συνδικαλιστής
Σαν σήμερα, το 1930 αφήνει την τελευταία του πνοή ένας Έλληνας συνδικαλιστής στην Νέα Υόρκη

Μια μέρα σαν και αυτή βυθίζεται στο πένθος όλο το συνδικαλιστικό κίνημα της Ν. Υόρκης, καθώς και η ελληνική κοινωνία. Ο Σταύρος Κουτόβας θα υποκύψει στα τραύματά του, από γκλοπ αστυνομικού.

Ποιος ήταν

Ο Σταύρος Κουτόβας (Steve Katovis) γεννήθηκε το 1890 στην Καρίτσα Λάρισας της Θεσσαλίας.

Το 1913 βρέθηκε στις ΗΠΑ. Αρχικά στη Νέα Υόρκη και έπειτα στις νότιες πολιτείες, στη Τζόρτζια και στη Νέα Ορλεάνη, αναζητώντας για εργασία και νέες συνθήκες ζωής. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την αδικία και τις διακρίσεις που υπήρχαν στην αμερικάνικη κοινωνία, τόσο στα εργασιακά, όσο και στα ρατσιστικά ζητήματα.

Η συνδικαλιστική του δράση

Αργότερα εργάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση. Το 1921 έλαβε μέρος στη μεγάλη απεργία των Αμερικανών ναυτικών της ακτοπλοΐας. Το ίδιο έτος μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως ταξιτζής.

Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το συνδικάτο των ταξιτζήδων και αρχίζει να γίνεται γνωστός. Τότε ήταν που απέκτησε το ψευδώνυμο “Red Steve”(ο “Κόκκινος Στιβ”).

Με το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν συχνά σε απεργίες κι άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στις αρχές του 1930 ξεκινά μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στα καταστήματα τροφίμων και στις βιομηχανίες, με αιτήματα κυρίως εργασιακά, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας κλπ. Οι απεργοί περιφρουρούν τους χώρους, ενημερώνοντας τον κόσμο και εμποδίζοντας τους απεργοσπάστες να δουλέψουν.

Η μοιραία μέρα

Στις 10 Ιανουαρίου 1930 το Εργατικό Κέντρο Ν. Υόρκης θα διοργανώσει μια μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης των απεργών στα εργοστάσιο και κύριος ομιλητής της ήταν ο Σταύρος Κουτόβας.

Παρά την απαγόρευση της αστυνομίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, το οποίο είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα των απεργών. Ο Σταύρος τότε πάει να ανέβει στο βήμα, η αστυνομία του ζητάει να κατέβει. Εκείνος αρνείται.

Τότε ο αστυνομικός Χάρι Κίριτζ επιτίθεται βίαια στον Σταύρο με γκλοπ. Ακολουθεί συμπλοκή, μεταξύ πολλών ατόμων που ήταν στην ίδια εξέδρα αλλά ο αστυνομικός πυροβολεί τον Σταύρο.

Στη συνέχεια μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται έως τις 24 Ιανουαρίου, οπότε αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 40 ετών.

Η δολοφονία του είχε συγκλονίσει τους εργαζόμενους της πόλης. Στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου αναρτήθηκε ένα τεράστιο πανό, το οποίο καλούσε τους εργάτες να εκδικηθούν τη δολοφονία του ενώ η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Την επόμενη μέρα μια τεράστια διαδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε έξω από το δημαρχείο της Ν. Υόρκης. Υπολογίσθηκαν 50.000 άτομα συμμέτοχοι στην πορεία για τη μνήμη του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα