Thumbnail
Καμπανάκι ειδικών για τον καρκίνο του προστάτη: Δραματική αύξηση κρουσμάτων έως το 2040

Διπλασιασμό των κρουσμάτων καρκίνων του προστάτη ανά την υφήλιο από 1,4 εκ. το 2020 στα 2,9 εκατ. ετησίως μέχρι το 2040 και αύξηση των θανάτων κατά 85% προβλέπει μια νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Lancet .

Ήδη ο καρκίνος του προστάτη είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες σε πάνω από 100 χώρες του πλανήτη, αλλά με την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής η ανάλυση αυτή – η μεγαλύτερη του είδους της – προβλέπει δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων μέσα στην επόμενη 15ετία, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 330 άνδρες θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε ώρα.

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να εκτιναχθεί από 375.000 το 2020 σε σχεδόν 700.000 το 2040, αν και όπως λένε οι ειδικοί, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του καρκίνου του προστάτη λόγω υποδιάγνωσης και ελλείψει στατιστικών στοιχείων στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να είναι πιθανώς υψηλότερος.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του προστάτη

Δεδομένου ότι είναι αναπόφευκτοι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη – όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η ηλικία άνω των 50 ετών – οι ειδικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων απλώς και μόνον μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ή παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα της νόσου, η πρόσβαση σε πρωτοβουλίες για δωρεάν ελέγχους προστάτη, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος στις θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των κρουσμάτων του καρκίνου του προστάτη και στη διάσωση ζωών, σύμφωνα με τους συντάκτες της 40σέλιδης μελέτης.

«Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνδρες σε όλο τον κόσμο ζουν σε μέση και μεγάλη ηλικία, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο καθηγητής Νικ Τζέιμς, ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται, επομένως πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να αναλάβουμε δράση τώρα,

Παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, όπως τα βελτιωμένα προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και εκπαίδευσης, θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η επιδείνωση της υγείας από τον καρκίνο του προστάτη τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Τζέιμς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου . Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν νέοι, βελτιωμένοι τρόπου για τον έλεγχο της νόσου και για τη μείωση της υπερδιάγνωσης και της υπερθεραπείας, αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση δυνητικά θανατηφόρων όγκων. Εξίσου βασική, σύμφωνα με την μελέτη, είναι η ενημέρωση των ανδρών και των οικογενειών τους αναφορικά με το προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του προστάτη.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Τας συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν από συχνουρία – συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυσκολία ούρησης, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει πλήρως η ουροδόχος κύστη, αιματουρία και αιμοσπερμία, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και αίσθηση επιτακτικής ανάγκης για ούρηση.

Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν πάντα ότι κάποιος έχει καρκίνο του προστάτη, αφού πολλοί άνδρες μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν πρόβλημα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή χρόνιας προστατίτιδας. Μεταξύ των ενδείξεων ότι ίσως έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος του προστάτη περιλαμβάνονται οι πόνοι στους όρχεις, τη μέση ή τα οστά, η ανορεξία και η ανεπιθύμητη απώλεια βάρους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-patron
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους
«Διώχθηκαν πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί...
Η πρώτη ποινή στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων από την πτώση της δικτατορίας για συνδικαλιστικούς λόγους