Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Κρούσματα ακόμα και σε 8χρονα
Το στέλεχος Δέλτα προσβάλλει κυρίως ανεμβολίαστους νέους - Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών τάσσεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

Στη μετάλλαξη Δέλτα που φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορονοϊού, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, τη νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και στον κλάδο των εκπαιδευτικών. «Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή», είπε, ενώ υποστήριξε επίσης ότι τα παιδιά από 15 ετών και πάνω θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, τόνισε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, θα πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε, δε, ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%».

Πορεία εμβολιασμών και μέτρα

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προτείνοντας να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας τα προνόμια για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μικτούς τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε.

Νέο lockdwown

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι αγωνιά για το επόμενο 10ημερο-15ημερο λόγω του στελέχους Δέλτα. «Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαροπλαστείο
Παραλίγο τραγωδία- Πήγε να καταπιεί σπασμένο γυαλί που βρήκε μέσα σε γλυκό από γνωστό ζαχαροπλαστείο
Κανείς δεν ήξερε να του απαντήσει πώς βρέθηκε αυτό το σπασμένο γυαλί μέσα στο γλυκό που αγόρασε. Η στάση του υπεύθυνου της γνωστής αλυσίδας...
Παραλίγο τραγωδία- Πήγε να καταπιεί σπασμένο γυαλί που βρήκε μέσα σε γλυκό από γνωστό ζαχαροπλαστείο