Η ψυχραιμία είναι συστατικό στοιχείο της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Το λένε και οι αρχές δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοι δημοσιογράφοι που δυστυχώς αφήνονται στο συναίσθημά τους, τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους σε στιγμές κρίσιμες.
Μια από αυτές εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, που δεν έδωσε παράταση της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα, ώστε ο λαός να αποφασίσει απρόσκοπτα για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Τι ακριβώς συνέβη όμως; Πόσοι και ποιοι ήταν αυτοί οι «Ελληνες δημοσιογράφοι που έκλαιγαν στο press room στις Βρυξέλλες»;
Η απόφαση του Eurogroup δημιούργησε αρχικά παγωμάρα στην αίθουσα όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι απεσταλμένοι από την Ελλάδα, αλλά και οι μόνιμα παροικούντες τις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες «έσκαγαν» στο πρόσωπό τους με ρυθμούς πολυβόλου, πληροφορίες που έπρεπε να «φιλτραριστούν», να αξιολογηθούν και να αναμεταδοθούν, ώστε να δοθεί μια ακριβής εικόνα τού τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες και πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικονομική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα.
Σε τέτοιες στιγμές η ψυχραιμία για λίγους, πολύ λίγους δημοσιογράφους εξαντλείται ταχέως και, σε συνδυασμό με τη φυσική κούραση, επέρχεται μια μορφή πανικού. Σε τέτοιες στιγμές μάλιστα συνηθίζεται στις Βρυξέλλες να «ξεμυτίζουν» οι αναφερόμενοι στα ρεπορτάζ ως «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», οι οποίοι ασκούνται στο ευγενές άθλημα του «spinning», ήτοι, στην παρασκηνιακή προπαγάνδα θέσεων ενός φορέα. Εμφανίζονται δηλαδή στις δημοσιογραφικές αίθουσες στελέχη των θεσμών και ξεκινούν οι ερμηνείες για τις πρόσφατες αποφάσεις.
Ενας εξ αυτών, Γερμανός που εργάζεται κοντά σε στέλεχος της ΕΚΤ και κυκλοφορεί διαρκώς στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών κτιρίων, ξεκίνησε να μιλά για το τι φέρνει η απόφαση του Eurogroup. Τον παρακολουθούσαν και Ελληνες δημοσιογράφοι, ενώ κάποιος εξ αυτών τον ρώτησε αν η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (πλην του Ελληνα) ισοδυναμεί με έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο «αξιωματούχος» απάντησε «Grexit is on the way», δηλαδή «το Grexit έρχεται».
Στο άκουσμα αυτής της φράσης τρεις δημοσιογράφοι, η μία εργαζόμενη σε ελληνική εφημερίδα και οι άλλες δύο εργαζόμενες σε μεγάλο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων με ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς ειδησεογραφίας, δεν άντεξαν, για διαφορετικούς λόγους.
Μια και στις Βρυξέλλες οι δημοσιογράφοι έχουμε πλέον «γράψει πολλά χιλιόμετρα», ένα είναι σίγουρο: ότι η μία δημοσιογράφος ξέσπασε προφανώς λόγω ιδεολογικής τοποθέτησης και πιθανότατα χαρακτήρα, ενώ οι άλλες δύο συνάδελφοι επηρεάστηκαν ξεκάθαρα από την πρώτη, κυρίως λόγω της διαρκούς προπαγάνδας στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι σε διεθνή πρακτορεία υφίστανται ποικίλες πιέσεις από συναδέλφους τους.
Η μετάδοση της «είδησης»
Οι υπόλοιποι περίπου 20 Ελληνες δημοσιογράφοι παρέμειναν απολύτως ψύχραιμοι, ενώ απόρησαν γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, απλά και μόνον εξαιτίας μιας επιτηδευμένης «διαρροής». Το όλο θέμα θα μπορούσε να λήξει εκεί. Ωστόσο η «δίψα» για «δάκρυα και αίμα» στην ελληνική τηλεόραση μεγέθυνε το όλο σκηνικό σε υπερβολικό βαθμό, αιφνιδιάζοντας και τους ίδιους τους εργαζομένους σε αυτό.
Τη στιγμή εκείνη, η συνάδελφος που κάλυπτε τα γεγονότα για το Mega βρισκόταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον προϊστάμενο του έκτακτου δελτίου στην Αθήνα. Ο προϊστάμενός της φώναζε τόσο πολύ στο ακουστικό του, που σχεδόν ακουγόταν σε όλη την αίθουσα: «Πες μου τι γίνεται εκεί!».
Η συνάδελφος, αιφνιδιασμένη προφανώς από τον πανικό στην Αθήνα, είπε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που κλαίνε. «Βγαίνεις τώρα στον αέρα να το πεις!», ήταν η απάντηση του προϊσταμένου. Και σε λίγα δευτερόλεπτα η ανταποκρίτρια βρισκόταν στον αέρα του μεγάλου καναλιού με την «είδηση» κάτω από την εικόνα της: «Εκλαιγαν Ελληνες δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες».
Τα περισσότερα τηλέφωνα των υπόλοιπων δημοσιογράφων «έσπασαν» ακαριαία (σ.σ. το κινητό τηλέφωνο του γράφοντος για εντελώς διαφορετικούς λόγους) με τους προϊσταμένους τους να ρωτούν αν ισχύει όλο αυτό και γιατί δεν είχαν την είδηση πρώτοι στον δικό τους τηλεοπτικό «αέρα».
Αντε να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Αρκετοί δημοσιογράφοι εκνευρίστηκαν τόσο, που φώναζαν «ξεφτιλιζόμαστε», «έλεος με τα ψέματα» και άλλα τινά. Η συνάδελφος ανταποκρίτρια του «επίμαχου» καναλιού, πάντως, αμέσως αφότου έκλεισε τη σύνδεση με την Αθήνα, κατανόησε το λάθος και μονολόγησε «έκανα βλακεία».
Η στόχευση του καναλιού, προφανής. «Αφού οι δημοσιογράφοι, που ξέρουν τα πράγματα λεπτομερώς και από τα “μέσα” κλαίνε, φαντάσου τι γίνεται στην πραγματικότητα», θα σκέφτηκαν αρκετοί πίσω στην Ελλάδα. Επρόκειτο όμως για μια εικόνα εντελώς αποσπασματική, αφού οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έκαναν καλά τη δουλειά τους και με υποδειγματική νηφαλιότητα.
Θα μπορούσε να αποφευχθεί όλο αυτό; Δύσκολο το ερώτημα, αφού απαιτεί, όπως είπαμε και παραπάνω, επαγγελματική ψυχραιμία και νηφαλιότητα υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Σίγουρα πάντως, αν τα δελτία ειδήσεων στέκονταν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα έναντι του αντικειμένου τους και δεν το ανήγαν σε «ειδησεογραφικό σόου», τότε θα συζητούσαμε σήμερα για την ουσία και όχι για την εικόνα.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη