Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
• Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
• Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
• Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
• Όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιτύχουν την καθολική κάλυψη υγείας (UHC) έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Η καθολική κάλυψη υγείας (UHC) σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να υποφέρουν από οικονομικές δυσκολίες. Η έκθεση αυτή εξετάζει πόσα άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και πόσοι ωθούνται στη φτώχεια ή δαπανούν πάρα πολύ από τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους για δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δείχνει ότι, παρόλο που μπορεί να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες υγείας, περισσότεροι από τους μισούς περισσότερους από 7,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο δεν λαμβάνουν όλες τις βασικές υπηρεσίες που χρειάζονται. Όσον αφορά την οικονομική προστασία, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι δαπανούν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού των νοικοκυριών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη και περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραία φτώχεια λόγω των δαπανών τους για την υγεία.
Μητρική θνησιμότητα: Κάθε μέρα το 2015, περίπου 830 γυναίκες πέθαναν λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και της γέννησης του παιδιού. Σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν σε ρυθμίσεις χαμηλού πόρου και οι περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι κύριες αιτίες θανάτου είναι η αιμορραγία, η υπέρταση, οι λοιμώξεις και οι έμμεσες αιτίες, κυρίως λόγω αλληλεπίδρασης μεταξύ προϋπάρχουσας ιατρικής κατάστασης και εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος μιας γυναίκας σε μια αναπτυσσόμενη χώρα που πεθαίνει από μια αιτία που σχετίζεται με τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι περίπου 33 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με μια γυναίκα που ζει σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Η μητρική θνησιμότητα είναι ένας δείκτης υγείας που παρουσιάζει πολύ μεγάλα κενά μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αστικών και αγροτικών περιοχών, τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ τους.
Παιδική θνησιμότητα: Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών μειώθηκε κατά 56% από 93 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις το 1990 σε 39 το 2017. Όλες οι περιφέρειες της ΠΟΥ έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τα ποσοστά θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών την ίδια χρονική περίοδο. Το βάρος των θανάτων κάτω των πέντε ετών παραμένει άνισα κατανεμημένο. Περίπου το 73% των νεκρών κάτω των πέντε ετών σημειώθηκε σε δύο περιοχές το 2017, την Αφρική της ΠΟΥ (49%) και τη Νοτιοανατολική Ασία (24%). Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών παραμένει στην Αφρικανική Περιφέρεια της ΠΟΥ (74 ανά 1000 γεννήσεις ζώντων ζώων), περίπου 8 Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της ΠΟΥ (9 ανά 1000 γεννήσεις).
Θάνατοι από τροχαία: 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου Σχεδόν το 50% αυτών που πεθαίνουν στους δρόμους του κόσμου είναι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, δηλαδή μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.
Μη μεταδοτικές ασθένειες: Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (ΚΝΣ), όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και ο διαβήτης, είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Αυτή η αόρατη επιδημία είναι μια υποεκτιμημένη αιτία της φτώχειας και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών. Το βάρος αυξάνεται - αυξάνεται ο αριθμός των προσβεβλημένων ανθρώπων, οικογενειών και κοινοτήτων. Συνήθεις, τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν τη βάση των κυριοτέρων NCDs. Περιλαμβάνουν τον καπνό, την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, την ανθυγιεινή διατροφή, την ανεπαρκή σωματική άσκηση, το υπερβολικό βάρος / την παχυσαρκία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την αυξημένη χοληστερόλη. Η απειλή NCD μπορεί να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις. Οι λύσεις είναι εξαιρετικά οικονομικές. Η ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη δράση σε επίπεδο χώρας, υπό την ηγεσία των κυβερνήσεων, είναι το μέσο επιτυχίας.
40 εκατομμύρια από τους 56 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2015 οφειλόταν σε NCDs. Το 48% των θανάτων από ΝΚΠ στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2015 σημειώθηκε πριν από την ηλικία των 70 ετών Το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Θνησιμότητα και επιβάρυνση από ασθένειες από ανθυγιεινά περιβάλλοντα: Το 2012, 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ζωής ή εργασίας σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, που αντιπροσωπεύει το 23% όλων των θανάτων. Κατά τον υπολογισμό τόσο του θανάτου όσο και της αναπηρίας, το ποσοστό του συνολικού βάρους της ασθένειας που οφείλεται στο περιβάλλον είναι 22%. Σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, έως και 26% όλων των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν απομακρυνθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Το 68% αυτών των αποδιδόμενων θανάτων και το 56% των αποδιδόμενων DALY θα μπορούσε να εκτιμηθεί με συγκριτικές μεθόδους αξιολόγησης κινδύνου που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία, οι επιπτώσεις από άλλες περιβαλλοντικές εκθέσεις αξιολογήθηκαν μέσω γνώμης εμπειρογνωμόνων. Το 23% όλων των εκτιμώμενων παγκόσμιων θανάτων συνδέεται με το περιβάλλον 3,8 εκατ. θάνατοι κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον εσωτερικό καπνό από τα καύσιμα μαγειρέματος . 4,2 εκατ. θάνατοι ετησίως ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε μικροσωματίδια
Εμβολιαστική κάλυψη: Παγκόσμια περίπου 123 εκατομμύρια βρέφη, 9 στους 10, έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη το 2017, προστατεύοντάς τα από λοιμώδη νοσήματα από ό, τι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, αναπηρία ή θανατηφόρα στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανοσοποίησης της ΠΟΥ και της UNICEF.
Από το 2015, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν πλήρη σειρά ανοσοποιήσεων ρουτίνας με τρεις δόσεις διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP3) διατηρείται στο 85% (116,2 εκατομμύρια βρέφη).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 85% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς κατά τα πρώτα γενέθλιά τους μέσω συνήθων υπηρεσιών υγείας και κατά 67% με δεύτερη δόση. 167 χώρες έχουν συμπεριλάβει μια δεύτερη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς ως μέρος του συνήθους προγράμματος εμβολιασμού τους. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα κάλυψης παραμένουν αρκετά χαμηλά από την κάλυψη της εμβολιασμένης εμβολιασμού κατά της ιλαράς τουλάχιστον 95% για την πρόληψη εκδηλώσεων, την αποτροπή των προληπτικών θανάτων και την επίτευξη περιφερειακών στόχων εξάλειψης.
162 χώρες χρησιμοποιούν τώρα εμβόλια κατά της ερυθράς και η παγκόσμια κάλυψη αυξήθηκε από 35% το 2010 σε 52% το 2017, γεγονός που αντιπροσωπεύει επιπλέον 25 εκατομμύρια παιδιά εμβολιασμένα το 2017 σε σύγκριση με το 2010. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του συνδρόμου συγγενούς ερυθράς καταστροφική κατάσταση που οδηγεί σε αποβολές, προβλήματα ακοής, συγγενή καρδιακά ελαττώματα και τύφλωση, μεταξύ άλλων διαταραχών δια βίου.
Πρόσφατα διαθέσιμα εμβόλια προστίθενται ως μέρος του σωστικού εμβολιασμού - όπως αυτά που προστατεύουν από μηνιγγίτιδα, ελονοσία και ακόμη και την Ebola. Ο ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV) είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη της αναπαραγωγικής οδού και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, άλλους τύπους καρκίνου και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Το 2017, το εμβόλιο HPV εισήχθη σε 80 χώρες.
Από την άλλη πλευρά, τα εμβόλια για την πρόληψη κατά των μεγάλων δολοφόνων παιδιών όπως ο ροταϊός, μια ασθένεια που προκαλεί σοβαρή παιδική διάρροια και η πνευμονία υπήρξαν εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ωστόσο, η χρήση ροταϊού και πνευμονιοκοκκικών συζευγμένων εμβολίων (PCV) υστερεί. Το 2017, η παγκόσμια κάλυψη ήταν μόνο 28% για τον ροταϊό και 44% για τον PCV. Ο εμβολιασμός κατά των δύο αυτών ασθενειών έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τους θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, στόχων των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου που δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας όπως έχει καθιερωθεί η 7η Απριλίου / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη