ligkas kentriki epistrofi ellada
Ο Λύγκας, το εξαφανισμένο στην Ελλάδα άγριο θηλαστικό, φιλοξενείται πλέον με τρία ζώα στον Αρκτούρο

Ένα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου, δεν είναι αξιόπιστες.

Τρία ζώα του είδους «μετακόμισαν» πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) καθώς και 4 λύκοι, που μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

ligkas epistrofi ellada

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σχετικά.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας; 

ligkas 2 epistrofi ellada

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και, τέλος, την αύξηση και επέκταση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε και πιο ευάλωτο στις όποιες αλλαγές στους πληθυσμούς των οπληφόρων.

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κκε
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα καταστράφηκε από τα συνδικάτα
Καυγάς μεταξύ Καιρίδη και Κατσώτη: «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε» - «Εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση, αυτά στα γκουλάγκ»
Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
Τα υψηλά ποσοστά αδιαφορίας και αναποφάσιστων, καθώς και η έντονη διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα παραμένει ανοικτό σε...
Δημοσκόπηση Alco: Το 58% προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας – Από που θα αντλήσουν ψήφους Τσίπρας και Καρυστιανού
τεμπη
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Τι αποκαλύπτει η τεχνική έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας
βιολαντα
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»
Η συλλογικότητα παραδέχεται ότι μέλη της προκάλεσαν ζημιές σε λάθος επιχείρηση στο Μενίδι και δηλώνει ότι θα καλύψει πλήρως το κόστος των φθορών.
Ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνει το λάθος και αποζημιώνει εταιρεία που χτύπησε κατά λάθος αντί της «Βιολάντα»