ligkas kentriki epistrofi ellada
Ο Λύγκας, το εξαφανισμένο στην Ελλάδα άγριο θηλαστικό, φιλοξενείται πλέον με τρία ζώα στον Αρκτούρο

Ένα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου, δεν είναι αξιόπιστες.

Τρία ζώα του είδους «μετακόμισαν» πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) καθώς και 4 λύκοι, που μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

ligkas epistrofi ellada

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σχετικά.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας; 

ligkas 2 epistrofi ellada

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και, τέλος, την αύξηση και επέκταση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε και πιο ευάλωτο στις όποιες αλλαγές στους πληθυσμούς των οπληφόρων.

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025 έως την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
ζαχαρακη
Η παιδεία στο προσκήνιο: Ημερίδα με τη συμμετοχή της Σοφίας Ζαχαράκη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου
Ημερίδα για το μέλλον της Παιδείας στη Θεσσαλονίκη – Συμμετέχει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη
Η παιδεία στο προσκήνιο: Ημερίδα με τη συμμετοχή της Σοφίας Ζαχαράκη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου
Αρχαία σανδάλια
Ανακάλυψη-μυστήριο στη Βρετανία: Ρωμαϊκά σανδάλια γιγαντιαίου μεγέθους βρέθηκαν κοντά στο Τείχος του Αδριανού
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα των τεράστιων υποδημάτων και να ανακαλύψουν ποιοι ήταν οι μυστηριώδεις κάτοχοί τους
Ανακάλυψη-μυστήριο στη Βρετανία: Ρωμαϊκά σανδάλια γιγαντιαίου μεγέθους βρέθηκαν κοντά στο Τείχος του Αδριανού