Με την Κατρίν μάς συνδέει φιλία χρόνων… Το Κατερινάκι, όπως την αποκαλούσαμε στη φιλική συντροφιά, ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι με γαλλικά και πιάνο που επισκεπτόταν συχνά τη θεία της στο Παρίσι.
Ο γάμος της και η μόνιμη εγκατάστασή της εκεί διόλου δεν μας παραξένεψε. Η πολιτική δεν την απασχολούσε ιδιαίτερα και θα έλεγα ότι μερικές φορές την κούραζε όταν τη ρωτούσα για τις συνθήκες ζωής και εργασίας στη Γαλλία και γενικά για την καθημερινότητα εκεί. «Να περάσετε καλά, να προσέχετε και να μην πάτε στα βόρεια προάστια» μας είχε πει στο πρώτο μας ταξίδι στο Παρίσι.
Παραξενεύτηκα. Καθώς μια πόλη δεν τη γνωρίζεις από τα τουριστικά αξιοθέατα μόνο, τριγυρίσαμε όπως συνηθίζουμε, παντού. Αντίθετα από τα βόρεια προάστια της Αθήνας, τα βόρεια στο Παρίσι είχαν κάπως περιθωριοποιηθεί. Μαγαζιά και άνθρωποι δεν σου θύμιζαν «ευρωπαϊκή κουλτούρα». Είχαν έντονο χρώμα ανατολής. Μαντήλες, κρόσσια, τσόκαρα, ανακατεμένα με τα γαλλικά αρώματα και την παρισινή μόδα. Ένας κόσμος φτώχειας και σκοτεινός, μέσα στην πόλη του φωτός.
Πράγματι υπήρχε φόβος, όπως διαπιστώσαμε, από τους Γάλλους, αλλά ταυτόχρονα και από τους μετανάστες. Ο φόβος ως απαραίτητο στοιχείο, αξεσουάρ, για να θυμηθούμε τα φτωχά γαλλικά μας, ύψωνε αόρατο τείχος και οριοθετούσε τα γκέτο από την «καλή» κοινωνία. Το συναίσθημα του φόβου για τον Άλλον, κυρίαρχο σε κάθε γκέτο, κράταγε απομακρυσμένους τους ανθρώπους, σε κατάσταση ανοχής και από τις δύο πλευρές. Αυτά και άλλα παρόμοια συζητούσαμε με την Κατερίνα, που κατέληγε πάντα ότι πολύ το ψάχνουμε αντί να κανονίσουμε ένα βράδυ διασκέδασης στο Μουλέν Ρουζ.
Τα επόμενα χρόνια κύλησαν με αραιότερη επικοινωνία, αλλά πάντοτε μάθαινα νέα από τη μητέρα της. Σε αυτήν τηλεφώνησα αμέσως, όταν έμαθα για το μακελειό στο Παρίσι, για να ησυχάσω όταν μου είπε ότι είναι καλά. Την επόμενη ημέρα δέχτηκα τηλεφώνημα από την Κατρίν. Ήταν τρομοκρατημένη, όπως και όλοι οι Γάλλοι πολίτες, μου είπε. «Δεν ξέρω εάν φταίει για όλα ο ιμπεριαλισμός», συνέχισε, «αλλά για ετούτο εδώ, φταίει».
Ο Πρόεδρος με τις αυξημένες αρμοδιότητες πήρε την απόφαση για την επέμβαση στη Συρία, αλλά πολύ νωρίτερα η κοινή γνώμη το είχε δεχτεί σιωπηρά με την ανοχή-συνενοχή και την αδιαφορία της. «Και τώρα πώς είναι το κλίμα στο Παρίσι;» ρώτησα. «Τώρα», μου λέει, «μετά από το πρώτο σοκ και την κυριαρχία του φόβου, προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας βγαίνοντας στους δρόμους, ανάβοντας κεριά, κάνοντας θόρυβο, για να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε και ότι υπάρχουμε.» Από τη Βασιλική της Ιεράς Καρδίας, τη Sacré Coeur, μέχρι την άλλη, εντελώς αθέατη πλευρά του Παρισιού, χτυπάει η καρδιά όλων των πολιτών δυνατά, Γάλλων και μεταναστών, για τις επώδυνες εξελίξεις. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια, οι έλεγχοι παντού, περιμένοντας τους ηγέτες όλου του κόσμου για να «προστατεύσουν» το κλίμα της γης.
Είναι γνωστό πως τον Δεκέμβριο του 2015 αναμένεται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP 21) με 40.000 συμμετοχές αντιπροσώπων, φορέων και κρατών. Το διακύβευμα της Διάσκεψης είναι η υπογραφή νέας Διεθνούς Συνθήκης για το κλίμα. Πίσω από τα μεγάλα λόγια θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Από το πρωτόκολλο του Κιότο (1997) έως την περσινή Διάσκεψη στη Λίμα (COP 20, Lima 2014) όλες οι Διασκέψεις ανέδειξαν τις αντιθέσεις των «ισχυρών» και των «αδύναμων» οικονομικά χωρών, τους ανεπαρκείς συμβιβασμούς, και την υπεροψία των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα). Πολύς Διάλογος και τζίφρα τζίφος. Ακόμα και το Πρωτόκολλο του Κιότο, που το υπέγραψαν οι ΗΠΑ, στο τέλος δεν επικυρώθηκε. Στο κλίμα αυτό, η Κατρίν, μεταφέροντας την παριζιάνικη ατμόσφαιρα, υποστήριξε ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση και ηρεμία, όπως τόνισε και ο Λοράν Φαμπιούς, γιατί η Διάσκεψη θα γίνει οπωσδήποτε και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Δεν πέρασαν λίγες ώρες, και ο Πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση των συγκεντρώσεων, για καλό και κακό, μέχρι τον Φλεβάρη του 2016, και βλέπουμε. Η Γαλλία απαιτεί την αποκατάσταση του κλίματος της «ειρήνης». Μέσα σ’ αυτό το γενικευμένο κλίμα του τρόμου, οι ηγέτες των πανίσχυρων αυτοκρατοριών υποκριτικά θα θρηνήσουν για τα θύματα των κακών τζιχαντιστών, και θα υπογράψουν νέα πρωτόκολλα για την προστασία της φύσης και των αγορών. Στη Διάσκεψη του Παρισιού, δεν γνωρίζω αν συζητηθεί και η προστασία του κλίματος της Λιβύης, του Ιράκ και της Συρίας, από τις γνωστές εταιρίες πετρελαιοειδών (Total, Shell, BP).
Μετά την εξαφάνιση των τρομοκρατών (Καντάφι, Σαντάμ) ήταν στραβό το κλίμα, το ’φαγε και ο γάιδαρος, και όλοι περιμένουμε με αγωνία τον θείο Ομπάμα από Αμέρικα, φοβούμενοι μήπως κάνει τον κόσμο λίμπα. Στη φετινή Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, στο Παρίσι, η Γαλλία και οι λοιποί καλεσμένοι ας δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για την πολύπαθη Συρία. Τα αμερικανικά, γαλλικά, και ρωσικά βομβαρδιστικά βλάπτουν σοβαρά το κλίμα της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Οι Γάλλοι πολίτες τώρα ξέρουν καλά πως πρέπει να αλλάξουν το κλίμα αυτής της αποικιοκρατικής πολιτικής για να μπορούν να ξαναψάλλουν περήφανα τη Μασσαλιώτιδα «Εμπρός παιδιά της πατρίδας, η ’μέρα της Δόξας έφτασε! Ενάντια στην τυραννία μας το ματωμένο λάβαρο υψώθηκε!» ΥΓ. Η Κατρίν μού έστειλε σήμερα μήνυμα από τον Πύργο ότι στο Παρίσι απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις στους δρόμους τις ημέρες της Διάσκεψης για το Κλίμα. Με παρακάλεσε να βγούμε εμείς στους δρόμους της Αθήνας, για συμπαράσταση. Μήπως θα έπρεπε να κατεβούμε μαζί, Έλληνες και Γάλλοι, στους δρόμους, ενάντια στους ισλαμοφασίστες αλλά και στους Γάλλους ιμπεριαλιστές ; Της απάντησα: «Είμαστε μαζί σας, να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί στη Συρία».
Ανδριανή Στράνη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη