Εφιαλτική καθημερινότητα έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση για την τρίτη ηλικία. Ηλικιωμένοι με οξυμένα προβλήματα υγείας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες ιδιωτικές κλινικές. Ορισμένοι είναι μόνοι και άστεγοι και έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Και οι υπάρχουσες δομές είναι υπερπλήρεις για να τους φιλοξενήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της Κατερίνας Μαρούγκα στον "Ταχυδρόμο" του Βόλου, "τριάντα πέντε αιτήματα για φιλοξενία ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Βόλου και στο Γηροκομείο Καναλίων βρίσκονται σε αναμονή. Σε μέρες κρίσης τα αιτήματα για φιλοξενία στα Γηροκομεία του Νομού έχουν αυξηθεί ραγδαία. Το Γηροκομείο Βόλου φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 130 άτομα από 58 άτομα που φιλοξενούσε το 2014. Το Γηροκομείο Καναλίων φιλοξενεί 34 περιστατικά με δυνατότητα φιλοξενίας 25 ατόμων. Την ίδια στιγμή τα περιστατικά απόρων έχουν δεκαπλασιαστεί.
«Υπάρχει σημαντική αύξηση για φιλοξενία περιστατικών στο Γηροκομείο Βόλου. Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνο στα δύσκολα περιστατικά αλλά στο σύνολό τους. Το 2018 είχαμε 70 αιτήματα για φιλοξενία ηλικιωμένων. Το 2017 είχαμε 60», λέει ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου Παύλος Πάνος.
Δεκαπλασιάστηκαν οι άποροι ηλικιωμένοι
Ο κ. Πάνος δεν ξεχνά. Όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Γηροκομείου το 2014, τότε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα φιλοξενούσε έναν άπορο ηλικιωμένο. Σήμερα φιλοξενεί δέκα περιστατικά. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Βόλου και οι υπάλληλοι είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των τραγικών συνθηκών διαβίωσης πολλών ηλικιωμένων ατόμων.
Ο κ. Πάνος λέει ότι από τα 25 αιτήματα που βρίσκονται σε αναμονή τα δύο αφορούν σε παραμελημένους ηλικιωμένους. Δεν είναι τυχαίο που το Γηροκομείο Βόλου έχει ξεκινήσει καμπάνια για την τρίτη ηλικία. «Απευθύνονται σε εμάς φιλικά και συγγενικά πρόσωπα των ηλικιωμένων αλλά και γείτονες και ζητούν βοήθεια. Απευθύνονται και φορείς. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν την κατάσταση στην πορεία βρίσκονται και αρνούνται να έρθουν να φιλοξενηθούν σε εμάς», είπε ο ίδιος.
Η κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος ασχολείται με το σύνολο των περιστατικών κάνοντας κοινωνική έρευνα προκειμένου να υπάρχει μία προτεραιότητα στα αιτήματα. Οι οικογενειακές ιστορίες που έχει καταγράψει σοκάρουν. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που είναι παντελώς εγκαταλειμμένοι. Βιώνουν σε συνθήκες που παραπέμπουν σε τρώγλη. Μπορεί να μην έχουν φως, νερό, κρεβάτι.
«Εμείς είμαστε πάντοτε δίπλα στα δύσκολα περιστατικά όπως έχουμε αποδείξει με τις πράξεις εδώ και τέσσερα χρόνια που παρουσιάζεται η αύξηση στα αιτήματα», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.
Εντούτοις, το Γηροκομείο Βόλου είναι υποχρεωμένο από το καταστατικό του να ακολουθεί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την φιλοξενία ηλικιωμένων. Χρειάζεται να υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις που να πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιου νοσήματος, να υπάρχουν όλα τα φορολογικά στοιχεία, να πιστοποιείται το συγγενικό περιβάλλον.
Παράλληλα, σε όλες τις περιπτώσεις συντάσσεται κοινωνική έκθεση. Ο κ. Πάνος περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα περιστατικά που έχουν πραγματικά συγκλονίσει όπως το ακόλουθο που συνέβη πριν από τρία χρόνια. «Μάνα και γιος βίωναν σε άθλιες συνθήκες απεριποίητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς επιτήδειο άτομο τους έπαιρνε τη σύνταξη και τους άφηνε να ζουν χωρίς νερό και ρεύμα», περιγράφει ο ίδιος.
Η παρέμβαση του Γηροκομείου Βόλου ήταν άμεση. Και η μητέρα και ο γιος φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα. Δεν επρόκειτο όμως και για το μοναδικό περιστατικό που σοκάρισε τους υπαλλήλους και το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Πριν δύο χρόνια ένας υπερήλικας διαπιστώθηκε ότι βίωνε σε αφόρητες συνθήκες. Είχε πάθει εγκεφαλικό και βρισκόταν ξαπλωμένος στο πάτωμα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ο υπερήλικας νοσηλεύτηκε αρχικώς στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στο ίδρυμα.
Οι τραγικές ιστορίες που έρχονται σε γνώση του ιδρύματος είτε από τους φορείς είτε από γείτονες ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν περίθαλψης και φροντίδας δεν έχουν τελειωμό. Φέτος μία ηλικιωμένη διαπιστώθηκε ότι μόνη και αβοήθητη για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα στην κίνηση.
«Εμείς απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους που ενημερώνονται για τέτοια περιστατικά να τηλεφωνούν στο Γηροκομείο Βόλου στο τηλέφωνο 24210 78910 και να καταγγέλλουν ό, τι γνωρίζουν. Είναι αδιανόητο εν έτει 2018 να υπάρχουν ηλικιωμένοι που βιώνουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης», είπε ο ίδιος.
Υπερπλήρεις όλες οι δομές
Το σκληρό πρόσωπο της Πολιτείας απέναντι στους ηλικιωμένους βιώνει και το Γηροκομείο Καναλίων. Η Διευθύντρια του Γηροκομείου Αποστολία Τάσιου, κοινωνική λειτουργός, είπε ότι «αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περισσότερα άτομα από τις πραγματικές δυνατότητές μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο περισσότερα άτομα. Το 2018 υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ανάγκες και ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι και υπάρχει μία προετοιμασία για τον χειμώνα», επισήμανε η ίδια.
Το Γηροκομείο Καναλίων έρχεται σε επαφή ανά τακτά διαστήματα με συγγενείς των ηλικιωμένων. Αυτή τη στιγμή έχει σε αναμονή δέκα αιτήματα, ενώ διαχειρίζεται το αίτημα για φιλοξενία ενός άπορου ηλικιωμένου, έναν κύριο εγκαταλειμμένο στον Βόλο. Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα φιλοξενεί ήδη αυτή τη στιγμή δύο άστεγους υπερήλικες παρέχοντας 24ωρη φύλαξη και φροντίδα.
Για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες το Ίδρυμα είναι στελεχωμένο με γιατρό, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλευτικό προσωπικό και φροντιστές. Καλύπτει ολόκληρη τη Μαγνησία ενώ δέχεται αιτήματα και από γειτονικούς νομούς. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε προτεραιότητα στα τοπικά περιστατικά. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο των ατόμων. Όποτε παρουσιάζεται μεγάλη ανάγκη, υπάρχει πάντοτε κινητοποίηση και κάλυψη», είπε η ίδια.
Η αύξηση των αιτημάτων για φιλοξενία ηλικιωμένων σε δομές μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους. Η κ. Τάσιου λέει ότι σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση των περιστατικών άνοιας. Η οικογένεια από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η ίδια τονίζει ότι και η ανεργία παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. «Ο ηλικιωμένος είναι δέσμευση για το σπίτι. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Η οικονομική παράμετρος απασχολεί πολλές οικογένειες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να στηρίξεις τη φροντίδα των ηλικιωμένων σε έναν κλειστό χώρο περίθαλψης ηλικιωμένων», πρόσθεσε η ίδια.
Αιτήματα από συγγενείς, αλλά και φορείς
Επισημαίνεται ότι παράλληλα με τα αιτήματα που κατατίθενται από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ηλικιωμένων για φιλοξενία ατόμων της τρίτης ηλικίας στα Γηροκομεία υπάρχουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από φορείς. Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ανά τακτά διαστήματα αποτελεί στέγη για μοναχικούς ηλικιωμένους με σημαντικά προβλήματα υγείας που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών είτε μόνοι είτε με το ΕΚΑΒ και μετά από τη νοσηλεία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για να τους περιμένει πίσω.
«Υπήρξε ηλικιωμένος που έμεινε στο Νοσοκομείο Βόλου επί ένα μήνα επειδή δεν υπήρχε κατάλληλη δομή να τον φιλοξενήσει», έχει επισημάνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Αχιλλοπούλειου Ρούλα Τζανέτου. Συνολικά μέσα στο καλοκαίρι το Νοσοκομείο Βόλου κλήθηκε να διαχειριστεί 30 παρόμοια περιστατικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη