Thumbnail
Το επόμενο διάστημα η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα αντλεί τα στοιχεία από το Myproperty της ΑΑΔΕ, ενώ οι φορολογούμενοι θα αποκτούν πιο εύκολα τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας

Δημοσιεύτηκε το νέο ΦΕΚ με το οποίο απλοποιούνται οι διαδικασίες σχετικά με αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων και κοινοποιήθηκε σήμερα, 1η Ιουνίου 2023, μέσω της ΑΑΔΕ διευκολύνοντας τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση και τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες διευκολύνονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αιτία (πωλήσεις), καθώς σε αυτά βεβαιώνεται μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση Ε9 και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα αντλεί τα στοιχεία από το Myproperty της ΑΑΔΕ, ενώ οι φορολογούμενοι θα αποκτούν πιο εύκολα τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Aπό την 1η Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου και όλες οι διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, από σήμερα 1η Ιουνίου 2023 και μετά από κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, θα πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή έξι, εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα.

Συγχρόνως, απαλείφονται περιπτώσεις χορήγησης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ με παρακράτηση του τιμήματος από τον συμβολαιογράφο, αφού πλέον με την παραπάνω τροποποίηση αυτές καθίστανται περιττές.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ, εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ακόμα ένα «άδειασμα» του υπουργείου Παιδείας - Από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ
Πανεπιστημιακοί ΕΚΠΑ: Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τη στάση του, να αναπτύξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς μέσα από...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ακόμα ένα «άδειασμα» του υπουργείου Παιδείας - Από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ
διαγωνισμος
Βράβευση του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024
Θέμα του Διαγωνισμού ήταν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι το 2024
Βράβευση του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2024