DIAVITIS-SAKXARO
Προβλήματα στην ακοή μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύπλοκο μεταβολικό νόσημα.

Προσφάτως διαπιστώθηκε πως επηρεάζει και τα όργανα της ακοής. Ειδικότερα, τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα που επηρεάζουν την ακοή.

Μείωση ακοής

«Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στο εσωτερικό αυτί. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) επίσης μπορεί να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά σήματα που μεταδίδονται από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Και οι δύο τύποι νευρικής βλάβης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, η οποία είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη από ότι σε άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν», επισημαίνει η κ. Αικατερίνη Ν. Τρικκαλινού MD, Msc, στο Διαβητικό Πόδι, Phd (c), Παθολόγος -Διαβητολόγος, και συνεχίζει: «Ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη (επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να έχουν διαβήτη τύπου 2) έχουν 30% υψηλότερο ποσοστό απώλειας ακοής από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η μείωση της ακοής συμβαίνει για πολλούς λόγους:

 • Ηλικία
 • Γενετικοί παράγοντες
 • Εργασία ή/και διαβίωση σε περιβάλλον με δυνατούς θορύβους
 • Φαρμακευτική αγωγή

Η μακροχρόνια, τακτική χρήση παυσίπονων βλάπτει την ακοή. Ως τακτική χρήση περιγράφεται ως 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Γενικά αυτή είναι μία συνήθης δοσολογία για τα άτομα με χρόνιο πόνο. Η λήψη πολλής ασπιρίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να γίνει μόνιμη με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει.

«Τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη επίσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και ιδιαιτέρως η ακεταμινοφαίνη. Επίσης, από τα προστατευόμενα παυσίπονα, βλάβη προκαλούν η οξυκοδώνη, η μεθαδόνη και το φεντανυλ, αντιβιοτικά όπως οι αμινογλυκοσίδες, ογκολογικά φάρμακα, η κινίνη, διουρητικά αγκύλης, όπως η φουροσεμίδη αλλά και φάρμακα για τις εμβοές και το άγχος», εξηγεί η ειδικός.

Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ένα κρίσιμο μέρος της φροντίδας του διαβήτη καθόσον επηρεάζει την υγεία των αγγείων αλλά και των νεύρων.

Τα σημάδια της απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί αργά, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να την παρατηρήσετε. Συχνά, οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας θα επισημάνουν την απώλεια ακοής σας πριν το παρατηρήσετε εσείς.

 • Αδυναμία ακοής της ομιλίας των άλλων
 • Αδυναμία παρακολούθησης συνομιλίας περισσοτέρων του ενός ατόμων
 • Η αίσθηση ότι οι άλλοι μουρμουρίζουν και δεν μιλούν δυνατά
 • Προβλήματα ακοής σε θορυβώδη μέρη, όπως πολυσύχναστα εστιατόρια
 • Δυσκολία ακοής των φωνών μικρών παιδιών και άλλων με ήρεμες φωνές
 • Ανάγκη αύξησης της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου τόσο που να θεωρείται πολύ δυνατά για άλλους που βρίσκονται κοντά.
 • Προβλήματα με το εσωτερικό αυτί μπορεί επίσης να επηρεάσουν και την ισορροπία.

«Είναι γνωστό πως στους ασθενείς με διαβήτη επηρεάζεται άλλοτε σε άλλο βαθμό η ισορροπία. Για το λόγο αυτό, όταν ασκούνται οι συγκεκριμένοι ασθενείς, πρέπει να ακολουθούν προγράμματα άσκησης και αθλήματα χωρίς απότομες αλλαγές κατευθύνσεων και επιπέδων) αλλά που ωστόσο ασκούν την ισορροπία και ενδυναμώνουν τους μύες», τονίζει η κ. Τρικκαλινού.

Πηγή: theopinion.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις