θεατρολόγοι
«Χωρίς μάθημα τα 2/3 των μαθητών τις μισές ώρες της ημέρας τη μισή χρονιά», καταγγέλλουν σύλλογοι γονέων καλλιτεχνικών σχολείων - Ζητούν έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου

Χωρίς μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες της ημέρας το μισό σχολικό έτος μένουν τα 2/3 των μαθητών στα καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων Χορού και Κινηματογράφου, όπως καταγγέλλουν οκτώ Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιτεχνικών Σχολείων Ελλάδας.

Όπως σημειώνουν οι γονείς, «αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και (ΠΕ) Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε προκρίνεται η κατ’ εξαίρεση/επείγουσα προκήρυξη θέσεων ωρομισθίων καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα η πρόσληψη των καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου να ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται χρονικά οι προσλήψεις μονίμων, οι μεταθέσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών».

«Για τον λόγο αυτόν, οι ωρομίσθιοι των Καλλιτεχνικών καταλήγουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα κάθε χρόνο τον Γενάρη και όχι με την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους», τονίζουν ακόμα.

Οι Σύλλογοι απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοιν/ση: 

- Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως 
- Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μ. Μακρή 
- Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κ. Αλέξανδρο Κόπτση 

ΘΕΜΑ: Έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, 

Ως Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Καλλιτεχνικών Σχολείων όλης της Ελλάδας, που εκπροσωπούμε 2.040 μαθητές και πάνω από 4.000 γονείς, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι ΤΑ ΜΟΝΑ σχολεία στη χώρα μας όπου τα 2/3 των μαθητών ΔΕΝ κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε ημέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων Χορού και Κινηματογράφου κάθε χρονιά. 

Τα παιδιά μας, που επιλέχθηκαν μετά από εξετάσεις να σπουδάσουν τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, έρχονται αντιμέτωπα κάθε χρόνο με την απουσία καθηγητών το μισό σχολικό έτος, γεγονός που ακυρώνει τις προσδοκίες, τα όνειρά τους και τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει τη σχετική εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά, καταλύει τον ρόλο και τον σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ν. 2101/92, αρ. 28 & 29), όπως αναφέρει στην υπ’ αρ. Πρωτ. 311778/20115/2022 απάντησή της η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συνημμένο 1), σε σχετική Αναφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. 

Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και (ΠΕ) Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε προκρίνεται η κατ’ εξαίρεση/επείγουσα προκήρυξη θέσεων ωρομισθίων καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα η πρόσληψη των καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου να ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται χρονικά οι προσλήψεις μονίμων, οι μεταθέσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Για τον λόγο αυτόν, οι ωρομίσθιοι των Καλλιτεχνικών καταλήγουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα κάθε χρόνο τον Γενάρη και όχι με την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους.

Υπογραμμίζουμε ότι, για το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί το τελευταίο 6μηνο στη Βουλή των Ελλήνων 29 Αναφορές, Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις από Βουλευτές (συνημμένο 2), γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του θέματος, καθώς και την επείγουσα ανάγκη επίλυσής του. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε: 

1. Η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών Χορού και Κινηματογράφου να πραγματοποιηθεί –ως εξαιρετικά επείγουσα– τον μήνα Μάιο, διότι μόνον έτσι θα καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η διαδικασία (Προκήρυξη-Αιτήσεις-Αξιολόγηση-Ενστάσεις-Αξιολόγηση των ενστάσεων) διαρκεί περίπου 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να ολοκληρωθούν όλες οι διοικητικές διαδικασίες έγκαιρα, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου, όπως προβλέπεται, στις θέσεις τους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. 

2. Να υλοποιηθεί η εισήγηση του Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Κινηματογράφου, ώστε να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ν. 4589/2019 (Α'13) και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Με το υπ’ αρ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού, η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί αδικαιολόγητα πάνω από δυόμιση έτη. 

3. Να γνωμοδοτήσει το Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Χορού, προκειμένου να λυθεί οριστικά και το πρόβλημα μονίμων καθηγητών της συγκεκριμένης ειδικότητας. 

Παρακαλούμε για τη σχετική παρέμβασή σας, προκειμένου να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η αδικία εις βάρος των παιδιών μας. 

Συνημμένα:

1. Η υπ’ αρ. Πρωτ. 311778/20115/2022 απάντηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού 

2. Κατάλογος Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Αναφορές, Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις)

Με εκτίμηση, 

Για το Δ.Σ. του 

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσ/νικης

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης "9 Μούσες"

 Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης 

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεφαλονια
Κεφαλονιά- Σεισμός: Η εκτίμηση Τσελέντη και Παπαδόπουλου για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση
«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα» τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του...
Κεφαλονιά- Σεισμός: Η εκτίμηση Τσελέντη και Παπαδόπουλου για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πρόκληση σε βαθμολογητές φαντάσματα!
Σε ποιους ακριβώς απευθύνεται το έγγραφο που καλεί όσους εκπαιδευτικούς έχουν διδάξει μία ολόκληρη σχολική χρονιά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα...
Πανελλήνιες Εξετάσεις: Πρόκληση σε βαθμολογητές φαντάσματα!