tripa_ozontos
Πλήρη αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος τα επόμενα 40 χρόνια προβλέπουν οι επιστήμονες

Το στρώμα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, βρίσκεται «σε καλό δρόμο» για να αποκατασταθεί πλήρως μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, όμως τα γεωμηχανικά έργα που έχουν στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτήν την πρόοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η απώλεια της στιβάδας του όζοντος, δημιουργεί κίνδυνο να εκτεθούν οι άνθρωποι σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο. Όμως η αποκατάσταση της  βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτηθεί πλήρως έως το 2040 παγκοσμίως, εκτός από τις πολικές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση.

Στους πόλους θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο. Το στρώμα του όζοντος θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2045 πάνω από την Αρκτική και έως το 2066 πάνω από την Ανταρκτική.

Μετά τον συναγερμό για την απώλεια όζοντος στη δεκαετία του 1980, η στιβάδα του όζοντος βελτιώθηκε σταθερά μετά το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1989, μια διεθνή συμφωνία που βοήθησε στην εξάλειψη του 99% των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC) που χρησιμοποιήθηκαν ως διαλύτες και ψυκτικά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ενέργειες που έγιναν για την επούλωση της στιβάδας του όζοντος έχουν βελτιώσει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι CFC είναι επίσης αέρια θερμοκηπίου και η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη χρήση τους θα είχε αυξήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες έως και 1 βαθμό Κελσίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η δράση για το όζον αποτελεί προηγούμενο για τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Πέτρι Ταάλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση ορόσημο, που συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια. «Η επιτυχία μας στη σταδιακή κατάργηση των χημικών που καταστρέφουν το όζον μας δείχνει τι μπορεί και πρέπει να γίνει επειγόντως για να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου και έτσι να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας», πρόσθεσε ο Taalas.

Η ενοποιημένη παγκόσμια απάντηση στους CFC δείχνει ότι η συμφωνία του Μόντρεαλ θα πρέπει να θεωρείται «η πιο επιτυχημένη περιβαλλοντική συνθήκη στην ιστορία και παρέχει ενθάρρυνση στις χώρες του κόσμου να αποφασίσουν έναν στόχο στον οποίο θα δράσουν», σύμφωνα με τον David Fahey, επιστήμονα στο National Oceanic. και Atmospheric Administration, η οποία είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας αξιολόγησης.

Η πρόοδος δεν ήταν πάντα ομαλή – το 2018, οι επιστήμονες εντόπισαν μια αύξηση στη χρήση CFC που σημειώθηκε στην Κίνα και η οποία τελικά αποκαταστάθηκε. Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση των CFC με μια άλλη ομάδα βιομηχανικών χημικών ουσιών, τους υδροφθοράνθρακες (HFC), ήταν προβληματική επειδή οι HFC είναι αέρια θερμοκηπίου, που απαιτούν άλλη διεθνή συμφωνία, που συνήφθη στο Κιγκάλι, για να μειωθεί η χρήση τους.

Ο Fahey είπε ότι οι CFC εξακολουθούν να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για περίπου έναν αιώνα. «Είναι σαν να περιμένεις να στεγνώσει η μπογιά, απλά πρέπει να περιμένεις τη φύση να κάνει τη δουλειά της και να αφαιρέσει αυτές τις χημικές ουσίες», είπε. Η πρόκληση όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι ακόμη μεγαλύτερη, είπε, επειδή παραμένουν στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο και, σε αντίθεση με τους CFC που παρήχθησαν μόνο λίγες εταιρείες, οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα είναι πολύ πιο διαδεδομένες και ενσωματωμένες σχεδόν σε όλες δραστηριότητες.

«Το CO2 είναι μια διαφορετική κατηγορία όσον αφορά τη μακροζωία, κάτι που προκαλεί ανησυχία», είπε. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στο στρώμα του όζοντος της ηλιακής γεωμηχανικής, μιας προτεινόμενης κλιματικής παρέμβασης στην οποία ανακλαστικά σωματίδια όπως το θείο ψεκάζονται μαζικά στην ατμόσφαιρα για να εκτρέψουν το ηλιακό φως και έτσι να μειώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αμφιλεγόμενη πρακτική, την οποία θέλει να διερευνήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά θα μπορούσε να έχει «απροσδόκητες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στο όζον», αναφέρει η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «πολλά κενά γνώσης και αβεβαιότητες που εμποδίζουν σαφέστερη αξιολόγηση αυτή τη στιγμή».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αναπληρώτρια εκπ/κός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κινητοποιησεισ
Φοιτητικοί Σύλλογοι: Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη
«Η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με νέα πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης...
Φοιτητικοί Σύλλογοι: Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη
πιερρακακης
Πρωτολογία και δευτερολογία του Κ. Πιερρακάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Πιερρακάκης: «Οποιοσδήποτε λέει αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουμε ιδιωτική, ιδιωτική, όχι μη κερδοσκοπική, ιδιωτική πρακτικά τριτοβάθμια, ό,τι και να...
Πρωτολογία και δευτερολογία του Κ. Πιερρακάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Και τώρα οι εκπαιδευτικοί… ως βοηθοί εισαγγελέα στην εκπαίδευση της υποκρισίας!
Προφανώς ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, να τα συζητάει, να συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους, να τα βοηθάει, να τα εμψυχώνει....
Και τώρα οι εκπαιδευτικοί… ως βοηθοί εισαγγελέα στην εκπαίδευση της υποκρισίας!