Πανεπιστήμιο Πατρών: Εβδομαδιαίο Ενημερωτικό Δελτίο
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τελετή Αναγόρευσης του Απόστολου Σ. Καρπόζηλου, Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας | 22.05.2025

Ο Απόστολος Σ. Καρπόζηλος, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης». Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει η Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Ειρήνη-Σοφία Δ. Κιαπίδου, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας από την Αντιπρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Αγγελική Ι. Σύρκου. Η περιένδυση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Απόστολου Σ. Καρπόζηλου με τίτλο: “Βυζαντινός Λαϊκισμός: Η αθέατη πλευρά της βυζαντινής κοινωνίας στους πρώιμους χρόνους”. Αναλυτικές πληροφορίες για το σύνδεσμο μέσω του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά καθώς και για την πρόσκληση μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/22-5-2025-teleti-anagorefsis-tou-apostolous-karpozilou-omotimou-kathigiti-vyzantinis-filologias-panepistimiou-ioanninon-se-epitimodidaktora-tou-tmimatos-filologias/

Φοιτητικό Bazaar Βιβλίου | 15–31 Μαΐου 2025

Ελάτε με το πάσο σας να γνωριστούμε! Οι Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, με το νέο εμπλουτισμένο και ανανεωμένο επιστημονικά εκδοτικό τους πρόγραμμα, στηρίζουν έμπρακτα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών και τους ενθαρρύνουν να γνωριστούμε καλύτερα, προσφέροντας έκπτωση σε όλους τους τίτλους 50% στο Φοιτητικό Βazaar βιβλίου μας, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη 15 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 31 Μαΐου. Μαζί με κάθε αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν τον νέο κατάλογο των εκδόσεων, το νέο ενημερωτικό μας δελτίο με νέες κυκλοφορίες και εκδηλώσεις, καθώς επίσης και ένα φοιτητικό σημειωματάριο.

Θα μας βρείτε στον πρώτο όροφο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κ. Κωστοπούλου για περαιτέρω πληροφορίες στο τηλ. 2610. 969649, ενώ περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα μας.

Μη χάσετε αυτή τη γιορτή βιβλίου που οργανώθηκε για κάθε έναν και κάθε μία από εσάς! Ελάτε να γνωριστούμε, να σας ακούσουμε, να μοιραστούμε απόψεις και να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς της κοινότητας που προσφέρει η εμπειρία σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σας περιμένουμε!

https://publications.upatras.gr , [email protected] , https://www.facebook.com/publications.upatras

«Η Σικελία του Αισχύλου» | 16.05.2025 | 21:00

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/i-sikelia-tou-aischylou-16-05-2025/

Παρουσίαση βιβλίου της Ζωής Γαβριηλίδου με τίτλο «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT» | 16.05.2025 , 19:00

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Γεώργιος Ξυδόπουλος, ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Γεώργιος Σταμέλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Νεκτάριος Στελλάκης μιλούν για το βιβλίο της Ζωής Γαβριηλίδου «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT» (Εκδόσεις Κριτική) και συζητούν με τη συγγραφέα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις μεγάλες προκλήσεις που συνοδεύουν τη χρήση της.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 στις 19.00 στο Βιβλιοπωλείο Discover (Βούρβαχη 3, Πάτρα). Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της Open TV Κωνσταντίνα Τσίχλα. Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Ζωή Γαβριηλίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris Nord 13. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Δ.Π.Θ, όπου και διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Τα τελευταία χρόνια είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Συμμετείχε στην αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία για το Νέο Σχολείο, Σχολείο του 21ου αιώνα. Το 2022 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς στην Αμερική, έπειτα από ανάθεση της Ιεράς Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Έχει συγγράψει 9 βιβλία, πάνω από 140 άρθρα σε περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε 17 συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα ως Επιστημονική Υπεύθυνη ή ως συντονίστρια υποομάδων.

Το κοινωνικό της έργο είναι εξίσου σημαντικό με το ακαδημαϊκό της έργο, γι’ αυτό θεωρείται σημαντική εκπρόσωπος των Public Humanities, στόχος των οποίων είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της κοινωνίας, προάγοντας την κατανόηση, την εκτίμηση και την εφαρμογή των ανθρωπιστικών επιστημών στην καθημερινή ζωή.

Τελευταία ασχολείται με τον Γραμματισμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη συγγραφή Αναλυτικών Προγραμμάτων για την εισαγωγή της ΤΝ στην Εκπαίδευση, έχει επισκεφτεί σχολεία πραγματοποιώντας σχετικές δράσεις για το σχολείο του μέλλοντος και έχει προσφέρει πολλές ώρες επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς για τον γραμματισμό του μέλλοντος.

Το Πανεπιστήμιο πάει TEDxPatras και μπορείς και εσύ | 17.05.2025

 

13η Ποδηλατική Βόλτα Πανεπιστημίου Πατρών «Πάμε με Ποδήλατο» – Κυριακή 18 Μαΐου 2025, ώρα 12:00 το μεσημέρι (εκκίνηση από την Πρυτανεία)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://gym.upatras.gr/2025/05/08/13%ce%b7- %cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %ce%b2%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%b1- %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%c e%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%84/

Επετειακή Παραδοσιακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου | 18.05.2025 , 7:30μμ

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Επετειακή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Πανεπιστημίου Πατρών - Πανεπιστήμιο Πατρών

Μάιος : Μήνας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των Πολιτών για τον καρκίνο του δέρματος

Από το 2022 η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση κατά τον μήνα Μάιο την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και εξέτασης των πολιτών στα πλαίσια ετησίου προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, η Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιήσει φέτος ενημερωτική εκδήλωση και κλινική εξέταση των ενδιαφερομένων πολιτών της πόλης των Πατρών.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 19η Μαίου 2025 (11:00-15:00), η Καθηγήτρια-Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πασματζή με τις συνεργάτιδές της ιατρούς κ.κ. Γραφανάκη, Φωκά, Δαλθανάση και Τσοπανίδου, θα ενημερώνουν και θα εξετάζουν δωρεάν τους πολίτες της Πάτρας στο ισόγειο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (πρώην γραφείο Πρωτοκόλλου) δίπλα από το Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Πάτρας, μετά από ευγενή παραχώρηση της αιθούσης από τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη. Η σημασία αυτής της εκστρατείας για την πρόληψη και την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος είναι πολύ μεγάλη, ιδιαιτέρως δε αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι επιθηλιακοί καρκίνοι του δέρματος με κύριους εκπροσώπους το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αποτελούν την συχνότερη κακοήθη νεοπλασία, η οποία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη συνιστά το 1/3 του συνόλου των καρκίνων. Οι επιθηλιακοί καρκίνοι του δέρματος παρουσιάζουν κατά τα τελευταία 10 έτη μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 65% περίπου, ενώ το μελάνωμα, το οποίο αποτελεί την κακοηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος, είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και αποτελεί έναν ιδιαιτέρως επιθετικό καρκίνο.

Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κυριότερα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη του επιθηλιακού καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος περιλαμβάνουν σε ατομικό επίπεδο : 1.Αποφυγή εκθέσεως στον ήλιο (9 π.μ-6 μ.μ) και σε τεχνητές λυχνίες υπεριώδους ακτινοβολίας, αφού είναι γνωστή και η καρκινογενετική και η ανοσοκατασταλτική τους δράση, ιδιαίτερα όταν της έκθεσης σε αυτές προηγείται λήψη φωτοδυναμικών ουσιών. 2.Χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων με υψηλό δείκτη προστασίας και προστασία με καπέλο και σκουρόχρωμα ενδύματα από υλικό με πυκνή ύφανση ώστε η διαπερατότητά τους στο υπεριώδες φωςς να είναι ελάχιστη. 3.Περιορισμό κατά το δυνατόν της έκθεσης σε χημικούς καρκινογόνους παράγοντες. 4.Ισόβια χορήγηση συνθετικών ρετινοειδών σε άτομα με ανεπάρκεια των φωτοπροστατευτικών μηχανισμών του δέρματος. 5.Τακτική επίσκεψη στον ειδικό ιατρό (δερματολόγο) προκειμένου να προληφθεί τυχόν εμφάνιση κακοήθους βλάβης του δέρματος και σε κοινωνικό επίπεδο :

  • Συστηματική κλινική εξέταση ατόμων υψηλού κινδύνου και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.
  • Μοριακός και γενετικός έλεγχος ατόμων με οικογενειακό ιστορικό κακοήθους μελανώματος ή ατύπων σπίλων.
  • Προσεκτική παρακολούθηση των αλλοιώσεων του δέρματος και ειδικότερα οποιασδήποτε μεταβολής στο μέγεθος ή το χρώμα σπίλων (ελιών)

Η συγκεκριμένη εκδήλωση για την ενημέρωση και την κλινική εξέταση των συμπολιτών μας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημάρχου Πατρέων, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έχει μοναδικό σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

ΜΕΤ: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025 «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή»

Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετέχει στον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 με τις παρακάτω δραστηριότητες που αποτελούν δείγματα συνεργασιών με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των καινοτόμων δράσεων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025 «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» - Πανεπιστήμιο Πατρών

Κάλεσμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος προβολή projects στο Exhibition Workshop | 27 Μαΐου 2025

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Κάλεσμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος προβολή projects στο Exhibition Workshop – 27 Μαΐου 2025 | Γραφείο Διασύνδεσης & Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Πατρών

International Conference on Risk Analysis (ICRA10) στο Πανεπιστήμιο Πατρών | 22–24 Σεπτεμβρίου 2025

Στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2025 πρόκειται να διοργανωθεί το 10th International Conference on Risk Analysis (ICRA10) στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ICRA10 φέρνει κοντά ερευνητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο με αντικείμενο την ανάλυση κινδύνου, τη μοντελοποίηση αβεβαιότητας, τη λήψη αποφάσεων υπό κίνδυνο και τις στατιστικές μεθόδους πρόβλεψης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις και εφαρμογές σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η οικονομία και η τεχνητή νοημοσύνη.

Σημαντικές Ημερομηνίες:

  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Περιλήψεων: 1 Ιουνίου 2025
  • Ειδοποίηση Αποδοχής: 10 Ιουνίου 2025
  • Προθεσμία Έγκαιρης Εγγραφής: 7 Ιουλίου 2025
  • Ημερομηνίες Συνεδρίου: 22–24 Σεπτεμβρίου 2025
  • Υποβολή Περιλήψεων & Εγγραφή

Οδηγίες για την εγγραφή σας και την υποβολή περίληψης υπάρχουν στην παρακάτω σελίδα: Registration - ICRA10

Τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρο Γρουμπό στο Επετειακό Συνέδριο για τα 25 χρόνια του Uniadrion

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας για το δίκτυο UniAdrion, πραγματοποιήθηκε το Επετειακό Συνέδριο για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του δικτύου. Ο ομότιμος καθηγητής, Πέτρος Γρουμπός, τιμήθηκε για την πολύτιμη προσφορά του στην ίδρυση του Δικτύου και την ενεργή συμμετοχή του για τα πρώτα (6) χρόνια του Δικτύου. Του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην εναρκτήριο τελετή από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κ. Άννα Μπατιστάτου. Το Συνέδριο διεξήχθη στις 4 και 5 Μάϊου 2025, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου γεννήθηκε με την υπογραφή της «Διακήρυξης της Ανκόνας» τον Μάιο του 2000, από τους Υπουργούς Εξωτερικών των έξι (6) ιδρυτικών χωρών, παρουσία του τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi. Την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο, με τη Διακήρυξη της Ραβέννας, το UniAdrion γεννήθηκε ως Εικονικό Πανεπιστήμιο της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου. Ήταν ένα δίκτυο με τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια δώδεκα (12), τον αριθμό της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου. Αυτήν την Διακήρυξη την είχε υπογράψει εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο Καθηγητής Γρουμπός. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν ένα από τα δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του UniAdrion (το άλλο ήταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το οποίο υπέγραψε ο τότε αείμνηστος Πρύτανης, Δημήτριος Γλάρος). Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν το Εικονικό Πανεπιστήμιο να ονομαστεί UniAdrion και να οργανωθεί βασισμένο μόνο σε δικούς του πόρους και με έδρα τη Ραβέννα.

Μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης πήρε τον λόγο ο καθ. Γρουμπός. Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών μετέφερε θερμό χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθ. Χρήστο Μπούρα, «που εξέφρασε την λύπη του που δεν μπορούσε να παρευρεθεί προσωπικά στο επετειακό συνέδριο. Διαβεβαίωνε τα μέλη του UniAdrion, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Δικτύου». Μήνυμα έστειλε και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Διονύσιος Μαντζαβίνος που είναι και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στο UniAdrion. Στη συνέχεια ο καθ. Γρουμπός έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του UniAdrion. Τόνισε ότι κύριος σκοπός του UniAdrion είναι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και τοπικών οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την προώθηση της προόδου του πολιτισμού, της επιστήμης, της κατάρτισης και της έρευνας σε ένα πλαίσιο ειρήνης για την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Το UniAdrion θα χρησιμοποιούσε το δικό του τηλεματικό δίκτυο και θα ανέπτυσσε κοινά έργα έρευνας και κατάρτισης με στόχο την προώθηση του περιφερειακού διαλόγου και της συνεργασίας για ισόρροπη ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα και ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θύμισε ότι το Δίκτυο γεννήθηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και δύσκολους καιρούς. Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, η Ευρώπη ήταν σε ρυθμό διεύρυνσης, τα κράτη μέλη είχαν ακόμη τα εθνικά των νομίσματα, η Διακήρυξη της Μπολώνιας για τα Πανεπιστήμια δεν γινόταν αποδεκτή από αρκετά μέλη της ΕΕ, οι οικονομικοί πόροι ελάχιστοι και πολλά άλλα εμπόδια. Παρόλα αυτά οι ιδρυτές του UniAdrion με πάθος, επιμονή και αποφασιστικότητα εργάσθηκαν σκληρά και δικαιώθηκαν. Σήμερα στο UniAdrion συμμετέχουν δέκα (10) χώρες, πενήντα έξι (56) μέλη, 942Κ φοιτητές και ερευνητές και πάνω από 50Κ «εργαζόμενοι». Αυτό ήταν ένα θαύμα, που μόνο λαοί της Αδριατικής-Ιονίου περιοχής μπόρεσαν να το καταφέρουν τόνισε ο Καθ. Γρουμπός.

Βράβευση της φοιτητικής ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Πατρών «Φλέβα Ζωής»

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, η Φλέβα Ζωής βρέθηκε προσκεκλημένη στην Βουλή των Ελλήνων στην τελετή με θέμα : > , την οποία οργάνωσε η ΠΟΣΕΑ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, η Πρόεδρος του ΕΚΕΑ κα. Έλενα Τσάγκαρη, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας Dr Sayak Abdelmalek, καθώς και άλλα αξιότιμα πρόσωπα.

Μέσω των ομιλιών τους, όλοι τόνισαν την σημασία και τη σπουδαιότητα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας και βραβεύθηκαν εθελοντές οι οποίοι έχουν αιμοδοτήσει περισσότερο από 50 φορές. Κατά την διάρκεια της τελετής, η Φλέβα Ζωής, η φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο της, κ.Σταμάτη Μαρουλίδη, έλαβε τιμητικό έπαινο ως ένδειξη αναγνώρισης στην ανιδιοτελή προσφορά της στην εθελοντική αιμοδοσία.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για την ομάδα η βράβευση αυτή, αλλά και δέσμευση για την πορεία και την συνέχιση του έργου της «Φλέβας Ζωής», έτσι ώστε οι 900 και πλέον μονάδες αίματος που έχουν συλλέξει από την ίδρυση της τον Οκτώβριο του 2022, να πολλαπλασιαστούν.

Τα μέλη της ομάδας «Φλέβα Ζωής», επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους εθελοντές αιμοδότες που παρευρίσκονται στις αιμοδοσίες της ομάδας, καθώς και όλους όσους υποστηρίζουν τις δράσεις της.

Επίσκεψη Σέρβων Καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2025, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, καθώς και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Φυσικοθεραπείας, η Πρόεδρος της Academy Of Applied Studies του Βελιγραδίου της Σερβίας, Καθηγήτρια Dr. Sci Med Danijela Pecarski, Κλινική Φαρμακολόγος και οι Καθηγητές του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Milan Ilic και Marija Trajkov. Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο Τμημάτων αλλά και μέσω ERASMUS+ Programme, Staff Mobility.

Οι επισκέπτες Καθηγητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικοθεραπείας καθώς και του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συναντήθηκαν με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας Καθηγητή Ηλία Τσέπη, την Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, Αναπλ. Καθηγ. Σοφία Λαμπροπούλου και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Τέλος, συναντήθηκαν με τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Γεώργιο Ξυδόπουλο, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατά την επίσκεψή τους και στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Φυσικοθεραπείας συζητήθηκαν θέματα συνεργασιών (κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα) και ανάπτυξης κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο Τμημάτων. Οι επισκέπτες αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από τις υποδομές του Πανεπιστημίου Πατρών και κυρίως του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Φυσικοθεραπείας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας (9-11 Μαΐου) που διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου. Το συνέδριο αυτό αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό, που ενισχύει τη φωνή των φοιτητών και προάγει την ενεργό συμμετοχή τους στην επιστημονική κοινότητα.

Στην τριήμερη αυτή εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές από όλα τα ομοειδή τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, καθώς και καθηγητές και επιστημονικοί συνεργάτες των τμημάτων, με το σύνολο των συνέδρων να αγγίζει τους 800. Παρουσιάστηκαν συνολικά 152 ανακοινώσεις από φοιτητές όλων των βαθμίδων, 93 υπό μορφή προφορικών παρουσιάσεων και 59 υπό μορφή ολιγόλεπτων ανακοινώσεων (μορφής e-poster), όπου όλοι οι φοιτητές έδειξαν επιστημονική ωριμότητα, αλλά και την αγάπη τους για την επιστήμη της φυσικοθεραπείας. Επιπλέον, διεξήχθησαν και 8 κλινικά εργαστήρια (workshops) με συνεργασία καθηγητών-φοιτητών σε καινοτόμα αντικείμενα της ειδικότητας, επίσης με μεγάλη συμμετοχή από φοιτητές. Παράλληλα, οργανώθηκαν ψυχαγωγικές δράσεις που ενίσχυσαν την σύσφιξη των σχέσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας της Φυσικοθεραπείας. Η αρτιότητα της διοργάνωσης σε όλες τις πτυχές της μαζί με την τεράστια συμμετοχή, ανέβασε τον πήχη για αντίστοιχες επιστημονικές δράσεις και θεωρούμε ότι δημιουργεί ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς την καθιέρωση του θεσμού των συνεδρίων που δίνουν αποκλειστικά βήμα στους φοιτητές Φυσικοθεραπείας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες πρωτίστως στις πρυτανικές αρχές και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη ουσιαστική υποστήριξη αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών για την ενίσχυσή τους και την παροχή της αιγίδας τους. Ευχαριστούμε επιπλέον τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που πλαισίωσαν με οικονομική βοήθεια αλλά και δώρα το συνέδριο. Τα περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν στους φοιτητές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό, πάθος, επιστημονική ανησυχία και σοβαρότητα. Ευχαριστούμε τους καθηγητές και τους επαγγελματίες του χώρου που στήριξαν με την παρουσία και τις γνώσεις τους το συνέδριο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Οργανωτική και στην Επιστημονική Επιτροπή που με κόπο και επιμονή εξασφάλισαν την αρτιότητα και επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς και σε όσους εργάστηκαν πίσω από τα φώτα για να υλοποιηθεί αυτή η όμορφη και απαιτητική προσπάθεια.Για περισσότερες πληροφορίες, στον σύνδεσμο https://stphysioconference.upatras.gr/

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Περισσότερα: http://www.confer.upatras.gr/events.php

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro-aei-foitites
Μηχανογραφικό 2025: Αυτά είναι τα 113 Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο
Μέχρι τις 17 Ιουλίου η συμπλήρωση του μηχανογραφικού - Πτυχίο και μεταπτυχιακό «πακέτο» από 113 τμήματα ΑΕΙ
Μηχανογραφικό 2025: Αυτά είναι τα 113 Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο
αμφιθεατρο
Υποτροφίες δύο ταχυτήτων: Άμεσες επιβραβεύσεις για τους άριστους, αναμονή για τους ευάλωτους φοιτητές
Η πολιτεία προχωρά σε γρήγορη χορήγηση βραβείων αριστείας, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι φοιτητές εξακολουθούν να περιμένουν υποτροφίες... από...
Υποτροφίες δύο ταχυτήτων: Άμεσες επιβραβεύσεις για τους άριστους, αναμονή για τους ευάλωτους φοιτητές