Δεσμευτικό ποσοστό τιμωρητικών απολύσεων των εκπαιδευτικών καθώς και διατήρηση του υφιστάμενου πελατειακού συστήματος στην επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης φαίνεται ότι επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία ανέβασε τους τόνους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.
Το ίδιο είχε αιτηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόσφατο παρελθόν τόσο στην περίπτωση του νόμου για τα ΑΕΙ όσο και στη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ., το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε άμεσα, υπενθυμίζοντας πως «όλοι γνωρίζουν ποια κόμματα στο παρελθόν έχουν επιδοθεί και μάλιστα όχι διά νόμου αλλά με υπουργικές αποφάσεις που άλλαζαν σε μια νύχτα από τους περιφερειακούς διευθυντές έως και τους διευθυντές εκπαίδευσης.
Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, συζητήθηκε επί πολλούς μήνες με εκπροσώπους κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης και παρ’ όλα αυτά η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. αντιδρά σαν να το βλέπει για πρώτη φορά».
Για «άλωση» της διοίκησης της εκπαίδευσης, επειδή θεσπίζεται «κόφτης» για τους έχοντες διατελέσει ήδη δύο θητείες σε θέση διοίκησης και επειδή καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, έκανε λόγο η Νίκη Κεραμέως, τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά οι 13 περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν ως μετακλητοί υπάλληλοι που διορίζονταν με απόφαση υπουργού, θα επιλέγονται και αυτοί όπως όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με τα ίδια προσόντα και με τριετή θητεία από Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής στο οποίο προΐσταται μέλος του ΑΣΕΠ.
«Προφανώς η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (Π.Δ. 152), που προβλέπει το σχέδιο νόμου, ενοχλεί τη Ν.Δ., πράγμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μην εφαρμοστεί αυτό το νεοφιλελεύθερο έκτρωμα που προέβλεπε συγκεκριμένο και δεσμευτικό ποσοστό απολύσεων».
Σε ό,τι φορά τους σχολικούς συμβούλους, με την ένταξή τους σε έναν νέο θεσμό συλλογικής λειτουργίας ο ρόλος τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναβαθμίζεται με στόχο το νέο αυτό όργανο να συνδράμει πιο ουσιαστικά στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών και της λειτουργίας των σχολείων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως με το νέο νομοσχέδιο υποβαθμίζεται η Ειδική Αγωγή, χωρίς όμως να αιτιολογήσει τον ισχυρισμό. Συνολικά στόχευση της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου είναι η αποκέντρωση, με την ίδρυση του θεσμού των περιφερειακών κέντρων εκπαιδευτικού σχεδιασμού, η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και η μετάβαση σε πιο οργανωμένες, συνεργατικές και διεπιστημονικές δομές.
Κώστας Ζαφειρόπουλος - Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη