Thumbnail
Τι όμως δεν είπε η Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας στην ανακοίνωσή της;

Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο προβλήθηκε με ένταση και τοπικά (γιαννιώτικες ιστοσελίδες και εφημερίδες) και πανελλαδικά (left.gr, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών) το θέμα της διαγραφής της Κ.Ο. Κόνιτσας του ΚΚΕ, επειδή διαφώνησε με την επιλογή του γραφείου της Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Η Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας απάντησε στα δημοσιεύματα αυτά κατηγορώντας τα ως «προβοκατόρικα που θέλουν να πολεμήσουν το ΚΚΕ». Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία διαγραφή στην Κ.Ο. Κόνιτσας και ούτε αυτό πρόκειται μάλλον να συμβεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Τι όμως δεν είπε η Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας στην ανακοίνωσή της;

Δεν είπε κουβέντα για την ταμπακέρα. Δεν είπε δηλαδή τίποτα για τα πραγματικά γεγονότα που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Κόνιτσα. Αντίθετα ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Σταύρο Κυρτσόγλου είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για αυτό θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω.

Για να δούμε λοιπόν πως έχουν πραγματικά τα γεγονότα. Ο προηγούμενος υποψήφιος δήμαρχος που είχε στηρίξει το ΚΚΕ ήταν μια επιλογή που δε συσπείρωνε ούτε τους οπαδούς του ΚΚΕ στο δήμο Κόνιτσας ούτε μπορούσε να διεμβολίσει οπαδούς άλλων κομμάτων, γι’ αυτό και ο ίδιος είχε συμφωνήσει στην επιλογή Κυρτσόγλου. Στα πλαίσια αυτά η Κ.Ο. Κόνιτσας πήρε απόφαση να αναζητήσει άλλο υποψήφιο, προχώρησε σε κάποιες επαφές και κατέληξε στην απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη της καθοδήγησης να προτείνει στο Σταύρο Κυρτσόγλου να κατέβει επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα στήριζε το ΚΚΕ στο δήμο Κόνιτσας. Σημείωση: Ο Στ. Κυρτσόγλου ανήκει στην ευρύτερη επιρροή του ΚΚΕ. Στην απόφαση αυτή διαφώνησε μόνο ένα κομματικό μέλος.

Ο Σταύρος Κυρτσόγλου θεωρώντας ότι έχει τη στήριξη του ΚΚΕ προχώρησε στις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Στα πλαίσια αυτά έγινε γνωστό ότι θα δώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξή του στο συγκεκριμένο υποψήφιο. Για όσους όμως γνωρίζουν από Κόνιτσα είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει τόσο σημαντικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να κατεβάσει μόνος του συνδυασμό, όπως άλλωστε συμβαίνει στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους σε όλη την Ελλάδα, και η στήριξη που δίνει συχνά είναι τυπική και όχι ουσιαστική. Απλώς με αυτό τον τρόπο οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν το 22%, δε θα διασκορπίζονταν στα διάφορα τοπικά ψηφοδέλτια και θα στήριζαν τον υποψήφιο που θα στήριζε και το ΚΚΕ.

Μπροστά όμως σε αυτήν την «αποκρουστική» προοπτική το ΚΚΕ να έχει υποψήφιο που θα στηριζόταν και από το ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μπροστά στη ακόμα πιο «αποκρουστική» προοπτική να βγει ο συγκεκριμένος υποψήφιος δήμαρχος, εκμεταλλευόμενος την εκλογική κατάρρευση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην περιοχή της Κόνιτσας, η ηγεσία της Κομματικής Οργάνωσης στα Γιάννενα τρομοκρατήθηκε. Επέλεξε λοιπόν να αλλάξει στάση, να αγνοήσει την απόφαση της Κ.Ο. Κόνιτσας και να επιβάλλει έναν δικό της υποψήφιο, οπαδό του ΚΚΕ, το Δημήτρη Σδούκο, ο οποίος σημειωτέον πριν δύο περίπου μήνες είχε αρνηθεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όταν του το πρότεινε η Κ.Ο. Κόνιτσας. Το αιτιολογικό της «υψηλής» καθοδήγησης ήταν ότι ο Στ. Κυρτσόγλου ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δ. Σδούκος θα υπηρετούσε καλύτερα τη πολιτική του ΚΚΕ στην περιοχή, καθώς και τις ανάγκες των κατοίκων. Ήξεραν, βλέπετε, καλύτερα οι καθοδηγητές από κεντρικά τι εξυπηρετούσε καλύτερα την περιοχή. Αγνοούν βέβαια ότι ο υποψήφιος που προτείνουν είχε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές και μάλιστα είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος του τότε καποδιστριακού δήμου Μαστοροχωρίων. Και πώς να μην το αγνοούν, αφού δεν έχει μείνει και κανένας γιαννιώτης στην τοπική ηγεσία…

Η απόφαση αυτή ήταν φυσικό να μη γίνει δεκτή από την Κ.Ο. Κόνιτσας (πλην ενός), η οποία συνέχισε τη δουλειά που είχε ξεκινήσει με τη δημοτική κίνηση που έχει επικεφαλής το Στ. Κυρτσόγλου.

Όποιος ξέρει από τις πρακτικές που ακολουθούνται τα τελευταία δέκα χρόνια στο ΚΚΕ μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσει «ατιμώρητο». Εδώ για πολύ μικρότερα «παραπτώματα» ή σε μερικές περιπτώσεις και χωρίς κανένα παράπτωμα προχώρησαν σε πρωτόγνωρες εκκαθαρίσεις, έμπνευσης και πρακτικής αστικών αρχηγικών κομμάτων. Η απόφαση δηλαδή για διάλυση της Κ.Ο. Κόνιτσας, σε περίπτωση που επέμενε στην απόφασή της, ήταν ειλημμένη, τουλάχιστον από τη ηγετική ομάδα και αυτό συζητήθηκε τις τουλάχιστον τις πρώτες δύο μέρες ακόμα και στους διαδρόμους των κομματικών γραφείων. Το θέμα τους είναι η επιλογή του κατάλληλου χρονικού σημείου, ώστε να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στις ευρωεκλογές και να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταπείσουν κάποια από τα κομματικά μέλη που αποτέλεσαν την πλειοψηφία στη συγκεκριμένη απόφαση της Κ.Ο. Κόνιτσας, πράγμα που έγινε μετά από λίγες μέρες.

Ένα θέμα ακόμα που πρέπει να ξεκαθαρισθεί είναι η διαρροή της απόφασης για διάλυση της Κ.Ο. Κόνιτσας στις τοπικές ιστοσελίδες. Είναι προβοκάτσια, όπως ισχυρίστηκε ψευδώς η ηγετική αριστερίστικη φραξιονιστική ομάδα της Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας; Ή είναι διαρροή; Και αν είναι διαρροή, από ποιον έγινε; Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές διαρροές στον τοπικό τύπο, αλλά θα θυμίσω μόνο ότι μια ανάλογη διαρροή είχε γίνει και πριν τέσσερα περίπου χρόνια, όπου δύο μέρες πριν συνεδριάσει και αποφασίσει η τότε Ν.Ε. Ιωαννίνων για τους υποψηφίους δημάρχους και ενώ ακόμα υπήρχαν κομματικές οργανώσεις που δεν είχαν συζητήσει, είχαν διαρρεύσει πάλι τα ονόματα των υποψηφίων που θα στήριζε το ΚΚΕ στις τοπικές ιστοσελίδες.

Τότε η διαρροή είχε αποδοθεί στα στελέχη που διαφωνούσαν με την αριστερίστικη και σεχταριστική γραμμή της ηγεσίας. Δεν τόλμησαν βέβαια να ξεστομίσουν τέτοια κατηγορία επισήμως, αλλά διαπόμπευαν και λάσπωναν τα συγκεκριμένα στελέχη στους διαδρόμους και σε δήθεν «ιδιωτικές» συζητήσεις. Αλήθεια, τώρα που ξεκαθάρισαν τα όργανα από τους «μισητούς» διαφωνούντες, ποιος τα μεταφέρει στον αντίπαλο;

Αντί λοιπόν η Τ.Ε. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας να καταγγέλλει προβοκάτσιες, ας ψάξει στο εσωτερικό της και θα βρει ποιος δημιουργεί το πρόβλημα. Δεν είναι δύσκολο. Θα τον βρει στο πρόσωπο αυτού ή αυτών που ευθύνονται για τις χαλκευμένες κατηγορίες κατά συντρόφων, για τις άδικες διαγραφές, για την εσκεμμένη περιθωριοποίηση δεκάδων άλλων, για την επίφαση δημοκρατίας μέσα στο ΚΚΕ και για την τραγική απομόνωση του κόμματος στο γιαννιώτικο λαό.

Πάντως πέρα από τα συγκεκριμένα γεγονότα τα πραγματικά προβλήματα του ΚΚΕ παραμένουν και έχουν να κάνουν:

α) με τη γραμμή απομόνωσης και βερμπαλιστικής καταγγελίας όλων των υπόλοιπων.

β) με την τροτσκιστική και αριστερίστικη πρακτική του «ή όλα ή τίποτα», «ή σοσιαλισμός ή κάθομαι στην άκρη μου και περιμένω να φωτίσει ο θεός το λαό να καταλάβει το δίκιο μου και να με στηρίξει», που ουσιαστικά αποτρέπουν ακόμα και τους αριστεριστές να συνεργαστούν μαζί του.

γ) με την έλλειψη σοβαρών προτάσεων, τουλάχιστον στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που απομακρύνουν τον κόσμο και θλίβουν ακόμα και τους πιο στενούς του οπαδούς. Θα θυμίσω τον Θ. Παφίλη που σε ερώτηση τι θα κάνει αν κερδίσει την περιφέρεια Αττικής, ισχυρίστηκε ότι πρώτα θα αγωνιστεί για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, λες και αυτό εξαρτάται από την περιφέρεια… Τους είπαν, βλέπετε, οι δημοσκοπικές εταιρείες ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί τον κόσμο είναι η ανεργία και αυτοί αποφάσισαν να το έχουν προμετωπίδα τους σε κάθε θέμα, σχετικό ή άσχετο.

δ) με τη σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας που υπάρχει στο εσωτερικό του.

ε) με τη διαπόμπευση όσων διαφωνούν.

στ) με την επίκληση ψευδών για να στηρίξουν τις άθλιες πρακτικές τους.

ζ) με την πολιτική αναχωρητισμού που έχει επιλέξει, με την οποία στην ουσία αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το εργατικό λαϊκό κίνημα ρίχνοντας νερό στο μύλο της ασκούμενης πολιτικής, ρίχνει εν τέλει νερό στους εκφραστές αυτής της πολιτικής.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την τραγική κατάληξη που θα έχει για το ίδιο το ΚΚΕ αργά ή γρήγορα η συγκεκριμένη τροτσκιστική σεχταριστική γραμμή του, η λύση για το βαθιά χειμαζόμενο ελληνικό λαό είναι μία.

Η δημιουργία μετωπικών συσπειρώσεων σε κάθε μετερίζι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θα συγκεντρώνουν δυνάμεις από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της φιλομονοπωλιακής και βαθιά αντιδημοκρατικής πολιτικής που  ασκείται τα τελευταία χρόνια.

Συσπειρώσεις που μέσα από την καθημερινή πάλη για μικρότερα και για μεγαλύτερα ζητήματα θα αγγίζουν τη φτωχολογιά, θα δίνουν ελπίδα για να λυθούν τα προβλήματά της και, εν τέλει, θα κερδίζουν πλατιές μάζες του λαού και της εργατικής τάξης, ώστε να καταστεί ο σοσιαλισμός αναγκαιότητα για την πλειοψηφία του λαού και της εργατικής τάξης.

Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο!!!

Πηγή: ergatikosagwnas

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
«Βάφτισε τα άκρως κερδoσκοπικά πανεπιστήμια των funds σε "μη κερδοσκοπικά" και είχε την  απαίτηση να συμφωνήσουμε» - Τι λέει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τον...
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά Πιερρακάκη: «Αλαζονεία και έπαρση: αυτή είναι η εκπαιδευτική του αντίληψη!»
peripoliko
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ
Άγνωστος, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισέβαλε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη
Τρόμος στο Αιγάλεω: Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ