Thumbnail

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Αρκετή συζήτηση προκλήθηκε με αφορμή την ομιλία της προέδρου της Κ.Ο του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε συνεδρίαση της Βουλής προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά. Αναφερόμενη στη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη τόνισε: «…Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ΕΡΕ με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Πολιτικές ευθύνες, όμως, υπάρχουν. Κι αν θέλετε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι το ξεκίνημα αυτής της συνωμοσίας ήταν το Παλάτι, και είχε αιχμή και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκείνης της περιόδου».

Βεβαίως η θέση αυτή είναι ίδια με τα όσα αποφάσισε Πανελλαδικό Σώμα του ΚΚΕ (Ιούνης 2011) και αποτυπώνεται στο Β’ Τόμο Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αναφέρει για το γεγονός: «Η ιστορική έρευνα δεν έχει πλήρως αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια και τη μεθόδευση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι πολιτικές ευθύνες αναμφίβολα βαρύνουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η δολοφονία του Λαμπράκη αποτέλεσε πλήγμα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Από αυτήν την άποψη φαίνεται πιθανότερη η εκδοχή κεφαλή της συνωμοσίας και εκτέλεσης του σχεδίου να ήταν τα Ανάκτορα. Ταυτόχρονα, η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε ηχηρό χτύπημα κατά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος».

Το ζήτημα όμως είναι το εάν αυτή η θέση, είναι σωστή με βάση τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και με το εάν συμβαδίζει με τις μέχρι πρόσφατα εκτιμήσεις του ίδιου του ΚΚΕ. Και αυτό γιατί τα ιστορικά γεγονότα, δεν αποφασίζονται με…ψηφοφορίες, αλλά θα πρέπει να στοιχειοθετούνται.

Οι τότε εκτιμήσεις του ΚΚΕ

Οι θέσεις που εκφράζει σήμερα το ΚΚΕ δεν είναι σύμφωνες με τις θέσεις που είχε παλιότερα, όταν ακόμη τα γεγονότα ήταν νωπά.

Σε ανακοίνωση της η Κ.Ε του ΚΚΕ στις 24/5/1963 και με τίτλο «Να φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων: Να διαλυθούν οι φασιστικές οργανώσεις! Να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι του στυγερού εγκλήματος της Θεσσαλονίκης»

 σημειώνει: «…Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα της Θεσσαλονίκης αποδείχνουν αδιάψευστα ότι εμπνευστής , οργανωτής και καθοδηγητής των δολοφόνων είναι η ίδια η κυβέρνηση που με την υποστήριξη των ξένων, σπρώχνει προσχεδιασμένα τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο… και ζητά «την αποπομπή της κυβέρνησης του αίματος…»

Σε ανακοίνωση της Κ.Ε του ΚΚΕ στις 27/5/1963 τονίζεται: «…Η γκανγκστερική δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη και ο σοβαρός τραυματισμός του βουλευτή Τσαρουχά μαρτυρούν ότι η λαομίσητη κυβέρνηση Καραμανλή για να κρατηθεί στην εξουσία και να εφαρμόσει και να εφαρμόσει την αντεθνική της πολιτική…δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα. Οργανώνει και οπλίζει σώματα εμφυλίου πολέμου, σπρώχνει,με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη του Παλατιού και των ξένων, τη χώρα στην ανωμαλία και το χάος, προάγει συστηματικά το φασισμό…»

Σε απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ 6/6/1963 σημειώνονται: «…Η κυβέρνηση Καραμανλή, μπροστά στην παλλαϊκή αγανάχτηση και πάλη κατά της αντεθνικής,αντιλαϊκής πολιτικής της, πάλη που κλονίζει την εξουσία της δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, καταφεύγει και στις πολιτικές δολοφονίες…Η παραμονή κυβέρνησης Καραμανλή, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της, δεν μπορεί να συγκαλύψει την ενοχή και τις ευθύνες της, για τα αιματηρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Όλη η πολιτική της, πριν και , κυρίως,μετά το εκλογικό πραξικόπημα, όλα τα μέτρα και οι ενέργειες της, η οργάνωση από την ίδια των παρακρατικών φασιστικών συμμοριών,η από κοινού από την αστυνομία και τους τρομοκράτες οργάνωση και εκτέλεση του εγκλήματος , δείχνουν ότι αυτή κάτω από την άμεση καθοδήγηση του Παλατιού και των ξένων, είναι σήμερα ο κύριος φορέας του εκφασισμού της πολιτικής ζωής της χώρας.»

Οι εκτιμήσεις της Ένωσης Κέντρου και οι απαντήσεις Καραμανλή

Σε δήλωση του ο Γ. Παπανδρέου (22/5/1963) επισημαίνει: «Η Ενωσις Κέντρου καταγγέλλει και ενώπιον του έθνους και ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τον αρχηγόν της ΕΡΕ κ. Καραμανλήν, ως ηθικόν αυτουργόν της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού Γρ. Λαμπράκη».

Αντιδρώντας ο Κ. Καραμανλής δηλώνει: Το πάθος από το οποίον κατέχεται ο κ. Παπανδρέου, τον οδηγεί όχι μόνον εις πολιτικάς αλλά και εις ηθικάς απρεπείας. Δια την σημερινήν του δήλωσιν θα εντρέπεται εις όλην του την ζωήν».

Στο ίδιο μοτίβο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κέντρου τονίζει: «…καταγγέλει και ενώπιον του έθνους και ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης τον αρχηγόν της ΕΡΕ κ. Καραμανλήν και την παράνομον κυβέρνησιν του ως ηθικούς αυτουργούς της ανάνδρου δολοφονίας».

Η κυβέρνηση το διάστημα αυτό απλά χαρακτηρίζει το γεγονός της δολοφονίας ως «θλιβερόν περιστατικόν της Θεσσαλονίκης δια την διελεύκασιν και τον κολασμόν του οποίου έλαβεν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα..»

Στις 28/5 ο Κ. Καραμανλής τονίζει: Επισημαίνω εις τον ελληνικόν λαόν ότι προκαλείται σκόπιμος σύγχυσις και επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευσις περί τα θλιβερά γεγονότα της Θεσσαλονίκης…».

Βλέπουμε δηλαδή ότι ο Κ. Καραμανλής επιμένει να μιλά απλά για «θλιβερά γεγονότα», προσπαθώντας παράλληλα να αποσείσει από πάνω του και της κυβέρνησης συνολικά τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που υπήρχαν.

Η δικαστική πορεία της υπόθεσης

Ως γνωστόν την υπόθεση ανέλαβε ο Χ. Σαρτζετάκης, ανακριτής του Γ’ τμήματος και πρωτοδίκης. Τον Ιούλιο του 1963 θα απαγγελθεί από τον ανακριτή Χ. Σαρτζετάκη η κατηγορία για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Γρ. Λαμπράκη, εναντίον του υπομοιράρχου Ε. Καπελώνη και του Ξ. Γιοσμά. Στις 14 Σεπτεμβρίου με ομοφωνία εισαγγελέως και ανακριτή Θεσσαλονίκης θα κριθούν προφυλακιστέοι ο υποστράτηγος Κ. Μήτσου, οι συνταγματάρχες Ε. Καμουτσής και Μ. Διαμαντόπουλος και ο μοίραρχος Τρ. Παπατριανταφύλλου.

Στις 30 Μαΐου 1964 η Δήμητρα Γρ. Λαμπράκη και ο βουλευτής Γ. Τσαρουχάς υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα με το οποίο ζητούν να στραφεί η ανάκριση, που βρισκόταν ήδη στο στάδιο της ολοκληρώσεως και κατά του Κ. Τσάτσου, Δ. Μακρή, Α. Γεροκωστόπουλου και του ίδιου του Κ. Καραμανλή.

Στις 8 Αυγούστου 1964 ο Χ. Σαρτζετάκης θα αναφέρει σε έγγραφο του στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σ. Μπύτη ότι «…ουδόλως συντρέχει περίπτωσις απαγγελίας οιασδήποτε κατηγορίας κατά των εν τω από 30/5/64 υπομνήματι της Δήμητρας, χήρας Γρ. Λαμπράκη, αναφερομένων προσώπων, καθ’όσον εκ της διεξαχθείσης ανακρίσεως ουδέν εις βάρος των στοιχείον προέκυψεν».

Στις 28 Δεκεμβρίου 1964 θα δημοσιευθεί το υπ’ αριθμ. 1128 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στο οποίο τονίζει ότι : «ουδέν απολύτως στοιχείον επιβαρυντικόν συμμετοχής καθ’ οιονδήποτε τρόπον» προκύπτει για τον Κ. Καραμανλή ή για οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης.

Στις 14 Ιουλίου 1965 το υπ’ αριθμ. 113/1965 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, απορρίπτει την έφεση που είχαν ασκήσει οι πολιτικοί ενάγοντες του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και θα τονιστεί ότι «ουδέ πόρωθεν το πλέον απειροελάχιστον μόριον ποινικής ευθύνης προέκυψεν εις βάρος τινός των εν τω υπομνήματι της 30ης Μαϊου 1964 αναφερομένων ως ηθικών αυτουργών προσώπων, κατ’εξοχήν δε του προέδρου της τότε Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και των μελών της τότε Κυβερνήσεως».

Στις 29 Δεκεμβρίου 1966 με απόφαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης θα επιβληθεί στους Σ. Γκοτζαμάνη και Ε. Εμμανουηλίδη, υπεύθυνους για το θανατηφόρο τραυματισμό του Γρ. Λαμπράκη, ποινή κάθειρξης 11 και 8 ½ ετών αντίστοιχα. Στους υπόλοιπους που κρίθηκαν υπεύθυνοι ποινές φυλάκισης 3-15 μήνες.

Προφανώς από την όλη υπόθεση φαίνονται τα όρια και ο χαρακτήρας της αστικής Δικαιοσύνης ακόμη και στις πιο «διαφημισμένες φωτεινές της» μέρες! Πολύ απλά δεν αρκεί για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας μία δικαστική διερεύνηση ή απόφαση.

Οι μετέπειτα εκτιμήσεις του Κ. Καραμανλή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Κ. Καραμανλή στα χρόνια που ακολούθησαν.Σε σημείωμα του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι σημειώνει: «..Η πολιτική ευθύνη δια το έγκλημα λογικώς απεκλείετο. Πρώτον διότι η Κυβέρνησις μου μόνο ζημία ηδύνατο να αναμένη εξ’ αυτού, δεύτερον διότι ο Λαμπράκης ως πολιτικός παράγων ήτο ασήμαντος, δια να μην είπω ανύπαρκτος. Και τρίτον και σπουδαιότερον, διότι μόνο οι ηλίθιοι θα ηδύναντο να οργανώσουν μίαν επισφαλή δολοφονίαν με τρίκυκλον και εν μέσω Αγορας.» Στη συνέχεια δίνει και την δική του «ερμηνεία» για τα γεγονότα: «…Κατά την διάρκειαν της ομιλίας του συνεκεντρώθησαν εις τον δρόμον εξτρεμιστικά στοιχεία της δεξιάς με πρόθεσιν να τον αποδοκιμάσουν. Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχον και μερικοί οργανωμένοι, που είχον ως σκοπόν όχι να δολοφονήσουν, αλλά να «στραπατσάρουν» όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. Φαίνεται δε επίσης ότι ορισμένα αστυνομικοί πιστεύοντας ότι με τον τρόπον αυτόν εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολήν των». Φυσικά δεν λείπει και ο αντικομουνισμός όταν αναφέρεται στις διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν: «..Συνεπεία αυτού υπήρξεν η γενική κινητοποίησις του διεθνούς κομμουνισμού και όλων των ελεγχομένων υπ’ αυτού οργανώσεων, αίτινες εξέδιδαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας υβριστικά δια την Ελλάδα και την Κυβέρνησιν μου».

Μπορεί να μην έχουν ακόμη αποκαλυφθεί όλες οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο όνομα της «συνέχισης των ερευνών» θα στρογγυλεύεται η ιστορική αλήθεια !

ΠΗΓΕΣ:

Επίσημα κείμενα ΚΚΕ (9ος τόμος)

Δοκίμιο Ιστορία του ΚΚΕ Β’ τόμος

Κωνσταντίνος Καραμανλής –Αρχείο- 5β

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Εγκύκλιος για εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ: Μονιμοποίηση μόνο μετά από αξιολόγηση
Εγκύκλιος για τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εγκύκλιος για εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ: Μονιμοποίηση μόνο μετά από αξιολόγηση
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΠΑΜΑΚ: 8ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Θεωρίας, Μακροοικονομικής και Εμπειρικής Χρηματοοικονομικής
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (29/04) και την Τρίτη (30/04)
ΠΑΜΑΚ: 8ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Θεωρίας, Μακροοικονομικής και Εμπειρικής Χρηματοοικονομικής