Thumbnail
14 «παράθυρα εξόδου» για μητέρες ανηλίκων

Δεκατέσσερις ασφαλιστικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη σε τουλάχιστον 250.000 γυναίκες με ανήλικα τέκνα. Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων καθιστά εφικτή τη συνταξιοδότηση ακόμα και 17 έτη νωρίτερα για τις μητέρες που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης.

Οι θετικές αυτές διατάξεις διαφοροποιούνται ανά Ταμείο, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν ανάλογα με το αν η ασφάλιση ξεκίνησε πριν ή μετά το 1983. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Δημόσιο οι μητέρες που ξεκίνησαν να δουλεύουν μέχρι το τέλος του 1982 μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

 

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012
Προσοχή, καθώς οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Για θεμελίωση μετά το 2013 δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τις μητέρες, με αποτέλεσμα η έξοδος να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη (όπου προβλέπεται μειωμένη καταβάλλεται στα 62). Αναλυτικά οι δεκατέσσερις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα τέκνα είναι οι εξής:

1 Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη σε ηλικία 50 ετών. Σημειώνεται πως για την ανηλικότητα λαμβάνεται υπόψη η ημέρα συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας του τέκνου. Τη στιγμή εκείνη η ασφαλισμένη πρέπει να έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Προσοχή, καθώς υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στα πλασματικά έτη για την ταχύτερη θεμελίωση. Ειδικότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 200 ημέρες από επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθένειας εφόσον έχουν διανυθεί εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρόνοι κύησης και λοχείας.

Η πόρτα εξόδου για μητέρες ανηλίκων μπορεί να ανοίξει ακόμα και στην ηλικία των 50 ετών

Η πόρτα εξόδου για μητέρες ανηλίκων μπορεί να ανοίξει ακόμα και στην ηλικία των 50 ετών

Τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις μπορούν να αξιοποιήσουν και οι ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία, εφόσον επιλέξουν το μοντέλο ΙΚΑ και όχι το καθεστώς που ισχύει στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών.

2 Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που μέσα στο 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 57 για πλήρη σύνταξη και στα 52 για μειωμένη.

Περισσότερες ευκαιρίες προσφέρονται για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Συγκεκριμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011 (π.χ. σπουδές) και έως 1.200 ημέρες.

Τη δυνατότητα να αποχωρήσουν με τις συγκεκριμένες διατάξεις έχουν και όσες ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς ΙΚΑ.

3 Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που μέσα στο 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη «κλειδώνει» στα 60 και για μειωμένη στα 55. Και στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011. Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και 1.500 ημέρες για την επίσπευση της συνταξιοδότησης.

Τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία, εφόσον επιλέξουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς ΙΚΑ.

4 Ασφαλισμένες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983. Αρκεί έστω και μία ημέρα ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα μέχρι το τέλος του 1982 για να υπαχθούν οι μητέρες στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.

Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 50, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Συγκεκριμένα, απαιτούνται από 17 έτη και 6 μήνες μέχρι και 24 έτη και 6 μήνες (και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνου τη στιγμή που συμπληρώνεται ο χρόνος ασφάλισης).

5 Ασφαλισμένες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ γυναίκες που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 50 ετών. Και για τις περιπτώσεις αυτές η ανηλικότητα είναι η ημέρα συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας του τέκνου. Τη στιγμή εκείνη η ασφαλισμένη πρέπει να έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής ασφάλισης. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικά έτη.

6 Ασφαλισμένες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ που το 2011 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50. Η έξοδος μπορεί να επισπευσθεί με την αναγνώριση έως και 4 πλασματικών ετών ασφάλισης (του νόμου 3996/2011).

7 Ασφαλισμένες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ που το 2012 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πέντε πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011. Εφόσον οι ασφαλισμένες πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και 55 ετών με πλήρη σύνταξη.

8 Ασφαλισμένες στον φορέα Νομικών που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης χρειάζονται από 18 έτη και 6 μήνες ασφάλισης μέχρι 21 έτη και 6 μήνες. Το όριο ηλικίας -ανάλογα με το πότε κλειδώνει το δικαίωμα- κυμαίνεται από τα 44 έως και τα 50. Προσοχή, καθώς δεν μπορούν να αναγνωριστούν τα «καινούργια» πλασματικά έτη που προβλέπονται στον νόμο του 2011.

9 Ασφαλισμένες στον τομέα Νομικών που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 22 έτη ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 55 με πλήρη σύνταξη. Ευκαιρίες υπάρχουν όσον αφορά στα πλασματικά έτη, ώστε να επιταχυνθεί η συνταξιοδότηση. Ειδικότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 4 πλασματικά χρόνια από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.

10 Ασφαλισμένες στον φορέα Νομικών που μέσα στο 2012 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 22 έτη και 6 μήνες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 58. Για την ταχύτερη έξοδο μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι και 5 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.

11 Ασφαλισμένες πριν από το 1983 στο Δημόσιο. Για να υπαχθούν στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων οι μητέρες πρέπει να έχουν απασχοληθεί με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 1982. Ισχύει μία ιδιαίτερα ευνοϊκή διάταξη, που επιτρέπει την έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης. Ωστόσο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα πλασματικά έτη, που προβλέπονται με νόμο του 2011.

12 Ασφαλισμένες στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 50 ετών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους ενηλικίωσης του τέκνου. Μέχρι τότε η ασφαλισμένη πρέπει να έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής ασφάλισης. Προσοχή, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ο πλασματικός χρόνος των τέκνων (από ένα έως πέντε έτη) εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία.

13 Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που μέσα στο 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 52 ετών. Για την εν λόγω κατηγορία η στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2011. Μέχρι τότε η ασφαλισμένη πρέπει να έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τα πλασματικά έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέσσερα έτη από τις γενικές κατηγορίες, ενώ «έξτρα» μετράνε τα έτη για τα παιδιά.

14 Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που μέσα στο 2012 είχαν ανήλικο τέκνο και 25 έτη ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 55 ετών. Για την εν λόγω κατηγορία η στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012. Μέχρι τότε η ασφαλισμένη πρέπει να έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής ασφάλισης.

Μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για την αναγνώριση πλασματικών ετών, εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής υπηρεσία. Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωριστούν έως 5 χρόνια από τις γενικές κατηγορίες και «έξτρα» τα χρόνια των παιδιών. Για παράδειγμα, μητέρα ενός παιδιού μπορεί να αναγνωρίσει έως και έξι έτη συνολικά, ενώ ασφαλισμένη με δύο τέκνα φτάνει έως και τα οκτώ χρόνια.

Εξι SOS για τη συνταξιοδότηση

Εξι σημεία πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες ανηλίκων, που ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Oπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις για τις μητέρες ανήλικων τέκνων. Στον συγκεκριμένο φορέα δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και οι μητέρες ακολουθούν τις γενικές ρυθμίσεις.
  • Σε δύο από τα τρία Ταμεία, που έχουν υπαχθεί στο ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι), δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης για μητέρες ανηλίκων. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ούτε στο ΤΣΑΥ (γιατροί) ούτε στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί). Μόνο στον τομέα των νομικών υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες ανηλίκων.
  • Οι μητέρες ανηλίκων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών και έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλασματικό χρόνο των τέκνων για προσαύξηση της σύνταξης (όχι θεμελίωση) χωρίς καταβολή εισφορών, δωρεάν. Η προσαύξηση είναι ένα έτος για ένα παιδί γεννημένο μετά το 2000, δύο έτη για το δεύτερο παιδί και άλλα δύο έτη για το τρίτο παιδί (συνολικά πέντε έτη). Το κέρδος από την εν λόγω αναγνώριση είναι από 35 έως 160 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.
  • Οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο Δημόσιο με θεμελίωση μετά το 2011 συμφέρει να εξαγοράσουν όσα πλασματικά έτη σπουδών ή τέκνων μπορούν. Αυτό καθώς η απόσβεση των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν γίνεται εντός τετραετίας και επομένως συμφέρει να λαμβάνουν εφ' όρου ζωής την προσαύξηση των πλασματικών στη σύνταξή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος για τις εν λόγω εξαγορές είναι από 80 έως 120 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Το κέρδος στη μηνιαία κύρια σύνταξη είναι από 28 έως 36 ευρώ.
  • Οι μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ δεν συμφέρει να εξαγοράζουν περισσότερο χρόνο από όσο απαιτείται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εν λόγω χρόνος είναι ιδιαίτερα ακριβός (168 ευρώ τον μήνα). Την ίδια στιγμή, η προσαύξηση που μπορούν να κερδίσουν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (από 15 έως 40 ευρώ περίπου στη μηνιαία σύνταξη), ενώ η απόσβεση γίνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά καθίσταται ασύμφορη η εν λόγω επιλογή.
  • Οι ασφαλισμένες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζώνμητέρες συμφέρει να χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να θεμελιώσουν το 2011. Ετσι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη στα 52 και με μειωμένη στα 50. Αυτό συμφέρει καλύτερα από το να θεμελιώσουν δικαίωμα το 2010 με βάση το μοντέλο ΙΚΑ (με 5.500 ημέρες ασφάλισης).

Στην περίπτωση που βγουν με το καθεστώς των ειδικών ταμείων θα πάρουν πλήρη σύνταξη στα 52, ενώ σε περίπτωση επιλογής μειωμένης το «πέναλτι» θα είναι 12% (παρά 30% στην περίπτωση θεμελίωσης το 2010).

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πόδια
Αυτά είναι τα σημεία του σώματος μας που δεν πρέπει να ξυρίζουμε ποτέ
Συνηθίζουμε να απομακρύνουμε τις τρίχες από διάφορα σημεία του σώματός μας για καλλωπιστικούς λόγους, αλλά και για την καλύτερη υγιεινή μας. Ή...
Αυτά είναι τα σημεία του σώματος μας που δεν πρέπει να ξυρίζουμε ποτέ