Γιάννα Βασιλείου: «Μια στιγμή αρκεί για να αλλάξουν τα πάντα»
Συνέντευξη της Γιάννας Βασιλείου στη Ράνια Παπαδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η Γιάννα Βασιλείου, έδειξε από μικρή ηλικία της αγάπη της για τη μουσική. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος διπλωματούχος πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Η πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία έγινε πριν από πέντε χρόνια περίπου με το τραγούδι «Λόγια αγάπης», ενώ λίγο καιρό αργότερα ακολούθησε και η κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού δίσκου με τίτλο «Όλα Όσα Αγαπώ».  Επίσης, είχε αναλάβει την  απόδοση στίχων και τη φωνητική διδασκαλία στο μιούζικαλ "Rocky Horror Show" και τη "Φρουτοπία" στο θέατρο Rex και στο "Ας Ερχόσουν για λίγο" στο Ακροπόλ. Πριν από ένα χρόνο περίπου κυκλοφόρησε και ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Γυάλινος κόσμος», αποσπώντας θετικές κριτικές.  Αφορμή για τη συζήτησή μας στάθηκε η επερχόμενη εμφάνισή της στο Faust την Κυριακή 18 Μαρτίου. Μιλήσαμε μαζί της για την πορεία της, τις καλλιτεχνικές της επιλογές, τα επόμενα σχέδιά της, αλλά και το τι σημαίνει να κάνεις δισκογραφία εν καιρώ κρίσης.

Συνέντευξη της Γιάννας Βασιλείου στη Ράνια Παπαδοπούλου

-Από την αρχή της πορείας σας μέχρι και σήμερα, έχοντας κυκλοφορήσει δύο δίσκους, τι σας επηρέασε καθοριστικά, όσον αφορά τις καλλιτεχνικές σας επιλογές;

Γ.Β.: Ο ίδιος μου ο εαυτός και οι εξελίξεις που έχει αυτά τα χρόνια που νιώθω πως από κορίτσι γίνομαι πια γυναίκα. Πολλές φορές επηρεαζόμαστε από διαφορετικά ακούσματα που έχουμε, αλλά και από τους κοντινούς μας ανθρώπους και συνεργάτες. Χαίρομαι όμως πολύ που αρχίζει να καθαρίζει πια για μένα η εικόνα του τι θέλω να κάνω και να παρουσιάζω μουσικά.

-Τι σημαίνει για μία νέα δημιουργό να κάνει δισκογραφία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τη δισκογραφία;

Γ.Β.:   Σημαίνει μάλλον ότι είμαι πεισματάρα και επίμονη. Αφενός στεναχωριέμαι που το δισκογραφικό μου ξεκίνημα συνέπεσε με μια τόσο δύσκολη περίοδο. Αφετέρου δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Αυτό είμαι, αυτό έχω σπουδάσει και αυτό μου δίνει ζωή. Μακάρι να ήταν οι συνθήκες ευκολότερες, αλλά αν υπάρχει θέληση γίνονται πολλά.

-Ο νέος σας δίσκος με τίτλο «Γυάλινος κόσμος», κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο από την Cobalt Music. Μιλήστε μας για αυτό το δισκογραφικό σας εγχείρημα.

Γ.Β.:  Είναι ένας δίσκος με ποικίλα ακούσματα και ρυθμούς. Αρκετά δικά μου κομμάτια, αλλά και τραγούδια των Ο.Ντάντου, Δ.Σεβδαλή, Μ.Μπρούζου, Γ.Καζαντζή, Γ.Χρονά, Μ.Χατζιδάκι, Μ.Κακογιάννη. Λίγο τολμηρό εγχείρημα αλλά απολύτως ειλικρινές από πλευράς μου για την περίοδο που κυκλοφόρησε.

-Δανείζομαι τον τίτλο του δίσκου σας. Κατά τη γνώμη σας ζούμε σε ένα γυάλινο κόσμο;

Γ.Β.:   Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια του γυάλινου κόσμου. Κάποιος μπορεί να τον πει αψεγάδιαστο, άλλος να τον πει εύθραυστο. Μου αρέσει γενικώς σε αρκετούς στίχους μου να αφήνω μια ελευθερία να σκεφτεί ο κάθε ακροατής δικές του συνθήκες και βιώματα.

-Η αθωότητα οφείλει να είναι ένα πάγιο αίτημα των ημερών μας;

Γ.Β.:  Για μένα ανέκαθεν η αθωότητα και η αγνότητα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τον άνθρωπο. Μεγαλώνοντας και βγαίνοντας πια από τον δικό μου μέχρι τώρα γυάλινο κόσμο, μου γκρεμίζεται αυτή η παλιά μου πεποίθηση. Αυτό που διαπιστώνω με βεβαιότητα πια είναι ότι δε μπορεί κανείς με την αθωότητα να αντιμετωπίσει δράκους, αλλά μπορεί σίγουρα να είναι ευτυχής.

-Η απομυθοποίηση  μίας κατάστασης, πόσο δύσκολη είναι για έναν άνθρωπο και ειδικά για ένα νέο;

Γ.Β.: Ο καιρός προσαρμογής θεωρώ ότι είναι αντιστρόφως ανάλογος με την πίστη, τη σιγουριά των στόχων και την αφοσίωση κάποιου. Αυτός που είναι βέβαιος και δουλευταράς, είναι έτοιμος να τα αντιμετωπίσει όλα. Θέλοντας και μη, η δική μου η γενιά έχει μπει σε αυτή τη συνθήκη.

-Μια στιγμή στο χρόνο, αρκεί για να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο;

Γ.Β.: Η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι μια στιγμή αρκεί για να αλλάξουν τα πάντα.

-Το δέκατο τραγούδι του δίσκου σας είναι μία διασκευή του τραγουδιού «Εφτά τραγούδια θα σου πω» των Μ.Κακογιάννη και Μάνου Χατζιδάκι. Οι διασκευές πότε έχουν ουσία;

Γ.Β.: Όταν αφουγκραζόμαστε την ιστορία, τη μουσική και τα λόγια του τραγουδιού, και τα φέρνουμε με σεβασμό στο σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η άδεια να διασκευάσω αυτό το τραγούδι, όπως και το “Ήτανε Αέρας, και το “Κάθε Φορά Που Θα ‘ρθεις Βρέχει” στον πρώτο μου δίσκο.

-Στο σημείωμα του δίσκου σας, ευχαριστείτε και  αυτούς που πιστεύουν στην αξία του δίσκου. Στην εποχή της τεχνολογίας, όπου όλα οδεύουν προς ένα κόσμο ψηφιακό, η δισκογραφία και κατ’ επέκταση η κυκλοφορία ενός δίσκου, έχουν υποβαθμιστεί;

Γ.Β.: Δυστυχώς είναι άκρως υποβαθμισμένο το φυσικό προϊόν. Φαντάζομαι είμαι από τις λίγες που ευχαριστιέμαι και προτιμώ να κρατάω στα χέρια μου το cd και να διαβάζω το booklet του δίσκου με τους στίχους και τους συντελεστές. Είναι απολύτως κατανοητή βέβαια η κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, μιας και εκτός της εξέλιξης της τεχνολογίας, η τιμή του cd είναι πολύ υψηλή. Έχω δώσει μάχη για να είναι στην αγορά οι δίσκοι μου στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να είναι προσιτοί στον κόσμο. Πέραν όμως από τις δισκογραφικές εταιρείες και τις αποφάσεις των καλλιτεχνών, η τιμή αυξάνεται ανεξέλεγκτα σύμφωνα με την κρίση και απόφαση των ιδιοκτητών καταστημάτων. Είναι ένας φαύλος κύκλος λοιπόν που θέλει να ενισχύσει το άμεσο κέρδος και όχι την ανάπτυξη.

-Κατά ποιο τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η τέχνη, χωρίς να βλάπτεται από τους όρους της εμπορευματοποίησης;

Γ.Β.: Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ενισχύσουμε την τέχνη. Πρώτα από όλα να τη σεβόμαστε και με ανοιχτή καρδιά να δεχόμαστε να μας αγγίξει. Και φυσικά να παρακολουθούμε τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης μας, τα οποία είναι και πολλά, αλλά και αξιόλογα.

-Ποια είναι  τα επόμενα σχέδιά σας;

Γ.Β.: Την Κυριακή 18 Μαρτίου έχουμε το live μας στο Faust. Μετά προετοιμαζόμαστε για το Μάιο που έχουμε κάποιες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου. Ενδιάμεσα, είμαι σε μία δημιουργική περίοδο που γράφω καινούρια τραγούδια, οπότε είναι στα σχέδιά μου να κυκλοφορήσει και κάποιο νέο τραγούδι.

best of network

σχετικά άρθρα

Έχουμε καταλάβει που το πάτε με τη Φυσική Αγωγή και τον Σχολικό Αθλητισμό
Έχουμε καταλάβει που το πάτε με τη Φυσική Αγωγή και τον Σχολικό Αθλητισμό
Έφτασε η ώρα να ζητήσουμε δυναμικά για την χώρα μας, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την...
Έχουμε καταλάβει που το πάτε με τη Φυσική Αγωγή και τον Σχολικό Αθλητισμό