Η αναθέρμανση περισσευμάτων είναι ένας βολικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο στην κουζίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται, καθώς ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
Η διαιτολόγος Harini Bala επισημαίνει ότι η ξαναθέρμανση μπορεί να αλλάξει τις χημικές ενώσεις των τροφίμων ή να ευνοήσει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, όπως το E.coli και η Listeria.
1. Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ και νιτρικά άλατα. Όταν ξαναζεσταθεί:
Το οξαλικό οξύ μπορεί να κρυσταλλωθεί και να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.
Τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο.
Συμβουλή: Καταναλώστε το σπανάκι αμέσως μετά το μαγείρεμα και μην το ξαναζεσταίνετε.
2. Ρύζι
Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να περιέχει το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο σχηματίζει σπόρια ανθεκτικά στη θερμότητα. Η ξαναθέρμανση δεν εξαλείφει τον κίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει:
Διάρροια
Εμετό
Ναυτία
Πόνο και κράμπες στο στομάχι
Οδηγίες ασφαλούς χρήσης: Αποθηκεύστε το ρύζι εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα σε αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο. Αποφύγετε να αφήνετε το ρύζι εκτός ψυγείου για πολλές ώρες πριν την κατανάλωση.
3. Τσάι
Το τσάι περιέχει τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Όταν ξαναζεσταθεί:
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μειώνονται
Η περιεκτικότητα σε τανίνες αυξάνεται, κάνοντάς το πιο πικρό
Τυχόν αδρανή βακτήρια μπορεί να ενεργοποιηθούν, δημιουργώντας κινδύνους για την υγεία
Συμβουλή: Καταναλώστε το τσάι φρέσκο και αποφύγετε την αναθέρμανση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ