Ένταξη στις 240 ή 420 δόσεις: Πώς κάνετε αίτηση σε 10 βήματα
Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας σε 10 βήματα για ρύθμιση χρεών σε έως 420 δόσεις

Τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσα και τα νομικά πρόσωπα, με πτωχευτική ικανότητα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών για χρέη προς το δημόσιο μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με ως ανώτατο όριο δόσεων της ρύθμισης, τις διακόσιες σαράντα (240) δόσεις

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών  ρυθμίζονται μόνο οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τους χρηματοδοτικούς φορείς, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, άνω των 10.000 ευρώ

Επιπλέον, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών διασφαλίζεται:

  • Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, διώξεις κ.λπ.) εκτός αν έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί εντός 3 μηνών από τότε που υπέβαλε αίτηση.
  • Έως 240 δόσεις (20 χρόνια) προς το Δημόσιο ή έως 420 προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (35 έτη).
  • Διαγραφή μέρους της οφειλής με κριτήριο τι έχει και μπορεί να πληρώσει ο οφειλέτης ώστε να είναι βιώσιμη η λύση και να μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο σε 2 μήνες, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης στο ofeiles.gov.gr με κωδικούς TAXISnet. Οι οφειλέτες παρέχουν άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Με την υποβολή αίτησης και την άρση απορρήτου η πλατφόρμα υπολογίζει αυτόματα δόση και «κούρεμα». Να σημειωθεί πως το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% στα πρόστιμα ή 85% των απαιτήσεών του από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5% (τελικό 4,5% με τα σημερινά δεδομένα). Προς τράπεζες επιβαρύνεται με euribor προσαυξημένο κατά 3,25% (τελικό 2,75%) για εξασφαλισμένες οφειλές ή 4,5% για μη εξασφαλισμένες (4% σήμερα).

Να σημειωθεί πως ο οφειλέτης μπορεί να κάνει δική του πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών εφόσον ζητήσει διαμεσολάβηση. Αν παρέλθουν 30 μέρες από τη διαμεσολάβηση (με ειδικό εμπειρογνώμονα που θα προσλάβει ο οφειλέτης) αλλά δεν επιτευχθεί συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της πλειοψηφίας των πιστωτών και του οφειλέτη, τότε η διαδικασία θεωρείται άκαρπη.

Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει 3 δόσεις προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του ή πάνω από το 3% του συνολικού ποσού που οφείλει.

Πώς κάνετε νέα ρύθμιση σε 10 Βήματα

1.Είσοδος στην πλατφόρμα (Αιτών)

Για την υποβολή αίτησης ρύθμισης στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού, ο χρήστης Αιτών (οφειλέτης) εισέρχεται στην «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών» μέσω του www.gov.gr ή της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου για ρύθμιση ή ρύθμιση και επιδότηση που αφορά τον αιτούντα. 

2.Καταχώρηση των κωδικών TaxisNet

Με την επιτυχή εισαγωγή στην Πλατφόρμα, αυτή εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός) 

forologikes_diloseis_taxisnet_doseis_2.jpg

3. Έλεγχος στοιχείων εισόδου (Πλατφόρμα) 

 Η Πλατφόρμα ελέγχει:

  1. Αν ο ΑΦΜ είναι απενεργοποιημένος,
  2. Αν ο ΑΦΜ ανήκει σε αποθανόντα (σε περίπτωση φυσικών προσώπων).

Αν είναι απενεργοποιημένος ο ΑΦΜ εμφανίζει το μήνυμα «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης ο ΑΦΜ είναι απενεργοποιημένος. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία.».

Αν ο ΑΦΜ ανήκει σε αποθανόντα σε περίπτωση φυσικού προσώπου, εμφανίζει το μήνυμα «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης ο ΑΦΜ ανήκει σε αποθανόντα. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία.». 

4. Δημιουργία νέας αίτησης (Αιτών)

  • Ο χρήστης Αιτών επιλέγει τη δημιουργία νέας αίτησης μέσω της Πλατφόρμας η οποία διενεργεί σχετικούς ελέγχους.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει αίτηση σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, για την οποία εκκρεμεί η εισαγωγή στοιχείων, η Πλατφόρμα δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέας αίτησης και επιτρέπει στον χρήστη την επεξεργασία της προσωρινά αποθηκευμένης.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτηση σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης ή αίτηση σε κατάσταση οριστικής υποβολής, δημιουργείται αυτόματα νέα αίτηση από την Πλατφόρμα και αποδίδεται αυτοματοποιημένα μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης στην αίτηση, ο οποίος εμφανίζεται προ-συμπληρωμένος σε κάθε στάδιο της αίτησης. Επιπλέον, συμπληρώνεται αυτοματοποιημένα το πεδίο «Ημερομηνία Δημιουργίας Αίτησης» και «Ημερομηνία Έναρξης Σταδίου».
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτηση η οποία έχει ολοκληρωθεί με οποιοδήποτε τρόπο εντός του τελευταίου 12μήνου, δημιουργείται αυτόματα νέα αίτηση από την Πλατφόρμα και αποδίδεται αυτοματοποιημένα μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης στην αίτηση, ο οποίος εμφανίζεται προ-συμπληρωμένος σε κάθε στάδιο της αίτησης. Επιπλέον, συμπληρώνεται αυτοματοποιημένα το πεδίο «Ημερομηνία Δημιουργίας Αίτησης» και «Ημερομηνία Έναρξης Σταδίου»

5. Δήλωση άρσης τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου (Αιτών)

Με την είσοδο του αιτούντα στην Πλατφόρμα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα ώστε να επιβεβαιώσει ότι συναινεί στην άρση τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου, μέσω σχετικού μηνύματος.

Η ανωτέρω άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, αποτελεί υποχρεωτική ενέργεια στην Πλατφόρμα προκειμένου ο αιτών να προχωρήσει στην δημιουργία αίτησης.

6α. Άντληση Φορολογικών στοιχείων αιτούντα (Πλατφόρμα)

Η Πλατφόρμα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης –ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία είναι:

  1. Στοιχεία Μητρώου ΑΑΔΕ για αιτούντα και εάν συντρέχει περίπτωση, σύζυγο ή/και εξαρτώμενα μέλη.
  2. Στοιχεία Ε1(ή Ν σε περίπτωση νομικού προσώπου)των τελευταίων τριών (3) φορολογικών ετών.
  3. Στοιχεία Ε3των τελευταίων τριών (3) φορολογικών ετών.
  4. Στοιχεία ΕΝΦΙΑ των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
  5. Εκκαθαριστικό εισοδήματος των τελευταίων τριών (3) φορολογικών ετών.

Τα εν λόγω στοιχεία αντλούνται σύγχρονα.

Σε περίπτωση αιτούντα νομικού προσώπου, η Πλατφόρμα αντλεί σχετική πληροφορία και ελέγχει εάν η επιχείρηση βρίσκεται σε λύση ή εκκαθάριση. Σε περίπτωση που η επιχείρηση βρίσκεται σε λύση ή εκκαθάριση, ενημερώνει σχετικά τον αιτούντα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία.

6β. Αποστολή Τραπεζικών δεδομένων αιτούντα (Χρηματοδοτικοί Φορείς)

Οι Χρηματοδοτικοί φορείς αποστέλλουν στην Πλατφόρμα μέσω των σχετικών webservices εντός (15) ημερών από την στιγμή που λαμβάνουν το αίτημα, τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. τα στοιχεία οφειλών,
  2. τα στοιχεία αναφορικά με καταθέσεις, χρηματοοικονομικά προϊόντα και μεταφορές χρημάτων που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και την εκτιμώμενη αξία τους,
  3. τα στοιχεία βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων επί των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του αιτούντος που βρίσκονται στη διάθεση των χρηματοδοτικών φορέων και στοιχεία για την εμπορική αξία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και
  4. Τα στοιχεία συνοφειλετών / εγγυητών

Σε περίπτωση ύπαρξης συνοφειλετών/ εγγυητών, οι Χρηματοδοτικοί φορείς δύναται να ενημερώσουν μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος της Πλατφόρμας τον αιτούντα, ώστε ο ίδιος να ενημερώσει τους συνοφειλέτες/εγγυητές για να εισέλθουν στην Πλατφόρμα για άρση Τραπεζικού/ Φορολογικού Απορρήτου. Σε αυτή τη περίπτωση η διαδικασία συνεχίζεται παράλληλα στο Στάδιο 3. Άρση Απορρήτου Συνοφειλετών/ Εγγυητών

6γ. Αποστολή δεδομένων Δημοσίου για αιτούντα (Φορείς Δημοσίου -ΑΑΔΕ / ΚΕΑΟ)

Οι Φορείς Δημοσίου αποστέλλουν στην Πλατφόρμα μέσω των σχετικών webservices εντός (15) ημερών από την στιγμή που λαμβάνουν το αίτημα, τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. τα στοιχεία των οφειλών,
  2. τα στοιχεία βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων επί των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του αιτούντος που βρίσκονται στη διάθεση των Φορέων του Δημοσίου και στοιχεία για την εμπορική αξία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων

7. Υπεύθυνες Δηλώσεις (Αιτών) 

Ο χρήστης Αιτών δηλώνει υπεύθυνα ότι:

  1. δεν αποτελεί πάροχο επενδυτικών υπηρεσιών είτε υποκατάστημα αλλοδαπού παρόχου επενδυτικών υπηρεσιών που λειτουργούν στην Ελλάδα,
  2. δεν αποτελεί Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) ή Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), και ούτε είναι διαχειριστής τους,
  3. δεν αποτελεί πιστωτικό και χρηματοδοτικό ίδρυμα, καθώς και υποκατάστημα αλλοδαπών πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα,
  4. δεν αποτελεί ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση,
  5. δεν έχει υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για την κήρυξή τους σε πτώχευση,
  6. δεν έχει υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία του ν. 3588/2007 (Α΄ 153) ή του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) ή του ν. 4605/2019(Α΄ 52) ή του ν. 4469/2017 (Α΄ 62), εκτός εάν έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή του από τις εν λόγω διαδικασίες, μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, ή
  7. για τους προαναφερθέντες νόμους και για τον ν. 4307 / 2014 (άρθρο 68), δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής, ή δεν έχει συζητηθεί ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου και δεν εκκρεμεί δικαστική απόφαση, ή έχουν παρέλθει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μήνες από την απόφαση υπαγωγής, ή
  8. σε περίπτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας, η επιχείρηση δεν έχει τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
  9. δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο Αρ. 7 Παρ. 3ε του ν. 4738/2020.

Όπου υπάρχει αυτοματοποιημένη πληροφόρηση, θα διενεργείται και ο αντίστοιχος έλεγχος

8. Εξουσιοδότηση Συμβούλου (Αιτών) (προαιρετικό)

Σε περίπτωση που ο χρήστης Αιτών επιθυμεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον σύμβουλο για να υποβάλει την αίτηση εκ μέρους του, στο σχετικό πίνακα καταχωρεί το ΑΦΜ του συμβούλου σε σχετικό πεδίο.

Ο χρήστης Σύμβουλος υποχρεωτικά συμπληρώνει χειροκίνητα την «Ηλεκτρονική Διεύθυνση» και το «Τηλέφωνο», (εφόσον εισέλθει στην πλατφόρμα για να υποβάλει την αίτηση εκ μέρους του αιτούντα).

Εν συνεχεία, ο χρήστης Αιτών δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί τον Σύμβουλο να υποβάλει την αίτηση ρύθμισης των οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού εκ μέρους του, καθώς και να συμμετάσχει εκ μέρους του στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας. Σημειώνεται ότι μετά από τυχόν πρόταση από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς, ο αιτών θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα ώστε να επισκοπήσει την πρόταση και να την αποδεχθεί/ απορρίψει.

Με την εξουσιοδότηση, ο χρήστης Σύμβουλος έχει πλήρη πρόσβαση στην αίτηση του αιτούντα και δύναται να συμπληρώσει τα στοιχεία της αίτησης.

9. Προσθήκη εξαρτώμενων μελών και δήλωση μη υπόχρεων υποβολής φορολογικής δήλωσης (Αιτών / Σύμβουλος)

Ο χρήστης Αιτών / Σύμβουλος καταχωρεί τυχόν εξαρτώμενα μέλη (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο) που δεν έχουν αντληθεί από τα στοιχεία του Ε1 ή αφαιρεί κάποιο εξαρτώμενο μέλος που έχει αντληθεί και δεν εντάσσεται πλέον στην οικογένειά του.

Επιπλέον δηλώνει τα μέλη της οικογένειάς του που δεν είναι υπόχρεα υποβολής φορολογικής δήλωσης (εάν συντρέχει περίπτωση).

10. Οριστικοποίηση Μελών Οικογένειας (Αιτών / Σύμβουλος)

Ο χρήστης Αιτών / Σύμβουλος προβαίνει σε οριστικοποίηση των στοιχείων των μελών της οικογένειας.

Σε περίπτωση ύπαρξης συζύγου ή / και εξαρτώμενων μελών / συνοφειλετών / εγγυητών, η Πλατφόρμα αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα ώστε να ενημερώσει τα μέλη της οικογένειάς του να εισέλθουν στην Πλατφόρμα και να προβούν σε άρση του απορρήτου. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζει στο Στάδιο 2. Άρση Απορρήτου Συζύγου ή/και Εξαρτώμενων Μελών.

Σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία συνεχίζει με το Στάδιο 4. Συμπλήρωση Στοιχείων, Υποβολή Αίτησης και Υπολογιστικό Εργαλείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα