ΟΠΕΚΑ
INTIME NEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Αύξηση των κονδυλίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας - Έρχονται Κάρτα Αναπηρίας και Προσωπικός Βοηθός - Τι αλλάζει σε επίδομα παιδιού, στέγασης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε χτες τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και συνάντησε τα διευθυντικά στελέχη και τους υπαλλήλους μαζί με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη.

Στην συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα κονδύλια για την κοινωνική προστασία και υποστήριξε ότι αυτά αυξήθηκαν κατά 22% το 2021, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Παράλληλα προγραμματίζονται νέες παρεμβάσεις, όπως η Κάρτα Αναπηρίας και ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ, με χρηματοδότηση από κοινωνικά κονδύλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τι αλλάζει στα επιδόματα

Οι νέες δράσεις που προγραμματίζονται φέτος σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

  1. Αύξηση των κονδυλίων για επιδόματα παιδιού και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Στέγασης και Αναπηρικών
  2. Προσωπικός Βοηθός: Βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους. Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Μητρώο Αναπηρίας: Δημιουργείται Μητρώο Αναπηρίας, ώστε το κράτος για πρώτη φορά να γνωρίζει πόσα ΑμεΑ υπάρχουν στην χώρα και πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ώστε να μπορεί στοχευμένα να υλοποιεί πολιτικές.
  4. Κάρτα Αναπηρίας: Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
  5. Πρώιμη Παρέμβαση: Δημιουργείται ολοκληρωμένο πλαίσιο Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές. Ήδη εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεσμοθέτηση και αναμένεται η χρηματοδότηση της υλοποίησης των προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  6. Επίδομα Αναδοχής: Καθολική χορήγηση επιδόματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΑ.
  7. Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους: Δημιουργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους.
  8. Νέα τμήματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έχουν ήδη ενταχθεί προτάσεις που αντιστοιχούν σε 9.529.345 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (τέλος 2021) αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί συνολικά 175 νέα τμήματα βρεφικής φροντίδας για 2.068 βρέφη και 44 νέα τμήματα παιδικής φροντίδας για 1.042 νήπια.
  9. Ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνικής πρόνοιας: Δημιουργείται ενιαία ψηφιακή πύλη κοινωνικών παροχών (εύκολη πρόσβαση των πολιτών). Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ. Προωθείται Ενιαία ψηφιακή πύλη παροχών για ΑμεΑ.

Κατά τη  συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε:  «Ο τομέας της πρόνοιας, δηλαδή οι πολιτικές για τους αναπήρους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, αυτούς που χρειάζονται προγράμματα ένταξης, όλους όσους έχουν ανάγκη είναι ο πιο ευαίσθητος και με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Τα προνοιακά  επιδόματα είναι αυξημένα φέτος κατά 22% σε σχέση με το 2020, ενώ έχουν προωθηθεί και διάφορες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όπως για παράδειγμα το επίδομα γέννησης για το πρώτο παιδί, μέτρα για τους πολυτέκνους και η υιοθέτηση ενός πιο ενισχυμένου και σύγχρονου πλαισίου για την υιοθεσία».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι επίσης ουσιαστικό ότι ενώ προχωρούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις, έχουμε την ίδια στιγμή άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Εκτός από αυτά που έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα γίνουν και άλλα, πολύ περισσότερα. Έχουμε μπροστά –μεταξύ άλλων-  μας την Κάρτα Αναπηρίας, τον Προσωπικό Βοηθό, παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Θα είμαι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια γιατί δεν είναι θέμα μόνο πολιτικό, αλλά πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ανθρωπιάς να στηριχθούν αυτές οι προσπάθειες».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω! Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κοινωνική πολιτική της χώρας φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συνάνθρωπός μας, καμία ευάλωτη ομάδα συμπολιτών δεν θα στερηθεί τη βοήθεια που οφείλει το κράτος να παρέχει. Εκτός από την επιδοματική πολιτική και την αύξηση των δικαιούχων, φροντίσαμε να θωρακίσουμε τις προνοιακές μας δομές τόσο με το απαραίτητο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική στήριξη, αυστηρά πρωτόκολλα και εβδομαδιαία rapid tests».

Η κα. Μιχαηλίδου είπε επίσης πως: «Παρά τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, το έργο μας δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Αντίθετα, αφού εξασφαλίσαμε αύξηση στα κονδύλια του προϋπολογισμού, σχεδιάζουμε μεταρρυθμίσεις και προγράμματα αποϊδρυματοποίησης, παιδικής προστασίας, κατάρτισης και διασύνδεσης των πιο ευάλωτων με την αγορά εργασίας, στέγασης, πρώιμης διάγνωσης και ένταξης των συμπολιτών μας με αναπηρία στον κοινωνικό και επαγγελματικό ιστό. Δεσμευόμαστε ότι η κοινωνική μας πολιτική είναι ισότιμη, δίκαιη και αποτελεσματική».

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης επεσήμανε: «Είχαμε τη χαρά, σήμερα, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, να υποδεχθούμε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να αναπτύξουμε τις πολιτικές και τα προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για τη φροντίδα και υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Το ενδιαφέρον του Υπουργού για τον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της Πρόνοιας μας δίνει δύναμη να εφαρμόσουμε δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, στην αρχή της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας».

Ακολουθούν οι σημαντικότερες προνοιακές πολιτικές του υπουργείου ανά τομέα, στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2021 και οι κυριότερες δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο τρέχον έτος:

Καταπολέμηση της φτώχειας,  κοινωνικές πολιτικές στέγασης και  κοινωνική ένταξη

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ): Το ΕΕΕ αφορά σε πολιτική που εισήχθη «πιλοτικά» για πρώτη φορά από τη Νέα Δημοκρατία και απευθύνεται σε νοικοκυριά και άστεγους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Με ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2020 μπορούν να αιτηθούν ΕΕΕ και φιλοξενούμενοι σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας και σε Ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας. Επίσης, εν μέσω COVID- 19 δόθηκαν παρατάσεις ισχύος του επιδόματος στέγασης για να αποφευχθούν μετακινήσεις των ωφελούμενων.

Παροχές 2020: 674.019.795,22 ευρώ. Δικαιούχοι: 257.000 νοικοκυριά

2. Επίδομα Στέγασης: Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της πανδημίας, δόθηκαν παρατάσεις ισχύος του επιδόματος στέγασης για να αποφευχθούν μετακινήσεις των ωφελούμενων: Παροχές 2020: 353.068.454 ευρώ. Δικαιούχοι: 248.000

3. Παροχές σε ΑμεΑ: Παρατάθηκε η καταβολή αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων εν μέσω Covid-19. Για τη χρονιά 2020-2021 εξασφαλίστηκαν 5.636 voucher σε ΑμεΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΜΕΑ).

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δράση που υλοποιείται οριζόντια σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας. Υπό κατάρτιση βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Αποϊδρυματοποίηση που  θα παρουσιαστεί στους επόμενους μήνες: Παροχές 2020: 833.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι: 170.000

4. Στέγαση και Εργασία: Θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2020 ως μόνιμη δημόσια πολιτική (παλιότερα «έτρεχε» ως πρόγραμμα).

Στόχος να ωφεληθούν περίπου 600 νοικοκυριά/800 ωφελούμενοι (άστεγοι) μέσα από την επιδότηση εργασίας, την απόκτηση δεξιοτήτων, την επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες, την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες, και την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης.

5. Κοινωνική Ένταξη και Κοινωνική Συνοχή: Βρίσκεται υπό κατάρτιση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη, την Ισότητα και τη Συμμετοχή των Ρομά, 2021-2027,  όπως και η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας 2021-2027

Προστασία του παιδιού και της οικογένειας

1. Επίδομα Γέννησης: Από 1-1-2020 ισχύει το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε εν ζωή παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα: Παροχές 2020: 110.026.000 ευρώ. Δικαιούχοι: 66.681 παιδιά.

2. Επίδομα ΠαιδιούΠαροχές 2020: 1.007.146.600 ευρώ. Δικαιούχοι: 856.729 οικογένειες.

3. Επιδοτούμενη πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Το 2020 διευρύνθηκε ο αριθμός των ωφελούμενων με την ένταξη στο πρόγραμμα των οικογενειών υπαλλήλων του Δημοσίου. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των ωφελούμενων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 6.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία ωφελουμένων).

Προϋπολογισμός σχολικού έτους  2020-2021: 320.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι: χορηγήθηκαν επιπλέον 12.163 voucher. Συνολικά δόθηκαν 92.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

4. Ηλεκτρονική διασύνδεση ανηλίκων με υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς μέσω της πλατφόρμας Anynet: Οι διαδικασίες της ηλεκτρονικής διασύνδεσης ανηλίκων (εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων) με υποψήφιους αναδόχους και υποψήφιους θετούς γονείς (εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων και στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων αντιστοίχως) ξεκίνησαν να λειτουργούν πανελλαδικά τον Αύγουστο του 2020.

Προβλέπεται μείωση του χρόνου της διαδικασίας σε 6 χρόνια σε ένα έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 κατατέθηκαν 2038 αιτήσεις υιοθεσίας και 306 αιτήσεις αναδοχής σε σύγκριση με 1894 αιτήσεις υιοθεσίας και 346 αιτήσεις αναδοχής για το σύνολο του 2020.

5. Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: Παρά τη διακοπή που υπήρξε, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Προϋπολογισμός σχολικού έτους 2020-2021: 73.400.000,00 ευρώ. Δικαιούχοι: 185.000 μαθητές.

6. Παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες (π.χ. επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα): Παροχές 2020: 150.500.000 ευρώ. Δικαιούχοι: 35.000.

Το ύψος χρηματοδότησης για το 2021

Ακόμη πιο ενισχυμένος είναι ο προϋπολογισμός προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2021. Ειδικότερα, ο φετινός προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ για τα προνοιακά επιδόματα και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι αυξημένος κατά 22% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ το 2021. Διαθέτουμε δηλαδή σχεδόν 620 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2020, με αυξήσεις σε όλο το εύρος επιδομάτων και ενισχύσεων. Ενδεικτικά:

  • +34% στο Επίδομα Στέγασης
  • + 14% στο Επίδομα Παιδιού
  • +12% για τα Αναπηρικά Επιδόματα

Η χρηματοδότηση προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης το 2021 είναι η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων.

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

    Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

    ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

    ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    xeiropedes
    Σύλληψη εκπαιδευτικού σε σχολική εκδρομή επειδή εν αγνοία του μαθητές αγόρασαν οινοπνευματώδη ποτά
    Χειροπέδες σε καθηγητή - συνοδό σχολικής εκδρομής, πέρασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων
    Σύλληψη εκπαιδευτικού σε σχολική εκδρομή επειδή εν αγνοία του μαθητές αγόρασαν οινοπνευματώδη ποτά