Thumbnail

 

Κι όμως, Αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας διεξοδικά την γλώσσα, ανακάλυψαν μια “έκτη αίσθηση” στη γεύση, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη 
 
Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει μόνο….τέσσερις βασικές γεύσεις: τη γλυκιά, την πικρή, την ξινή και την αλμυρή.
 
Το 2000 όμως εντοπίστηκαν ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση, η οποία ονομάστηκε ουμάμι (umami). Η συγκεκριμένη γεύση περιγράφεται ως πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που δίνει αίσθημα πληρότητας. Η νοστιμιά της οφείλεται στο όξινο γλουταμινικό νάτριο το οποίο προστίθεται στα τρόφιμα ως βελτιωτικό γεύσης.
 
Η νέα, λιπαρή γεύση Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, με επικεφαλής τις καθηγήτριες Νάντα Αμπουμράντ και Γιανίνα Πεπίνο εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια των λιπών. Η γευστική ευαισθησία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο- ίσως αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη. Ελπίδες για καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή αυτή θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν μετά από σειρά μελετών, 2 στους 10 έχει ενός είδους “γονιδιακή ευαισθησία” στην παχυσαρκία. Πιο αναλυτικά, όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, όσοι άνθρωποι διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα CD36 και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλους, είναι οκτώ φορές πιο ευαίσθητοι στην παρουσία του λίπους σε σχέση με όσους έχουν το μισό CD36.
 
Η ύπαρξη ή όχι του υποδοχέα εξαρτάται από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει το CD36 και αυτό το γεγονός πιθανώς επηρεάζει -χωρίς οι άνθρωποι να το καταλαβαίνουν- τι είδους τροφές καταναλώνουν και σε ποιες ποσότητες. Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι όταν αυτά τροποποιούνταν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, τότε δεν έδειχναν πια προτίμηση στις λιπαρές τροφές. Μάλιστα τα ζώα που δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, δε μπορούν να χωνέψουν εύκολα το λίπος.
 
hbnews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σκουπίδια στις θάλασσες
Κομισιόν: Επένδυση 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
Κομισιόν: Επένδυση 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»
Παύλος Πολάκης - Ευκλείδης Τσακαλώτος
Πολάκης σε Τσακαλώτο μετά το «καρφί» για Τσίπρα: «Δεν έχω πολλή όρεξη σήμερα, όμως δύο φωνήεντα θα στα πω»
Πολάκης σε Τσακαλώτο: «Άντε γιατί η αριστεροσύνη σας στα πραγματικά ΕΠΙΔΙΚΑ είναι τύπου ‘σφυρίξτε κλέφτικα’»
Πολάκης σε Τσακαλώτο μετά το «καρφί» για Τσίπρα: «Δεν έχω πολλή όρεξη σήμερα, όμως δύο φωνήεντα θα στα πω»