Το πιτόγυρο, το πιο αναγνωρίσιμο έδεσμα της ελληνικής κουζίνας, φαίνεται να χάνει σιγά-σιγά τον τίτλο του «φθηνού και προσιτού γεύματος». Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές έχουν μετατρέψει το αγαπημένο σνακ πολλών σε επιλογή που, για αρκετούς, μοιάζει με είδος πολυτελείας.
Η εκτόξευση των τιμών
Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, το πιτόγυρο έχει δεχτεί αλλεπάλληλες ανατιμήσεις. Από τα 3,30 – 3,70 ευρώ, που κάποτε ήταν η συνηθισμένη τιμή του, πλέον πωλείται σε πολλά μαγαζιά προς 4,50 – 4,90 ευρώ. Σε ορισμένα καταστήματα στο κέντρο και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το προϊόν έχει ξεπεράσει ακόμα και το φράγμα των 5 ευρώ, φτάνοντας στα 5,20 ευρώ.
Οι αιτίες της αύξησης
Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν τις ανατιμήσεις σε δύο βασικούς παράγοντες:
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τις ανατιμήσεις πρώτων υλών, όπως το κρέας, το ψωμί και τα συνοδευτικά προϊόντα.
Όπως εκτιμούν, η κατάσταση δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς από τον Σεπτέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο τόσο τους καταστηματάρχες όσο και τους καταναλωτές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ