μάτια
Μια μαγνητική τομογραφία που δείχνει τι κακό προκαλείτε στα μάτια σας όταν τα τρίβετε

Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ακίνδυνο και πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότεροι το κάνουμε τακτικά, είτε επειδή πάσχουμε από κάποια αλλεργική αντίδραση είτε επειδή είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε. Τρίβουμε επίσης τα μάτια μας όταν τα νιώθουμε ξηρά ή όταν μπαίνει κάτι σε αυτά, επειδή το τρίψιμο διεγείρει τη ροή των δακρύων και έτσι λιπαίνει τα ξηρά μάτια και απομακρύνει τη σκόνη και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το τρίψιμο μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό, αφού πιέζοντας απαλά τον οφθαλμικό βολβό διεγείρουμε (χωρίς να το ξέρουμε) το πνευμονογαστρικό νεύρο,  επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό μας και καταπραΰνοντας το στρες!

Ωστόσο το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, από οφθαλμικές παθήσεις μέχρι την επιδείνωση μιας υπάρχουσας κατάστασης και την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης.

Ο Daniel Gatinel στο πλαίσιο έρευνάς του προ ετών για το πώς το τρίψιμο των ματιών επηρεάζει την υγεία τους, έκανε μαγνητική τομογραφία σε έναν ασθενή που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν τρίβετε τους βολβούς των ματιών σας, στριμώχνονται στο κρανίο με έναν περίεργο τρόπο.

Ο γιατρός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινομενικά αθώο τρίψιμο των ματιών, είναι πιο επιβλαβές απ' ό,τι πιστευόταν. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι η αιτία του κερατόκωνου, μιας πάθησης που προκαλεί διόγκωση του κερατοειδούς προς τα έξω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!