Το αποκορύφωμα της ανάλγητης πολιτικής τους είναι το κόψιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, λένε οι ΣΥΝΕΚ

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει τα πραγματικά και σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και να κάνει μέσα σε ένα θολό και αδιαφανές σκηνικό τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, σύμφωνα με τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ).

Οι ΣΥΝΕΚ ζητούν να καλυφθούν άμεσα όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία και οι συμβάσεις των αναπληρωτών να είναι πλήρους ωραρίου και ετήσιες. Επίσης, απαιτούν την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία.

«Το αποκορύφωμα της ανάλγητης πολιτικής τους είναι το κόψιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ! Οι εγκρίσεις των ολιγομελών σε όλη τη χώρα δίνονται με το σταγονόμετρο, ακόμα και σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σχολεία να βρίσκονται αντιμέτωπα με κατάργηση τμημάτων και εκδίωξη των μαθητών/τριών τους σε άλλα σχολεία. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος συνωστισμός στα τμήματα με καταστροφικές υγειονομικές και παιδαγωγικές συνέπειες» λένε οι ΣΥΝΕΚ.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων:

«Εξαφάνιση κενών αναπληρωτών/τριών και κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών»

Δύο χρόνια τώρα η πολιτική της ΝΔ και  της κ. Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζεται από εγκληματικά λάθη, αυταρχικότητα και υποκρισία. Το μόνο κριτήριο της πολιτικής τους, σε ρόλο ανάλγητων λογιστών, είναι το πώς θα κάνουν νέες περικοπές στην δημόσια εκπαίδευση. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά, άλλαξαν το σύστημα εισαγωγής και θεσπίζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, απέκλεισαν 40.000 μαθητές/τριες από τα ΑΕΙ για τους/τις στείλει πελάτες στους σχολάρχες-χορηγούς του κόμματός της ΝΔ- και να οδηγήσει έτσι σε μαράζωμα και τελικά κατάργηση δεκάδες τμήματα ΑΕΙ. Μέσα στο καλοκαίρι έδωσαν προφορική εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να δηλώσουν τα κενά της παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ και σχολικών νοσηλευτών/τριών ομαδοποιημένα και με τον όρο ο αριθμός τους να μην ξεπερνάει τις 2 προσλήψεις ανά σχολική μονάδα!  Μετά από 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, που επέφεραν νέα μαθησιακά ελλείμματα και τεράστιες ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους μαθητές και  στις μαθήτριές μας, το μόνο τους μέλημα είναι να κόψουν κενά, ακόμα και εις βάρος  των πιο αδύναμων μαθησιακά παιδιών.

Την ίδια στιγμή, κατά τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών/τριών είχαμε «προτεραιοποίηση» των κενών μετά από «αξιολόγηση» που έκαναν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης! Έτσι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών/τριών έγιναν κεντρικά από το Υπουργείο όχι σε όλα τα κενά αλλά μόνο σε όσα αντιστοιχούν στον αριθμό των αναπληρωτών/τριών που προσλήφθηκαν! Αλήθεια με ποια κριτήρια έγινε αυτή η προτεραιοποίηση των κενών; Πώς θα υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ανάλογα με τη θέση τους στον πίνακα, αν για παράδειγμα οι πρώτοι πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές (στο νόμο 4823/2021, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία τέλος Ιουλίου, στο άρθρο 166 προβλέπεται προτεραιότητα κάλυψης κενών στα ολιγοθέσια σχολεία) και σε επόμενη φάση σε πιο κεντρικές περιοχές; Είναι φανερό πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να παρακάμψει ακόμα και τα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια που διόρισε η ίδια και να καταστήσει τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης απλά εκτελεστικά όργανα των επιλογών της και έναν βραχίονα εφαρμογής της πολιτικής των περικοπών σε όλα τα επίπεδα.

Και το αποκορύφωμα της ανάλγητης πολιτικής τους είναι το κόψιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ! Οι εγκρίσεις των ολιγομελών σε όλη τη χώρα δίνονται με το σταγονόμετρο, ακόμα και σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σχολεία να βρίσκονται αντιμέτωπα με κατάργηση τμημάτων και εκδίωξη των μαθητών/τριών τους σε άλλα σχολεία. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος συνωστισμός στα τμήματα με καταστροφικές υγειονομικές και παιδαγωγικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, η κατάργηση των τμημάτων αυτών θα έχει νέες συνέπειες στις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, οδηγώντας παράλληλα στην τεχνητή μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών/τριών με την πλήρη στελέχωση των σχολείων αλλά και με το επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτούν οι συνθήκες της πανδημίας, για άλλη μια φορά δείχνουν την πλήρη αδιαφορία τους για τα παιδιά μας. Όχι μόνο δεν προχωρούν στις απαραίτητες προσλήψεις, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν κενά σε βάρος των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει τα πραγματικά και σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και να κάνει μέσα σε ένα θολό και αδιαφανές σκηνικό τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα! 

Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα όλα τα πραγματικά κενά. Οι συμβάσεις των αναπληρωτών/τριών να είναι πλήρους ωραρίου και ετήσιες! Να καταργηθεί ο εξευτελιστικός θεσμός των τριμήνων συμβάσεων.

Απαιτούμε την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Καμία συγχώνευση καμία κατάργηση σχολείου!

Ο Σεπτέμβρης θα πρέπει να μας βρει έτοιμους για τους μεγάλους αγώνες!  Η μαχόμενη εκπαίδευση θα νικήσει! Για το δημόσιο σχολείο των αναγκών μας!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

foitites
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών Γεωπονίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
Συγκέντρωση φοιτητών Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα - Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών Γεωπονίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
tpe_4.jpg
Έναρξη Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Β2 Επιπέδου Τ.Π.Ε. (Μαρτίου - Ιουνίου 2023)
Στο πλαίσιο της παρούσας 2ης περιόδου επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ, Μαρτίου – Ιουνίου 2023, υλοποιούνται πανελλαδικά 370 επιμορφωτικά προγράμματα
Έναρξη Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Β2 Επιπέδου Τ.Π.Ε. (Μαρτίου - Ιουνίου 2023)
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
Σήμερα το «μπόνους» 300 ευρώ σε 5.456 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους
Καταβάλλεται η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 5.456 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης
Σήμερα το «μπόνους» 300 ευρώ σε 5.456 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους