρξει και ψυχολογική στήριξη στους πληγέντες. Έρχονται πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στο συνεταιρισμό μας και δεν ξέρουμε, πώς να τους ηρεμήσουμε», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης. 

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Έβρος: Οι «σερίφηδες» διαχώρισαν οικογένειες και αιχμαλώτισαν μόνο νεαρούς άνδρες - Τι λέει η δικηγόρος των «13» που κατηγορήθηκαν για εμπρησμό

Εκατοντάδες ζώα σώθηκαν από εθελοντές στις φωτιές - «Ήταν πολύ σοβαρά περιστατικά, με μεγάλα εγκαύματα»
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: «Η Παιδεία είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να μπεις για να περπατήσεις»
«Έχει φτωχύνει η γλώσσα. Έχουμε πολύ φτωχή Παιδεία»
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: «Η Παιδεία είναι τα παπούτσια στα οποία πρέπει να μπεις για να περπατήσεις»
Παιδιά σε αυτοκίνητο βγάζουν τα κεφάλια τους έξω
Τρομακτικό βίντεο: Παιδί κρέμεται από το παράθυρο, ενώ άλλο παιδί βγάζει το κεφάλι του από την ηλιοροφή αυτοκινήτου
Προσπαθεί να τον δικαιολογήσει ο αδερφός του
Τρομακτικό βίντεο: Παιδί κρέμεται από το παράθυρο, ενώ άλλο παιδί βγάζει το κεφάλι του από την ηλιοροφή αυτοκινήτου
Λαϊκή αγορά
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές
Τι αναφέρει η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών στην ηλεκτρονική της σελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές