Thumbnail
Οι σοβαρότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Μία από τις σοβαρότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ είναι ότι καταργεί το Συμβούλιο Ιδρύματος και επαναφέρει όλες τις αρμοδιότητες στα χέρια των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και διοικητικό προσωπικό να συμμετέχουν στην εκλογή των πρυτάνεων με μυστική καθολική μετεγγραφές, θα γίνονται με μοριοδότηση και πλέον μπαίνει φρένο στις ανεξέλεγκτές μετακινήσεις του φοιτητικού πληθυσμού, Αναλυτικά το πολυνομοσχέδιο για τα θέματα των ΑΕΙ προβλέπει τα εξής:

  1. Όργανα Ιδρύματος – Εκλογές

Το συμβούλιο ιδρύματος καταργείται. Τα όργανα είναι η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο, ο πρύτανης και αντιπρυτάνεις και οι κανόνες λειτουργίας των ΑΕΙ ορίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό του. Ως πρύτανης και αντιπρύτανης εκλέγονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές του οικείου ΑΕΙ, εκλέγονται με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία από το σώμα εκλεκτόρων της Το σώμα εκλεκτόρων απαρτίζεται από το σύνολο α) των μελών ΔΕΠ, β) των προπτυχιακών φοιτητών,  γ) των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων και δ) των ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΠ και του Διοικητικού Προσωπικού του ΑΕΙ.

  1. Φοιτητική Ιδιότητα («αιώνιοι»)

Ο φοιτητής εγγράφεται στο τμήμα στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες οι οποίες ορίζονται από το Δ.Σ. του τμήματος και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την παραπάνω διαδικασία και διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου τμήματος, προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης και διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους, εκτός και ένα ορίζεται διαφορετικά στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου ΑΕΙ.

Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές του με εγγραφή αίτησή τους στη γραμματεία του οικείου Τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρων τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους.

Η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσα αυτοδικαίως τη φοιτητική του ιδιότητα (οι «αιώνιοι» δηλαδή που διέγραψαν από τα μητρώα των ΑΕΙ) πραγματοποιείται με έγγραφο αίτησή τους στο Τμήμα ή στη μονοτμηματική Σχολή.

  1. Σπουδές

Α) Τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών τμημάτων ή μονοτμηματικών σχολών μετά την παρακολούθηση ενιαίου Προγράμματος Σπουδών, το οποίο δύναται να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό Εκπαιδευτικών Μονάδων (Ε.Μ.).

Β) Οι Ε.Μ. ισούνται με το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών θεωρητικής διδασκαλίας εργαστηριακής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης υπό μορφή θεμάτων , εργασίας πεδίου και άλλων εφαρμοσμένων μεθόδων διδασκαλίας και εξετάσεων εντός του Τμήματος ή την μονοτμηματικής Σχολής όπως ορίζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των ωρών που αντιστοιχούν στον επιπλέον φόρτο εργασίας του φοιτητή και ο οποίο υπολογίζεται κατ’ ελάχιστα ίσος με τα το σύνολο των ωρών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Γ) Η Ισοδύναμη Εκπαιδευτική Μονάδα (Ι.Ε.Μ) ορίζεται ως το τριακονταπλάσιο της Ε.Μ

Δ) Ο αριθμός των Ι.Ε.Μ. ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, εκπεφρασμένος σε ώρες αποτυπώνει τον μέσο χρόνο εργασίας του φοιτητή συσχετιζόμενο με τον αντίστοιχο χρόνο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) για το εξάμηνο αυτό.

Οι τίτλοι πτυχίων ή διπλωμάτων που απονέμονται κατόπιν ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών σε Τμήμα ή μονοτμηματική Σχολή ΑΕΙ κατατάσσονται με βάση τη διάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών και των Ι.Ε.Μ. ως κατωτέρω:

Α) Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν ολοκλήρωση Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ. , αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή την μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Β) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται κατόπιν ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο με τέσσερα έτη κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή την μονοτμηματικής Σχολής.

Γ) Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με 90 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ. , το οποίο ισοδυναμεί με Master of Science στην ειδίκευση και αποτελεί πρόσθετο προσόν και όχι προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είαι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου, κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Δ) Ο τίτλος σπουδών Integrated Master (Master of Science) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρων τίτλο δεν δύνανται να χαίρουν αναπδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ολτεε
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
Τι συζήτησε το ΔΣ της ΟΛΤΕΕ με την υφυπουργό Παιδείας κ.I.Λυτρίβη
ΕΠΑΛ: Επανεξετάζεται ο τρόπος των εγγραφών - Πιστοποίηση αποφοίτων μαθητείας δυό φορές το χρόνο
τεχν
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 300.000 κενές θέσεις σε τεχνικές ειδικότητες,...
Ανάγκη για αντιμετώπιση των 300.000 κενών θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες