Thumbnail
Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για δωροληψία από την εταιρεία DePuy

Ελεύθεροι αφέθηκαν τρεις ορθοπεδικοί καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς το Εφετείο Θεσσαλονίκης μετά από εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τους αθώωσε για το αδίκημα της δωροληψίας λόγω παραγραφής. Πρωτοδίκως το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τους είχε καταδικάσει σε 11 χρόνια φυλάκισης για τους 2 ενώ τον τρίτο σε 14 έτη, για τα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί για ζημιά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που απέφερε στους ίδιους 1,5 εκατομμύρια την περίοδο 2000 – 2006.

Αθώους έκρινε σήμερα σε δεύτερο βαθμό το Εφετείο Θεσσαλονίκης τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς για υπόθεση δωροληψίας. Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί από 11 έως 14 χρόνια φυλάκισης για δωροληψία από την εταιρεία DePuy,  θυγατρική της εταιρείας ιατρικών προϊόντων Johnson & Johnson, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της έφεσης έναντι χρηματικών εγγυήσεων που κυμαίνονταν από 10.000€ έως 15.000€. Οι τρεις πανεπιστημιακοί εκτός από τα «δώρα» που λάμβαναν από την εταιρεία, υπερκοστολογούσαν και τα ιατρικά υλικά. Πιο συγκεκριμένα η υπερτιμολόγηση των συγκεκριμένων προϊόντων στην Ελλάδα άγγιζε το 35%, με ένα ποσοστό 20% να καταλήγει στις τσέπες των γιατρών, που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών, είτε με άλλα δώρα όπως ταξίδια. Το συνολικό ποσό που κέρδισαν από την όλη υπόθεση ανέρχεται στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωση των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αναφερόμενη στα στοιχεία της δικογραφίας ως «ισχνά». Να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος για την Ελλάδα, του φερόμενου ως διεθνούς σκανδάλου της DePuy.

Δεύτερο σκέλος σκανδάλου DePuy

Το δεύτερο σκέλος του σκανδάλου DePuy αφορά πλειάδα ανθρώπων, δραστηριοποιούμενους στον χώρο της υγείας, με τεράστιες οικονομικές ζημιές για τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί, στελέχη νοσοκομείων, αλλά και της βρετανικής επιχείρησης DePuy, είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους στις δίκες που εκκρεμούν στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης offshore στη Νήσο του Μαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως εξηγεί, μέσω της συγκεκριμένης offshore διακινούνταν όλα τα ποσά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  εισαγγελέας, χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη δουλειά που έκανε το ΣΔΟΕ όσο αφορά την αποκάλυψη των πτυχών της υπόθεσης για τα ελληνικά νοσοκομεία, εντούτοις ανέφερε πως η διερεύνησή της έπρεπε να ανατεθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Δεν διερευνήθηκαν χρήσιμες παράμετροι για να δούμε εάν τελέστηκε το αδίκημα του ξεπλύματος σε σχέση με τη δωροληψία» και τόνισε ότι οι διωκτικές αρχές βιάστηκαν και έκαναν «μπακαλίστική αριθμητική».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης που εν τέλει αθωώθηκαν λόγω παραγραφής, η ζημιά που προκλήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς», κατά το διάστημα 2000-06, ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα