Ειρήνη Βενιού
Λονδίνο
Για όσους αναρωτιούνται αν το αγαπημένο τους κατοικίδιο ακούει τις εντολές τους, η απάντηση, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, κρύβεται στην κατεύθυνση προς την οποία στρέφουν το κεφάλι τους.
Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, οι σκύλοι που γυρνούν το κεφάλι δεξιά στον ήχο της φωνής του ιδιοκτήτη τους, επεξεργάζονται την εντολή με μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου τους που συνδέεται με την αναγνώριση του ήχου και βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες, είδαν ότι τα ζώα ανταποκρίνονται στην ομιλία του ιδιοκτήτη τους με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται και ο άνθρωπος στους γνώριμους ήχους. Αντίθετα, η επεξεργασία των άγνωστων ήχων πραγματοποιείται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Ακριβώς επειδή η καλωδίωση του εγκεφάλου είναι «ανάποδη», όταν ένας σκύλος γυρίζει το κεφάλι προς τα δεξιά σημαίνει ότι η διαδικασία της επεξεργασίας του ήχου πραγματοποιείται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.
«Βάσει των ευρημάτων φάνηκε ότι τα κατοικίδια δεν προσέχουν απλά το ποιος τους μιλάει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τους μιλάει και το τι τους λέει» εξηγεί η ερευνήτριαΒικτόρια Ράτκλιφ, από τη Σχολή Ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου.
«Αν και δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό μάς καταλαβαίνουν οι σκύλοι μέσω της μελέτης μας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα χαριτωμένα κατοικίδια αντιδρούν σε προφορικά ερεθίσματα και πληροφορίες που λαμβάνουν και ότι τα στοιχεία αυτά, ανάλογα με το αν είναι γνώριμα ή άγνωστα, υπόκεινται σε επεξεργασία από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους» προσθέτει η ειδικός.
Διαδικασία εγκεφαλικής αναγνώρισης
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές εξέτασαν την αντίδραση των ζώων στην εντολή του αφεντικού τους «έλα». Όταν η εντολή προερχόταν από γνώριμη φωνή και σε γνώριμο τόνο, φάνηκε να ενεργοποιείται μια περιοχή στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου των σκύλων και το κεφάλι τους έγερνε προς τα δεξιά υποδεικνύοντας ότι αναγνώριζαν το προφορικό μήνυμα.
Όταν πάλι, η εντολή προερχόταν από άγνωστη φωνή, με διαφορετικό τόνο και ταχύτητα, τότε οι σκύλοι δε μπορούσαν να κατατάξουν το μήνυμα ως γνώριμο με αποτέλεσμα να στρέφουν το κεφάλι προς τα αριστερά.
«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς υποδεικνύουν ότι η επεξεργασία της ομιλίας στον εγκέφαλο του σκύλου μοιράζεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ντέιβιντ Ρέμπι.
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» διαθέτει γλωσσικές ικανότητες, δείχνουν ωστόσο ότι είναι σε θέση να επεξεργάζεται γνώριμες εντολές, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί ικανότητα που απέκτησε ο σκύλος κατά την εξημέρωσή του.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Current Biology».
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη