evaggelismos thanatos arnitrias
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
54χρονη που δεν πίστευε στη σοβαρότητα του κορονοϊού έχασε τη ζωή της στον Ευαγγελισμό - Δεν δεχόταν να διασωληνωθεί, ήταν ανεμβολίαστη, με υποκείμενα νοσήματα

Από κορονοϊό πέθανε μια 54χρονη γυναίκα η οποία ήταν ανεμβολίαστη, με υποκείμενα νοσήματα και δεν δεχόταν να διασωληνωθεί. Η γυναίκα νοσηλευτόταν εδώ και λίγες ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ασθενής, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της, δεν είχε πειστεί ότι ο κορονοϊός είναι θανατηφόρος, ενώ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ιατρικό προσωπικό ότι θέλει να τη σκοτώσει μέσω της διασωλήνωσης!

Όπως η ίδια ανάρτησε στα social media όταν είδε τους γιατρούς να συστήνουν τη διασωλήνωσή της, άρχισε να αντιδρά και αν αρνείται να συμμορφωθεί στην αγωγή. Μάλιστα όρισε και δικηγόρο ώστε να υπερασπιστεί το δικαίωμα της να μη διασωληνωθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί προχώρησαν στην ενδεδειγμένη ιατρική πράξη μέσω εισαγγελικής εντολής, καθώς η ζωή της κινδύνευε, η ίδια υπέκυψε στις επιπλοκές της νόσου.

H 54χρονη, στις 13 Αυγούστου είχε δημοσιεύσει στα social media πως είναι θετική στον κορονοϊό και πως ένα κατοικίδιό της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα έγραφε, χωρίς, όπως φαίνεται, να παίρνει στα σοβαρά το γεγονός ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό:

«Διπλό χτύπημα για εμάς σήμερα. 1ον είμαι θετική και με την βούλα. Όχι ότι θα πεθάνουμε κιόλας αλλά ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, ελαφρύ φαγητό και καραντίνα (το σεξ κομμένο).

2ο και πολύ πιο βαρύ και σημαντικό για μένα, το Ρεξακι δεν την παλεύει άλλο. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει γίνει αγγελούδι. Περνάμε τις τελευταίες μας στιγμές και δεν μπορώ να του δώσω το 100% όπως του αξίζει. Αχ βρε αγόρι μου, ας ζούσες εσύ κι εγώ περνάω10 κοβιντ. Βάρυναν τα ματάκια σου ψυχή μου. Π@@ζωή. Τέλος».

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο ασθενής αρνείται την ιατρική πράξη

Πολλούς έχουν διασωληνώσει οι γιατροί «παρά τη θέλησή τους» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο στον Ευαγγελισμό, όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδων Ζακυνθινός.

«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Οι ασθενείς αυτοί που είναι στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, ναι μεν ξέρουν ότι έχουν αρρωστήσει, αλλά κάποιες φορές δεν νιώθουν δύσπνοια -είναι η αρρώστια τέτοια- οπότε τους διασωληνώνουμε κανονικά. Ούτε ακούμε πολλές φορές τι μας λένε. Ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις στη θέση αυτή που είναι. Πολύ συχνά τους καταλαμβάνει ο φόβος, αλλά και και η ίδια η αρρώστια προκαλεί υποξαιμία, η οποία πολλές φορές -πριν κάνει παραλήρημα- δεν την καταλαβαίνεις γιατί δεν κάνει δύσπνοια. Έτσι λοιπόν ο ασθενής απορεί: «γιατί να διασωληνωθώ;» λέει, «ας μείνω με τη μάσκα». Έχουμε διασωληνώσει τουλάχιστον καμία 25αριά άτομα έτσι. Θα τους αφήσουμε να πεθάνουν επειδή είναι έτσι η αρρώστια του κορονοϊού; Όχι βέβαια», τονίζει ο γιατρός.

Ο διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Δημήτρης Πιστόλας, μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις και όταν υπάρχει χρόνος ζητείται η απόφαση εισαγγελέα, για να προχωρήσουν οι γιατροί στην επιβεβλημένη ιατρική πράξη.

«Από την αρχή της ιατρικής ιστορίας, όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μία ιατρική πράξη και δεν επιθυμεί, αλλά από αυτή την ιατρική πράξη εξαρτάται η ζωή του ασθενούς, οι ιατροί μπορεί να ζητήσουν και τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας. Δεν ξέρω τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι κανένας γιατρός δεν θα το διακινδύνευε. Ενημερώνουμε σωστά, αλλά αν ένα περιστατικό δεν έχει σώας τας φρένας ή δεν επιθυμεί τη ζωή του, δεν θα του «ανοίξουμε το παράθυρο» να αυτοκτονήσει. Ζητούμε τη βοήθεια του εισαγγελέα υπηρεσίας κι αυτός μας λέει τι να κάνουμε», σημειώνει ο κ. Πιστόλας.

Ωστόσο, σύμφωνα η εμπειρία του στα βαριά περιστατικά Covid-19, όπως λέει, πολύ συχνά οι ασθενείς με κορονοϊό δεν συνειδητοποιούν την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας των νευρολογικών και άλλων διαταραχών που προκαλούν στον οργανισμό τους οι επιπλοκές της αρρώστιας:

«Όποτε υπάρχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές είσαι σε μία «μέθη» και δεν μπορείς να λάβεις σωστές αποφάσεις. Άρα εμείς ζητάμε τη βοήθεια του εισαγγελέα κι αυτός μας λέει αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι», καταλήγει ο κ. Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

farmakopoios
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής
Εκτός λειτουργίας η ΗΔΙΚΑ την Κυριακή - Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών
ΗΔΙΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες την Κυριακή – Αγωνία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί Αττικής