ΜΕΘ
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
O μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στους ανεμβολίαστους πολίτες, λένε οι επιστήμονες - Καπραβέλος: Τον Ιανουάριο είχαμε 7.500 θανάτους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι από αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι θα μειωθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιλογικών δεδομένων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα κρούσματα, οι ηλικίες τους, οι συν νοσηρότητες.

Επίσης, ο καθηγητής υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι στις περίπου 300.000 «αμετανόητους» που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί οφείλεται ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 250.000 που έτρεξαν τώρα να εμβολιαστούν και ακόμη δεν είναι οχυρωμένοι ανοσολογικά, καθώς χρειάζεται να περάσει ένας μήνας από τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 63 ανά 100.000 και στην Πορτογαλία 45 ανά 100.000 ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95 θανάτους ανά 100.000.

Καπραβέλος: Τον Ιανουάριο είχαμε 7.500 θανάτους – Το 90% ήταν ανεμβολίαστοι

«Έχουμε σταθεί μακριά από αυτές τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είμαστε σύμφωνοι. Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο» είπε στο Mega o ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεώτικοτητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου», πρόσθεσε.

«Οι 800 εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση δεν θα απολυθούν. Για τους νέους προσληφθέντες, ωστόσο, δεν είναι απλά υποχρέωση του υγειονομικού να εμβολιαστεί αλλά είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υγειονομικού», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την θνητότητα και την νοσηρότητα, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 7.500 θανάτους το 4ο κύμα. Η πρώτη και αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι. Το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες ανάγκες. Όταν αυτές υπερβαίνουν τα όρια μας έχουν επίπτωση στην νοσηρότητα και την θνητότητα», επισήμανε.

«Σε όλον τον κόσμο, η όμικρον είναι ένα στέλεχος υπερμεταδοτικό, δεν οδηγεί και δεν πιέζει το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Έχουμε μείωση των εισαγωγών μας και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τα εισιτήρια. Ωστόσο είναι πολύ υψηλά τα νούμερα των κρουσμάτων καθώς η πανδημία αναζωπυρώθηκε από την όμικρον», συμπλήρωσε.

«Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε ήταν ότι δεν επεκτείναμε την υποχρεώτικοτητα των εμβολιασμών. Διαφωνώ με την πολιτεία που δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είμαστε λιγότερο δημοκράτες όταν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να περάσει ως υποχρεωτική ενέργεια. Έτσι προστατεύεται η ζωή», κατέληξε ο Νίκος Καπραβέλος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία παιδιά
Σχολικές Επιτροπές: Πρόταση γονέων για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μετά την επικείμενη κατάργησή τους
Επιστολή της Ενωσης Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Π.Ε Δήμου Χαλκηδόνας προς τον υπουργό Παιδείας
Σχολικές Επιτροπές: Πρόταση γονέων για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μετά την επικείμενη κατάργησή τους
pirosvestiki-pirosvestis-fotia.jpg
Κικίλιας για πυρκαγιά στο Άλσος Βεΐκου: «Προσήχθησαν 3 ανήλικοι - Εφιστώ την προσοχή των γονιών»
Από βεγγαλικά ξεκίνησε η φωτιά στο Άλσος Βεΐκου - Προσήχθησαν 3 ανήλικοι
Κικίλιας για πυρκαγιά στο Άλσος Βεΐκου: «Προσήχθησαν 3 ανήλικοι - Εφιστώ την προσοχή των γονιών»