Σημάδια που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συνήθως συνδέονται με την εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης, εντοπίζει η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση του ΟΟΣΑ, ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκθειάζει η συγκυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη περνά από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (Στη φωτ. ο γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία με τον Αλέξη Τσίπρα)Η έκθεση του ΟΟΣΑ, ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκθειάζει η συγκυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη περνά από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
«Ανησυχίες» για την εκδήλωση νέου κύκλου καπιταλιστικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του, οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου έχουν μειωθεί επικίνδυνα, κοντά σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με την εμφάνιση παγκόσμιας ύφεσης. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχυθεί το 2015 με εξαιρετικά αναιμικό ρυθμό, μόλις 2%, επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει μόνο πέντε φορές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και αυτό συνέπιπτε με περιόδους ύφεσης: 1975, 1982-83, 2001 και 2009.
Την ίδια ώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συνεχίζει να προχωρά σε διαδοχικές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, προβλέπονται:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2015 θα διαμορφωθεί σε 2,9%, από 3% που εκτιμούσε το Σεπτέμβρη και 3,7% κατά την αρχική εκτίμηση το Νοέμβρη του 2014. Για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3% (από 3,6% που ανέμενε προηγουμένως). «Ηδη εφαρμόζονται κινήσεις πολιτικής που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι αδύναμες τάσεις. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν χαμηλότερα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και επέκταση των επενδύσεων για υποδομές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αναθεωρούνται επίσης πτωτικά οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη στο 1,5% φέτος (από 1,6%) και στο 1,8% το 2016 (από 1,9%).
ΗΠΑ: Η μεγέθυνση στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει στο 2,4% φέτος (αμετάβλητη από την προηγούμενη εκτίμηση) και στο 2,5% το 2016 (από 2,6% προηγουμένως). Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι η «εξομάλυνση» των επιτοκίων του δολαρίου θα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων της φέτος το Δεκέμβρη.
ΚΙΝΑ: Αναθεωρούνται ανοδικά οι προβλέψεις για το 2015 στο 6,8% (από 6,7%), ενώ για το 2016 παραμένουν αμετάβλητες στο 6,5%, δηλαδή χαμηλότερες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα.
Αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις στην ελληνική οικονομία
«Απαιτούνται υψηλότερες τιμές για μη Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα μεσοπρόθεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, «φωτογραφίζοντας» νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τις βενζίνες και βέβαια στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο λιγνίτης.
Πέρα από τις αυξήσεις στη λαϊκή κατανάλωση, η τέτοια εξέλιξη διαμορφώνει πεδίο για τις παραπέρα αναδιαρθρώσεις στην Ενέργεια, ζήτημα γύρω από το οποίο διαγκωνίζονται τα μονοπώλια του κλάδου, με τη συμμετοχή βέβαια και του ΣΕΒ, που θέτει σταθερά ζήτημα μείωσης του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ρυθμούς πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, στο 1,4% φέτος και στο 1,2% για το 2016, «βλέπει» και η έκθεση του ΟΟΣΑ, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των πρόσφατων προβλέψεων της Κομισιόν. Παράλληλα, η όποια μελλοντική καπιταλιστική ανάκαμψη (2,1% το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις) περνάει αναγκαστικά από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. «Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», τονίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
Αναφέρονται συγκεκριμένα:
-- Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη «μείωση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που «θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη».
-- Στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα μείωναν το ρυθμιστικό βάρος και «θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους». Πρόκειται για τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, τα οποία συνδέουν και με την καρατόμηση των συντάξεων και τη διάλυση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας.
-- Στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας.
-- «Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει η έκθεση.
-- Το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 181,3% του ΑΕΠ πέρυσι, στο 190% το 2015 και στο 200% το 2016, πριν υποχωρήσει το 2017 στο 197,4%. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», σημειώνει η έκθεση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη