Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας για τις πολυκατοικίες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συστήσει επιστημονική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 13 μέλη, η οποία έχει αναλάβει την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία, την οριζόντια και την κάθετη ιδιοκτησία.
Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου Κώδικα εξετάζονται τρόποι ώστε να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων για επισκευές, ανακαινίσεις, οικονομικές υποχρεώσεις και τροποποιήσεις των κανονισμών των πολυκατοικιών.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται πιο ευέλικτες διαδικασίες για τον διαχωρισμό ή τη συνένωση ιδιοκτησιών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει τις διαφωνίες και θα διευκολύνει την επίλυση πρακτικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που περιγράφεται, επιδιώκεται η ψήφιση του νόμου έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Απλήρωτα κοινόχρηστα και συσσωρευμένες οφειλές
Η μη πληρωμή των κοινοχρήστων αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες αντιπαραθέσεων στις πολυκατοικίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες αφήνουν τα διαμερίσματά τους κλειστά, συσσωρεύουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις και στη συνέχεια προχωρούν στην πώληση των ακινήτων τους, αφήνοντας πίσω οικονομικές εκκρεμότητες.
Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα ποσά, ακόμη και μέσω της διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Οι απαιτήσεις για απλήρωτα κοινόχρηστα υπόκεινται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, σε πενταετή παραγραφή.
Διαφωνίες προκύπτουν συχνά και κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων, ιδίως όταν οι εργασίες επηρεάζουν κοινόχρηστους χώρους, την εξωτερική όψη ή τη στατική επάρκεια του κτιρίου.
Αντίστοιχα, η χρήση της ταράτσας μπορεί να αποτελέσει αιτία σύγκρουσης μεταξύ των ενοίκων. Ακόμη και όταν ένας ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί αυτομάτως να προχωρήσει σε κατασκευές ή να πραγματοποιήσει οικοδομικές εργασίες.
Τι ισχύει για τις πιλοτές, τα μπαλκόνια και τους κοινόχρηστους χώρους
Οι θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές αποτελούν ένα ακόμη πεδίο συχνών διαφωνιών. Η χρήση τους πρέπει να προβλέπεται νόμιμα, ενώ η αυθαίρετη κατάληψη χώρων που προορίζονται για κοινή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές αντιπαραθέσεις.
Προβλήματα δημιουργούνται επίσης όταν πραγματοποιούνται παρεμβάσεις χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις ή κατά παράβαση των ισχυόντων κανόνων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το κλείσιμο μπαλκονιών, η εγκατάσταση περγκολών και στεγάστρων, καθώς και οι αλλαγές στο χρώμα της πρόσοψης ή στην εμφάνιση των τεντών.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορεί να επηρεάζουν την εξωτερική εικόνα του κτιρίου ή να συνδέονται με περιορισμούς που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τον κανονισμό της πολυκατοικίας.
Η αναμόρφωση του πλαισίου για τις πολυκατοικίες αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τέτοιων χρόνιων ζητημάτων, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ιδιοκτητών και ενοίκων. Ωστόσο, οι αλλαγές που θα ισχύσουν τελικά θα εξαρτηθούν από τις ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νέο νομοθέτημα.