Thumbnail
ΕΝΦΙΑ

Να ολοκληρωθεί η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ δυο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο γρήγορα το ζεστό χρήμα του φόρου στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με το capital.gr αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου πρόκειται να αναρτηθούν στο Taxisnet  έως τα μέσα Αυγούστου και ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένου κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωσαν πέρυσι λόγω μιας σειράς επιβαρυντικών για τους φορολογούμενους αλλαγών.

Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ ενώ θα υπάρξουν και κερδισμένοι λόγω της μείωσης του κύριου φόρου από την περικοπή των αντικειμενικών αξιών.

Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν από τις εξής αλλαγές:

- Αυξάνονται  έως 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. των οικοπέδων.

- Καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κτίσματα.

 -Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

- Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

- Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις  εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

- Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

- Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α.  με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio paideias kai thriskeymaton
Εθνικό Απολυτήριο και Νέο Λύκειο: Ξεκινά διάλογος για το «σχολείο του 2040»
Μία από τις 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες  του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026 είναι η η θεσμοθέτηση Νέου Λυκείου και...
Εθνικό Απολυτήριο και Νέο Λύκειο: Ξεκινά διάλογος για το «σχολείο του 2040»
αίθουσα σχολείου
Αναπληρωτές – ΑΣΕΠ 2026: Πότε βγαίνουν οι νέοι πίνακες Γενικής Παιδείας
Αποκλειστικό alfavita: Πότε βγαίνουν οι 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026 – Το χρονοδιάγραμμα ΑΣΕΠ για τους νέους πίνακες εκπαιδευτικών
Αναπληρωτές – ΑΣΕΠ 2026: Πότε βγαίνουν οι νέοι πίνακες Γενικής Παιδείας
Εκπαιδευτικοί
Κλειστά σχολεία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την αναγκαστική τηλεκπαίδευση με δικό τους εξοπλισμό εξοπλισμό
Σοβαρές αντιδράσεις για την τηλε-εκπαίδευση από το σπίτι στην Αττική
Κλειστά σχολεία: Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για την αναγκαστική τηλεκπαίδευση με δικό τους εξοπλισμό εξοπλισμό