Thumbnail
"Αρχίζουμε να δουλεύουμε προς τη μεριά της ανάδειξης"

Στο τελευταίο στάδιο εκτιμάται πως βρίσκεται πλέον η διαδικασία της απαλλοτρίωσης χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραπλεύρως της Πλατείας Αντιγονιδών, στον οποίο βρίσκεται τμήμα ναού των ρωμαϊκών χρόνων, που έχει έρθει στο φως και εικάζεται ότι ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη (ο χώρος έχει επικρατήσει να ονομάζεται "Ναός της Αφροδίτης" από το ευρύτερο κοινό της πόλης).

"Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου μετά την εκδίκαση της έφεσης. Θεωρούμε ότι μέσα στο 2019 θα τελεσιδικήσει η αντιδικία και θα τελεστεί η απαλλοτρίωση" ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης ενώ περιέγραψε τις τρέχουσες εξελίξεις και τα επόμενα στάδια των δράσεων "για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2000 και προσεγγίζει πλέον τα 20 χρόνια"

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, πρόκειται "για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα", το οποίο σώζεται και έχει ανασκαφεί κατά το ένα τρίτο, με τους αρχαιολόγους μάλιστα να γνωρίζουν πως ένα τμήμα του συνεχίζεται κάτω από παρακείμενη οικοδομή, "αλλά και στο πεζοδρόμιο, τους δρόμους της Οδού Αντιγονιδών". Ένα κύριο ζήτημα που έχει προκύψει με την παρέλευση δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδαρέση, αφορά την "ανοιχτή" κατάσταση του χώρου από την οποία έχουν πλέον προκύψει "προβλήματα ασφάλειας" για τις παρακείμενες οικοδομές, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να εξεταστεί και αντιμετωπιστεί "πριν από όλα".

Σε αυτή το πλαίσιο λοιπόν, η εκτίμηση είναι πως χρειάζονται απαραιτήτως εργασίες στήριξης με τη χρήση ειδικών πασσάλων. "Οποιαδήποτε σκέψη για ανάδειξη αυτού του μνημείου περιλαμβάνει το να εξασφαλίσουμε το άμεσο περιβάλλον και πρώτα από όλα τις (σ.σ. παρακείμενες) οικοδομές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκιαδαρέσης, διευκρινίζοντας πως αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2019. Έτσι, μέσα στο τρέχον έτος, προγραμματίζεται (εφόσον προκύψει, όπως εκτιμάται, και μια τελική έγκριση για κονδύλιο των 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δράσης του 2019 του Υπουργείου Πολιτισμού, ποσό που έχουν αιτηθεί τα στελέχη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) να υλοποιηθεί "μελέτη αντιστήριξης των οικοδομών που ήδη υπάρχει". Με βάση αυτή τη μελέτη, που εάν απαιτείται θα επικαιροποιηθεί, προγραμματίζεται η προαναφερθείσα επέμβαση.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη φημολογία για "κατάχωση" του χώρου και των ευρημάτων, ο κ. Σκιαδαρέσης εξήγησε πως αυτό αφορά το τεχνικό κομμάτι της προαναφερθείσας επιδιωκόμενης επέμβασης. "Για να γίνει η αντιστήριξη στις όμορες οικοδομές, πιθανότατα θα χρειαστεί κατάχωση σε τμήμα, ενδεχομένως, του οικοπέδου για λόγους καθαρά λειτουργικούς, τουτέστιν προκειμένου να πατήσουν τα μηχανήματα για να εκτελέσουν αυτές τις πασαλοπήξεις" εξήγησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που μίλησε για "παρεξήγηση" αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων που μιλούσαν για υποβάθμιση του χώρου και των ευρημάτων μέσω της κάλυψής τους με χώμα.

Το επόμενο στάδιο της ανάδειξης

Σε ό,τι αφορά επόμενα στάδια ενεργειών, ο κ. Σκιαδαρέσης εξήγησε πως οι επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επέκτασης της ανασκαφής και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να γίνει. "Εκεί θα έχουμε μια εικόνα για το πώς μπορούμε να επεκταθούμε" σημείωσε ο κ. Σκιαδαρέσης και αναφέρθηκε στα ζητήματα που δημιουργεί η παρουσία πληθώρας δικτύων κοινής ωφέλειας, όπως αυτά της ύδρευσης, των επικοινωνιών, των δικτύων οπτικών ινών κ.ο.κ. "Πρέπει να δούμε το μέγιστο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε (σ.σ. την ανασκαφή)" τόνισε και επ' αυτού εξήγησε πως πρόκειται να αναζητηθεί συνεργασία με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, διευθυντή Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, ώστε "να γίνει μια γεωσκόπηση και να δούμε τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε, ποιες δυσκολίες, ώστε ανάλογα να τα συμπεριλάβουμε στη μελέτη ανάδειξης μαζί με το πώς θα τα λύσουμε".

Αυτή η αιτούμενη συνολική μελέτη του οικοπέδου έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό των μελετών ωρίμανσης για τη νέα προγραμματική περίοδο, "που ζητήθηκε από το Υπουργείο να προτείνουμε" σημειώνει ο κ. Σκιαδαρέσης, διευκρινίζοντας ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει.

"Αρχίζουμε να δουλεύουμε προς τη μεριά της ανάδειξης. Πιάνουμε μια-μια τις μελέτες, ώστε αρχικά να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των όμορων οικοδομών και στη συνέχεια να δούμε τι στοιχεία έχουμε και σε τι βαθμό μπορούμε να επεκτείνουμε την ανασκαφή. Θέλουμε να έχει τελειώσει η μελέτη το 2020" σημειώνει και καταλήγει λέγοντας πως άμεσα -"μέσα στους επόμενους μήνες"- θα αναβαθμιστεί και η η περίφραξη ώστε να είναι "πιο κόσμια και πιο ασφαλής".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholiki_taxi
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!
Στο «στόχαστρο» του Δήμου Δυτικής Σάμου βρέθηκαν εκπαιδευτικοί με την κατηγορία ότι είχαν κλειδώσει το γραφείο διδασκόντων  - Τι καταγγέλλει ο...
Ανήκουστο: Πήγαν για σεισμικό έλεγχο σε σχολεία και κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς!