Thumbnail
Μικρό «μπόνους» (4% - 5%) δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις απώλειες (έως και 35%) που θα έχουν στις συντάξεις τους όσοι συνταξιοδοτούνται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, από τις 13 Μαΐου 2016 έως τα τέλη του 2020.

Σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε, με...11μήνες καθυστέρηση, για να «ξεμπλοκαριστεί» η απονομή των νέων συντάξεων, εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου δίνει «σήμα» στον ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνοντας τις συντάξιμες αποδοχές με τη (θετική τα περισσότερα χρόνια από το 2002 και μετά ) μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Δώρο - άδωρο 

Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενέστερη σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (όταν βάση υπολογισμού αποτελούσαν για παράδειγμα οι μισθοί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας) και ευνοϊκότερη σε σχέση με την αρχική διάταξη του νόμου η οποία προέβλεπε να λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης μεταβολής των (πολύ μειωμένων από το 2010 και μετά) μισθών. Ο συγκεκριμένος δείκτης θα ισχύσει για το διάστημα από το 2021 και μετά. Η προσαύξηση με βάση τον ΔΤΚ, δεν «ακυρώνει», ωστόσο, τις μεγάλες μειώσεις που θα έχουν οι νέες συντάξεις λόγω της εφαρμογής χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Ακόμη και η κατώτατη σύνταξη 15ετίας με συντάξιμες αποδοχές 810,88 ευρώ μετά την προσαύξηση του ΔΤΚ, δίνει ανταποδοτική σύνταξη 93,65ευρώ και μαζί με την αναλογούσα εθνική σύνταξη των 345,60 ευρώ συνολικά 439,25 ευρώ έναντι των 486,80 ευρώ που ήταν η παλαιά κατώτατη σύνταξη (-9,76%). Οι μειώσεις, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ταμείο προέλευσης, σύμφωνα με τα παραδείγματα του δικηγόρου Διον. Ρίζου στην «Ημερησία» (βλ. πίνακα) κυμαίνονται από 12,47% (ΙΚΑ με 36έτη ασφάλισης) έως 35,12% και 37,63% (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ και Ταμείο Νομικών μετά την κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ και των κοινωνικών πόρων, αντίστοιχα).

Η προσαύξηση

Για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2017 η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016. Με βάση το νέο σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος ενώ όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔτΚ περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή του γινομένου η μονάδα.

Πηγή: imerisia.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα