νοσοκομείο, πανδημία, γιατρός, άρρωστοι, ΜΕΘ
««Μην νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος ιός και κάποια στιγμή θα τον εμφανίσουν. Το ”Χ” σημαίνει άγνωστο- Μπορεί σε πέντε ή δέκα χρόνια να εμφανιστεί μία νέα πανδημία είτε με κάποιον ιό ή κάποιο βακτήριο ή παράσιτο, μύκητες κ.λπ.»

O καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων, Χαράλαμπος Γώγος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Πελοπόννησος, αναλύει τις προειδοποιήσεις και οι επισημάνσεις για νέα πανδημία. Όπως αναφέρει οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το καινούργιο που «έρχεται» θα έχει αυξημένη θνητότητα σε ποσοστό 70%.

«Τι συμβαίνει πραγματικά. Δίνεται μία υπερβολή σε όλο αυτό το θέμα» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος εξγώντας πως: «Ηδη πριν την πανδημία το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μιλήσει για το στέλεχος “Χ”. Τι σήμαινε αυτό; Η παγκόσμια κοινότητα είναι εκτεθειμένη σε μία πιθανή πανδημική νόσο, η οποία οφείλεται σε ένα άγνωστο στέλεχος. Αυτό το άγνωστο στέλεχος παραμένει και σήμερα το “Χ”. Την εποχή εκείνη ήρθε ο κορονοϊός και έτσι ο φόβος του ΠΟΥ επιβεβαιώθηκε. Σήμερα η πανδημία αυτή ελέγχεται. Ωστόσο, παραμένει η αναφορά του ΠΟΥ στο άγνωστο στέλεχος ”Χ”. Μπορεί σε πέντε ή δέκα χρόνια να εμφανιστεί μία νέα πανδημία είτε με κάποιον ιό ή κάποιο βακτήριο ή παράσιτο, μύκητες κ.λπ.».

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Μην νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος ιός και κάποια στιγμή θα τον εμφανίσουν. Το ”Χ” σημαίνει άγνωστο. Μπορεί κάποια στιγμή να έρθει αλλά παράλληλα να είναι και πολύ πιο λοιμογόνο γι’ αυτό και ακούτε αυτά τα ποσοστά θνητότητας 70% κ.λπ. Συνήθως βέβαια αυτά που είναι πολύ παθογόνα δεν γίνονται πανδημικά όπως έγινε ο κορονοϊός. Κι αυτό το ζήσαμε με τον αιμορραγικό πυρετό, τον Εμπολα, που ήταν πολύ μεταδοτικός και θανατηφόρος αλλά ελέγχτηκε γρήγορα, όπως και η ευλογιά των πιθήκων. Ο ΠΟΥ με τις επισημάνσεις του και τις προειδοποιήσεις του στοχεύει στην κινητοποίηση των κρατών, ώστε να είναι έτοιμα όταν και σε περίπτωση εμφανιστεί ο άγνωστος ”Χ”. Δίνει δηλαδή κατευθύνσεις τι πρέπει να κάνουν τα κράτη, ώστε να είναι έτοιμα να τον εντοπίσουν έγκαιρα και να τον αντιμετωπίσουν έγκαιρα. Λέει, λοιπόν, να έχετε έτοιμο το σύστημα υγείας και να έχετε έτοιμα φάρμακα και εμβόλια».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

Ο κ. Γώγος υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι έτοιμη πλέον σε πολλά μέτωπα μετά το μάθημα που μας έδωσε η πανδημία του κορονοϊού. «Εχουν γίνει άλματα στην επιστήμη που άνοιξαν δρόμους για ταχύτατη ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων. Υπενθυμίζω τι έχει γίνει όταν εμφανίστηκε η επιδημία του Ειτζ. Αναπτύχθηκε η έρευνα σε έντονο βαθμό και η ιολογία πήρε φτερά. Ετσι συνέβη και με την τελευταία πανδημία του κορονοϊού. Τα εμβόλια mRNA άνοιξαν διαδρομές για τη δημιουργία εμβολίων για πάρα πολλές νόσους ακόμα και για τους συμπαγείς όγκους που περιμένουμε σε λίγο καιρό να μπουν σε εφαρμογή. Πλέον οι δυνατότητες γρήγορης ανάπτυξης εμβολίων είναι εκπληκτικές και μέσα σε τρεις μήνες μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για την πιθανή νέα απειλή που προκύψει. Είτε η πηγή της είναι τα ζώα, είτε είναι το περιβάλλον, είτε οι κλιματικές συνθήκες».

Αναγκαία  η επιτήρηση

Συμπερασματικά ο κ. Γώγος σημείωσε ότι πρέπει το υγειονομικό σύστημα να είναι σε ετοιμότητα. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Η έννοια της λεγόμενης επιτήρησης σημαίνει να καταγράφουμε κάθε τι καινούργιο, ώστε να το εντοπίζουμε και να το διαγιγνώσκουμε έγκαιρα και ακολούθως να το αντιμετωπίζουμε έγκαιρα. Εχουμε βελτιωθεί πολύ στον τομέα αυτό ως φυσική συνέπεια της πανδημίας. Μας ανάγκασε η πανδημία να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της επιτήρησης. Ο κορονοϊός δημιούργησε την ανάγκη και έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν μηχανισμοί πολύ έγκαιρης διάγνωσης. Θυμάστε ότι στην αρχή της πανδημίας περιμέναμε τρεις μέρες να επιβεβαιωθεί ή όχι ένα ύποπτο κρούσμα. Πλέον η διάγνωση είναι ταχύτατη και με τη γονιδιωματική επιτήρηση μπορούμε να βρούμε τα νέα στελέχη. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικό όπλα. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνουν ρουτίνα, ώστε να γίνονται αμέσως και αυτόματα».

Μην ξεχνάμε τον Covid-19

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Γώγος ήταν σαφής: «Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με υψηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο, αυτό που πετύχαμε είναι να μην είναι πλέον τόσο θανατηφόρα και τα συμπτώματά της να είναι πολύ ελαφρά. Αυτό οφείλεται σαφώς στην εξασθένηση του ιού. Πρέπει όμως να τον σκεφτόμαστε και να προσέχουμε. Μηνιαίως καταλήγουν 200 άτομα, τα οποία βέβαια είχαν πολύ βαριά συνοδά νοσήματα». Καταλήγοντας, δε, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «το κακό με τον κορονοϊό είναι ότι δεν είναι εποχικός ιός, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Υπάρχει όλο τον χρόνο και όλες τις εποχές. Απαιτείται προσοχή».

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαίο
Τραγωδία στον Αυλώνα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση φορτηγών
Συγκρούστηκαν ένα φορτηγό με ένα βαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας, ενώ δύο ακόμα να μεταφερθούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο...
Τραγωδία στον Αυλώνα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση φορτηγών
filozoia
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα
Συνολικά, κατατέθηκαν 3.148 έργα, τα οποία δημιούργησαν περισσότεροι από 5.500 μαθητές και μαθήτριες από 312 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία,...
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα