μάτια
Μια μαγνητική τομογραφία που δείχνει τι κακό προκαλείτε στα μάτια σας όταν τα τρίβετε

Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ακίνδυνο και πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότεροι το κάνουμε τακτικά, είτε επειδή πάσχουμε από κάποια αλλεργική αντίδραση είτε επειδή είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε. Τρίβουμε επίσης τα μάτια μας όταν τα νιώθουμε ξηρά ή όταν μπαίνει κάτι σε αυτά, επειδή το τρίψιμο διεγείρει τη ροή των δακρύων και έτσι λιπαίνει τα ξηρά μάτια και απομακρύνει τη σκόνη και άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το τρίψιμο μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό, αφού πιέζοντας απαλά τον οφθαλμικό βολβό διεγείρουμε (χωρίς να το ξέρουμε) το πνευμονογαστρικό νεύρο,  επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό μας και καταπραΰνοντας το στρες!

Ωστόσο το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, από οφθαλμικές παθήσεις μέχρι την επιδείνωση μιας υπάρχουσας κατάστασης και την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης.

Ο Daniel Gatinel στο πλαίσιο έρευνάς του προ ετών για το πώς το τρίψιμο των ματιών επηρεάζει την υγεία τους, έκανε μαγνητική τομογραφία σε έναν ασθενή που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται και στο βίντεο, όταν τρίβετε τους βολβούς των ματιών σας, στριμώχνονται στο κρανίο με έναν περίεργο τρόπο.

Ο γιατρός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φαινομενικά αθώο τρίψιμο των ματιών, είναι πιο επιβλαβές απ' ό,τι πιστευόταν. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι η αιτία του κερατόκωνου, μιας πάθησης που προκαλεί διόγκωση του κερατοειδούς προς τα έξω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού