Thumbnail
Πρόκληση

Παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αποκαλύπτεται στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387. Οι συντάξεις των αιρετών (βουλευτών και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών) βρίσκονται σε κενό νόμου, γιατί δεν προβλέφθηκε ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών σε νέες ρυθμίσεις!

Δεν έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και αν θα έχουν τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των λοιπών συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Το κενό νόμου οδηγεί σε εξαίρεση από… την πίσω πόρτα.

Ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Καμία ρύθμιση

Ανεξάρτητα από τις απόψεις αυτές, όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αρμόδια νυν και πρώην στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου παραδέχονται σήμερα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ρυθμίζει τι θα ισχύσει και τι όχι σχετικά με τις συντάξεις των αιρετών, γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο και πολύ περισσότερο στα άρθρα που αφορούν στο Δημόσιο.

Το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Απαριθμούνται, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες, πλην μίας: των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 αναφέρει ότι από 1/1/2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου τα παρακάτω πρόσωπα:

    Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου.
    Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής (σ.σ.: λειτουργοί Βουλής είναι το επιστημονικό προσωπικό Κοινοβουλίου), των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμίδας.
    Οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
    Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στα πρόσωπα του Δημοσίου που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και θα διέπονται συνταξιοδοτικά από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν αναφέρεται τίποτε για τους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ. Οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, που είναι η βασική διάταξη η οποία διέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

Η παράβλεψη αυτή, σκόπιμα ή όχι μένει να αποδειχθεί, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου. Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βουλευτική σύνταξη ή σύνταξη δημάρχου, αντιδημάρχου, νομάρχη κ.λπ.

40 χρόνια δουλειά για σύνταξη που ένας βουλευτής τη βγάζει σε 4 χρόνια

Η βουλευτική σύνταξη σήμερα σε μικτό ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Η βουλευτική αποζημίωση είναι 5.905 το μήνα.

Η σύνταξη ενός βουλευτή (που εκλέχθηκε πρώτη φορά πριν από το 2012) είναι ίση με το ¼ του μισθού, με προσαύξηση 25% για κάθε έτος βουλευτείας πέραν του 4ου και με επιπλέον προσαύξηση 10% για κάθε έτος πέραν των 10 ετών βουλευτείας, με ανώτατο όριο το 80% του μισθού.

Τα μικτά ποσά σύνταξης είναι:

-Με θητεία έως 4 έτη (που ίσχυε έως το 2007), σύνταξη 1.476 ευρώ.

- Με 8 χρόνια ( που ισχύει από το 2008) σύνταξη 2.952 ευρώ.

- Με 10 χρόνια, σύνταξη 3.676 ευρώ.

- Με 12 χρόνια , σύνταξη 3.971 ευρώ.

- Με 16 χρόνια, μικτή σύνταξη 4.560 ευρώ.

- Με 17 έτη και άνω, μπαίνει το πλαφόν και η σύνταξη είναι το 80% του μισθού, δηλαδή 4.724 ευρώ μικτά.

Για να υπάρχει η σύγκριση, ένας μέσος πολίτης για να φτάσει τη σύνταξη των 1.476 ευρώ, που παίρνει ένας βουλευτής με 4 χρόνια θητεία, θα πρέπει να δουλεύει 40 χρόνια με μισθό 2.500 ευρώ το μήνα.

Στην περίπτωση που ερμηνευτούν οι διατάξεις και αποφασιστεί ότι ισχύουν και για τους βουλευτές ο νέος υπολογισμός και ο επανυπολογισμός τότε θα δούμε τις βουλευτικές συντάξεις όσων εκλέχθηκαν έως το 2012 και συνταξιοδοτούνται, να διαμορφώνονται στα 182 ευρώ με 4 χρόνια βουλευτικής θητείας, στα 364 ευρώ με 8 χρόνια και στα 545 ευρώ με βουλευτές για 12 χρόνια θητείας.

Αυτά είναι τα ποσά που βγάζει το νέο σύστημα για την ανταποδοτική σύνταξη με 4,8 και 12 έτη εισφορών και με συντελεστές 3,08%, 6,16% και 9,24% για τα αντίστοιχα έτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ.jpg
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ
Για τον εντοπισμό της επιθυμητής ημερομηνίας υλοποίησης των προγραμμάτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες να προβούν σε Αναζήτηση Προγραμμάτων από την...
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ