Thumbnail
Μια πρωτοποριακής μέθοδος

Μια πρωτοποριακή μέθοδο που θα εντοπίζει γρήγορα τα προβλήματα της καρδιάς, όπως οι αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια, ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στις ΗΠΑ κ.ά.

 
Όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεμβράνη από σιλικόνη που τοποθετείται στην καρδιά σαν... κάλτσα και εντοπίζει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία της, καταργώντας την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη.
 
Η μεμβράνη έχει το σχήμα του περικαρδίου και διαθέτει 68 μικροσκοπικούς αισθητήρες σε ένα φύλλο σιλικόνης, με κυκλώματα που έχουν σχήμα S για να είναι εύκαμπτα και να μην σπάνε όταν λυγίζουν ή τεντώνονται.
 
Οι αισθητήρες παρέχουν στους ειδικούς πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η καρδιά, όπως είναι η θερμοκρασία και το pH που υπάρχει στο εσωτερικό της.
 
Μέχρι στιγμής η μεμβράνη έχει δοκιμαστεί σε τρισδιάστατο αντίγραφο καρδιάς κουνελιού, ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της για χρήση στον άνθρωπο θα διαθέτει κι άλλα ηλεκτρόδια, που θα ρυθμίζουν τον παλμό της καρδιάς όπως ο βηματοδότης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας καρδιακής προσβολής.
 
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παρόμοιων μεμβρανών που θα χρησιμοποιούνται σε άλλα όργανα όταν έχουν πρόβλημα, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους.
 
Σύμφωνα με τον δρ Hyun-Joon Chung από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, οι κλινικές δοκιμές της νέας μεμβράνης δεν θα ξεκινήσουν σύντομα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της θεωρείται ήδη βέβαιη.
 
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Advanced Healthcare Materials και Nature Communications, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι επόμενος στόχος τους είναι να βρουν έναν τρόπο ώστε η μεμβράνη να βιοδιασπάται στον οργανισμό όταν πλέον είναι περιττή.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

psifiako sxoleio
Το σχολείο δεν χρειάζεται άλλο software. Χρειάζεται νόημα: Η εκπαίδευση κάνει update — ο δάσκαλος format;
Η συζήτηση για τα ψηφιακά εργαλεία δεν πρέπει να περιορίζεται στο "ναι ή όχι", αλλά στο "πώς και γιατί".
Το σχολείο δεν χρειάζεται άλλο software. Χρειάζεται νόημα: Η εκπαίδευση κάνει update — ο δάσκαλος format;
sintaxiouxos
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία: Επικουρική ασφάλιση με στόχο υψηλότερες συντάξεις
Αλλαγές στο σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των μελλοντικών συντάξεων σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας και...
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία: Επικουρική ασφάλιση με στόχο υψηλότερες συντάξεις