Πρόκειται για τον θεσμό του «Εκπαιδευτικού Εμπιστοσύνης», σύμφωνα με τον οποίο ορίζει υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τις εξής αρμοδιότητες όπως ακριβώς αναφέρονται στο νομοσχέδιο: “Ο Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά οι ακόλουθες:
- διαχείριση κρίσεων (σχολικός εκφοβισμός, επιθετικότητα),
- μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς,
- πρόληψη σε θέματα ακραίων συμπεριφορών (ρατσισμός, διαφορετικότητα),
- συμπερίληψη και ενσωμάτωση,
- μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα,
- μετάβαση σε άλλες βαθμίδες,
- σχολική κινητικότητα,
- συμβουλευτική και ομάδες γονέων”.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Εξελίξεις που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα εν μέσω πανδημίας
Εδώ και 3 περίπου μήνες διανύουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για όλους μας. Μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω πανδημίας covid-19 (κορονοϊός), προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή όλοι μας να σταθούμε κοντά σας μέσω της τηλεκπαίδευσης με όποια προσωπικά μέσα διέθετε ο καθένας μας και παρά τις τεχνικές δυσκολίες που όλοι γνωρίζετε ότι υπήρξαν. Με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, επιστρέψαμε στα σχολεία και, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να λειτουργήσει ομαλά και με ασφάλεια το σχολείο μας.
Το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε, επιλέγει να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές που αφορούν την εκπαίδευση, χωρίς να έχει έρθει σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς οι εκπαιδευτικοί να έχουμε την δυνατότητα πραγματοποίησης συνελεύσεων προκειμένου να συζητήσουμε τις αλλαγές αυτές, λόγω των περιοριστικών μέτρων και με τη Βουλή να υπολειτουργεί.
Δύο (2) είναι κυρίως οι προβληματικές παρεμβάσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση και μας (σας) αφορούν άμεσα :
Ένα νέο σχέδιο νόμου για εκτεταμένες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και
Η δυνατότητα «απ’ ευθείας μετάδοσης» του μαθήματος στη σχολική τάξη λόγω πανδημίας
Αναλυτικά
1. Αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η κατάθεση του, υπό τις συνθήκες που αναφέραμε, επέφερε την καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, η οποία αντιπροσωπεύει 11 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων :
- Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή η διάταξη δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος και είναι αντίθετη στο διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών για μείωση των μαθητών στην τάξη. Προσβλέπει μόνο στην εξοικονόμηση προσωπικού. Σημειώνουμε εδώ ότι η Υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη ότι δεν θα αυξηθεί τελικά ο αριθμός. Ωστόσο, αναμένουμε την επίσημη γραπτή διατύπωση του νομοσχεδίου.
- Αυξάνει τον αριθμό των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων από 4 σε 7. Στα ήδη γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία), Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία προστίθενται τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση), της Βιολογίας και των Αγγλικών. Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται για να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν είναι περισσότερες εξετάσεις, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών και εξορθολογισμός της ύλης.
- Καταργεί την διπλή εξεταστική περίοδο του Ιουνίου σύμφωνα με την οποία, οι μαθητές που δεν προβιβάζονταν στην επόμενη τάξη ή δεν έπαιρναν απολυτήριο στο τέλος της σχολικής χρονιάς μπορούσαν να προετοιμαστούν με τη βοήθεια των καθηγητών τους και να ξαναδώσουν εξετάσεις μετά από ένα 10ήμερο. Αυτό ήταν σαφώς ευεργετικό για τους μαθητές που έπαιρναν από τους καθηγητές συγκεκριμένη ανατροφοδότηση για τα κενά που είχαν και έκαναν έτσι την κατάλληλη επανάληψη. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει τις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου όπου οι μαθητές χάνουν την επαφή με τα μαθήματα για δύο μήνες και καταλήγουν στα φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά τους. Επιπλέον, η αβεβαιότητα στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Σεπτέμβρη έχει τεράστιο βάρος για τον έφηβο και διαταράσσει την ψυχική τους ηρεμία.
- Καταργεί στην ουσία τις ενδοσχολικές εξετάσεις καθώς επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων στο Γενικό Λύκειο. Η Τράπεζα Θεμάτων είναι μια διαδικασία κατά την οποία επιλέγονται θέματα για τις προαγωγικές- απολυτήριες εξετάσεις τυχαία, από ένα σύνολο θεμάτων πάνω στην εξεταστέα ύλη, κάτι σαν “μίνι Πανελλαδικές”. Το αρνητικό σημείο του συστήματος αυτού είναι ότι ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία εφόσον ο μοναδικός κατάλληλος να βάλει θέματα είναι ο ίδιος ο καθηγητής της τάξης που αλληλεπιδρά με τους μαθητές. Η Τράπεζα Θεμάτων δοκιμάστηκε στο παρελθόν και αποδείχθηκε ότι είναι μια ψυχοφθόρος και στρεσογόνος διαδικασία που δυσκολεύει την προαγωγή και απόλυση των μαθητών, ιδιαίτερα των αδύναμων μαθητών και όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες, τους οδηγεί στην παραπαιδεία ενώ αυξάνει και το άγχος των εκπαιδευτικών που –αντί να εστιάσουν στις ελλείψεις των μαθητών τους - “τρέχουν” να καλύψουν την ύλη εις βάρος φυσικά της ποιότητας του μαθήματος. Τελικά, καθιστά το Γενικό Λύκειο ένα εξετασιοκεντρικό σχολείο για “λίγους”.
- Απαγορεύει την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑ.Λ. μετά την ηλικία των 17 ετών επιφέροντας έτσι δραματική μείωση του μαθητικού δυναμικού τους κατά 30%, τον αποκλεισμό τους από τη δημόσια δωρεάν παιδεία σε όφελος τελικά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (ΙΕΚ κλπ). Τα ΕΠΑ.Λ δεν προσφέρουν απλώς κατάρτιση αλλά οι μαθητές ακολουθούν εκτός από τα τεχνικά μαθήματα και μαθήματα γενικής παιδείας που προσφέρουν γενική μόρφωση. Δυστυχώς, η επίθεση στην πολύπαθη τεχνική εκπαίδευση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά διαχρονικά θεσπίζονται αλλαγές που την υποβαθμίζουν και την υπονομεύουν. Σημειώνουμε κι εδώ ότι η Υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη ότι δεν θα συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη αλλαγή. Ωστόσο, αναμένουμε την επίσημη γραπτή διατύπωση του νομοσχεδίου.
- Παρεμβαίνει χωρίς λόγο στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ένα σύστημα νέο, που δεν πρόλαβε καν να δοκιμαστεί (και να αξιολογηθεί) με προσθαφαίρεση μαθημάτων (Κοινωνιολογία-Λατινικά) χωρίς να παρουσιάζει κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στις αλλαγές αυτές. (Για τις αλλαγές στα Λύκεια βέβαια μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει υλικό μιας άλλης ενημέρωσης).
- Επαναφέρει τον αναχρονιστικό χαρακτηρισμό διαγωγής (“Κοσμιότατη”, “Κοσμία”, “Επίμεμπτη”) που κανέναν παιδαγωγικό σκοπό δεν εξυπηρετεί. Το σχολείο δεν έχει τιμωρητικό ρόλο αλλά συμβάλλει στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να καταγράφονται σε υπηρεσιακά βιβλία και έγγραφα του σχολείου (μητρώο μαθητών, απολυτήρια, βαθμολογίες τετραμήνων, κλπ) αλλά ούτε και στο ηλεκτρονικό αρχείο των σχολείων, το “myschool”, χαρακτηρισμοί και στοιχεία (αποβολές ή άλλες ποινές) που θα περιχαρακώνουν το “προφίλ” των μαθητών, θα τους χαρακτηρίζουν, θα τους κατηγοριοποιούν και θα τους στιγματίζουν από την παιδική τους ηλικία στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
- Εισάγει το θεσμό του “Εκπαιδευτικού Εμπιστοσύνης”, δηλαδή, ορίζει υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τις εξής αρμοδιότητες όπως ακριβώς αναφέρονται στο νομοσχέδιο: “Ο Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά οι ακόλουθες:
- διαχείριση κρίσεων (σχολικός εκφοβισμός, επιθετικότητα),
- μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς,
- πρόληψη σε θέματα ακραίων συμπεριφορών (ρατσισμός, διαφορετικότητα),
- συμπερίληψη και ενσωμάτωση,
- μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα,
- μετάβαση σε άλλες βαθμίδες,
- σχολική κινητικότητα,
- συμβουλευτική και ομάδες γονέων”.
Σαφώς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι οι πρώτοι που θα εντοπίσουν την οποιαδήποτε ανάγκη για παρέμβαση και επεμβαίνουν στο βαθμό που τους είναι δυνατό μέσα από συλλογικές αποφάσεις. Επίσης, στο σχολείο η καθημερινή επαφή με τους μαθητές καθώς και η εφαρμογή διαφόρων δράσεων δρα προληπτικά προλαμβάνοντας προβληματικές καταστάσεις. Ωστόσο, η εξειδικευμένη παρέμβαση στα ζητήματα που αναφέρει το Υπουργείο μπορεί να γίνει μόνο από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως είναι οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, ως μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώνει τα σχολεία μας.
- Ορίζει την αξιολόγηση των σχολείων ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2020-21. Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, του εκπαιδευτικού έργου καθώς και των ίδιων των εκπαιδευτικών είναι σύνθετη και δύσκολη διαδικασία και πρέπει να τεθεί στη βάση του ερωτήματος “ Τι τύπο σχολείων θέλουμε και τι σκοπό θα εξυπηρετήσει αυτή η αξιολόγηση; ”. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Θέλουμε ένα σχολείο που θα καταγράφει δράσεις και θα προβάλει στατιστικά τον αριθμό τους μόνο για το “φαίνεσθαι” χωρίς ουσιαστικά να ωφελούνται οι μαθητές του;
Έχουν όλα τα σχολεία την κατάλληλη υποδομή για να “συναγωνιστούν” μεταξύ τους;
Αν ένα σχολείο αξιολογηθεί χαμηλότερα από άλλα, ποιες ακριβώς επιπτώσεις θα υπάρξουν για το σχολείο αυτό;
Υπάρχει σε όλα τα σχολεία μόνιμο προσωπικό για να ξεκινάει και να εξελίσσεται ομαλά η σχολική χρονιά; … και άπειρα ακόμη τέτοια ερωτήματα !!!
Η αξιολόγηση όπως εφαρμόστηκε και όπως σχεδιάζεται πάλι να εφαρμοστεί, δηλαδή με ποσοτικοποιημένα κριτήρια και δείκτες απόδοσης, θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν, περισσότερο – και συχνά αθέμιτο – ανταγωνισμό για την «εικόνα» του σχολείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης και τη σχέση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας μεταξύ τους.
- Αυξάνει τα Πρότυπα σχολεία εις βάρος των Πειραματικών. Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι και οι δύο τύποι σχολείων έχουν σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων, τον πειραματισμό σε νέα προγράμματα σπουδών κ.ά. Ενώ όμως στα Πειραματικά σχολεία η εισαγωγή μαθητών γίνεται μετά από κλήρωση, στα Πρότυπα γίνεται μετά από εξετάσεις ή δοκιμασίες δεξιοτήτων στο τέλος του Δημοτικού για την φοίτηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως αναφέρει το ίδιο το νομοσχέδιο, ο αρχικός σκοπός των Πρότυπων σχολείων είναι “η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας”. Η ιδιαίτερη αυτή μέριμνα για τέτοιου τύπου σχολεία εισάγει μια “ελιτίστικη” θεώρηση του σχολείου και νομιμοποιεί τις κοινωνικές ανισότητες.
- Δυσχεραίνει την πρόσληψη των αναπληρωτών με τιμωρητικές διατάξεις. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στηρίζουν χρόνια τώρα το σχολείο καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με μειωμένα δικαιώματα και φυσικά μετακινούνται κάθε χρόνο από περιοχή σε περιοχή με προσωπικό κόστος υλικό αλλά και ψυχολογικό. Το σχολείο για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από μόνιμα στελεχωμένο προσωπικό που δεν θα εξουθενώνεται από τις διαρκείς μεταβολές και την αβεβαιότητα.
2. Τροπολογία για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος
Η τροπολογία για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που απουσιάζουν από το σχολείο λόγω πανδημίας έγινε αιφνίδια και αυθαίρετα και χωρίς, μάλιστα, την κατάθεση στη Βουλή της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (την οποία ωστόσο επικαλείται το υπουργείο).
Καταρχάς όλοι οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε για την ποιότητα της δουλειάς μας. Εκπληρώνουμε το λειτούργημα μας με όσα μέσα μας είναι διαθέσιμα και αυτή η δουλειά κρίνεται καθημερινά στα μάτια των ίδιων των μαθητών μας.
Άλλωστε στη διάρκεια της «καραντίνας», συμβάλλαμε όλοι μας στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειες του εγχειρήματος και την προχειρότητα με την οποία «στήθηκε» η συγκεκριμένη διαδικασία ΕΚΤΟΣ σχολικού δικτύου (η συγκεκριμένη πλατφόρμα ουδεμία σχέση έχει με το σχολικό δίκτυο, είναι εμπορική κατασκευή προορισμένη να εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς – πχ εταιρικές συνεδριάσεις – και μόνο συγκυριακά χρησιμοποιήθηκε για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση).
Άλλο αυτό όμως, και άλλο «σχολικό (και όχι λχ πανεπιστημιακό) μάθημα σε ζωντανή σύνδεση»!!! Η τροπολογία για την εισαγωγή καμερών από υπολογιστή, tablet, κινητά ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο εγείρει σοβαρότατα ζητήματα για τα οποία αντιδρούμε. Αναλυτικά :
- Καταπατά τη νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς η καταγραφή ήχου και εικόνας συνιστά επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα γίνει μαγνητοσκόπηση του υλικού των μαθημάτων για να διαρρεύσει και να προσβάλει ή και να στιγματίσει κάποιον μαθητή ή εκπαιδευτικό; Η διαβεβαίωση της υπουργού ότι θα «είναι κλειστή» η δυνατότητα ηχογράφησης είναι ΑΣΤΕΙΑ, αφού ένα κινητό είναι αρκετό να καταγράψει ό,τι φαίνεται και ακούγεται από μια ηλεκτρονική συσκευή !!!
- Αγνοεί την σχολική πραγματικότητα και υποβαθμίζει τη διδακτική διαδικασία. Η διδακτική πράξη στο σχολείο δεν είναι μια στατική διαδικασία κατά την οποία ο εκπαιδευτικός, ακίνητος σε ένα σημείο, μονολογεί ή γράφει συνεχώς στον πίνακα. Η δουλειά που γίνεται μέσα στην αίθουσα δεν είναι διάλεξη αλλά σχέση αλληλεπίδρασης με τους μαθητές οι οποίοι ρωτούν, απαντούν, κάνουν λάθη, παροτρύνονται να προσφέρουν ιδέες. Άραγε, μια κάμερα τι από όλα αυτά θα μπορούσε να καταγράψει;
- Όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική πραγματικότητα γνωρίζουν περιστατικά, όπου έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για τη διακωμώδηση μαθητών και εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό και απαγορεύεται ρητά η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο. Τώρα έρχεται το Υπουργείο να νομοθετήσει αντίθετα, πέφτοντας καταφανέστατα σε αντίφαση σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική του.
- Η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έχει απαγορεύσει ρητά τη χρήση καμερών σε όλους τους χώρους των σχολείων για κάθε λόγο που αφορά στη σχολική ζωή των μαθητών. (πχ ακόμη και για φαινόμενα παραβατικότητας, εκφοβισμού κλπ). Επίσης, ρητά απαγορεύει την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου φωτογραφιών και βίντεο των μαθητών που συμμετείχαν σε σχολικές εκδηλώσεις και εκδρομές, χωρίς τη συναίνεση των γονιών τους. Τώρα με ποια λογική δίνεται η δυνατότητα μετάδοσης της καθαυτής μαθησιακής διαδικασίας και της έκθεσης των συντελεστών της σε κάθε κακόβουλο θεατή; Πώς θα προστατευτούν επιπροσθέτως τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, που πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας;
- Εμποδίζει την ανάπτυξη της ελευθερίας, της εμπιστοσύνης, της κριτικής σκέψης και της έκφρασης. Τα παιδιά στην τάξη πρέπει να νιώθουν άνετα και ασφαλή σαν στο σπίτι τους. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι οι συνεσταλμένοι μαθητές θα απομονωθούν, φοβούμενοι μήπως γίνουν αντικείμενο χλευασμού. Με την ίδια λογική, ο αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα του μαθήματος θα πάψουν να υπάρχουν και όλοι στην τάξη θα είναι σφιγμένοι και τυποποιημένοι, γιατί θα ξέρουν πως παρακολουθούνται…
- Τελικά λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι να συνηθίσει ο μαθητής, από την τρυφερή μάλιστα ηλικία του Δημοτικού Σχολείου, να παρακολουθείται και μάλιστα να θεωρεί ότι αυτό είναι και φυσιολογικό όταν «έκτακτες ανάγκες το επιβάλλουν»; Πώς και ποιος ορίζει κάθε φορά τις «έκτακτες ανάγκες»; (Είναι λχ έκτακτη ανάγκη η υποστελέχωση των σχολείων της περιφέρειας από προσωπικό μέχρι τα Χριστούγεννα περίπου, ή είναι ανεπάρκεια του υπεύθυνου φορέα, δηλ. του εκάστοτε υπουργείου, να στελεχώσει έγκαιρα τα σχολεία ευθύνης του; Για σκεφτείτε το…)
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
- Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στην – δυνητικά – ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος γι αυτό και δεν θα την εφαρμόσουμε.
- Ζητούμε από το Υπουργείο να αποσύρει τις παραπάνω αντιεκπαιδευτικές /
- αντιπαιδαγωγικές αλλαγές και να συζητήσει, πριν νομοθετήσει, με τους μόνους αρμόδιους φορείς, αυτούς της σχολικής ζωής !!!
- Απαιτούμε την άμεση στελέχωση των σχολείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία κάθε σχολείου από την αρχή του σχολικού έτους.
- Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα επιτευχθεί μέσα από την αναδιάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών των μαθημάτων, τον εξορθολογισμό της ύλης και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.
- Σας καλούμε να ενώσουμε μαζί τις φωνές μας
- για ένα σχολείο όπου οι μαθητές θα λαμβάνουν όλα τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή χωρίς να καταφεύγουν στην παραπαιδεία υπό το βάρος και την πίεση της απομνημόνευσης και των αναχρονιστικών εξετάσεων κάθε τύπου.
- για ένα σχολείο που θα διασφαλίζει την ολόπλευρη σωματική, πνευματική, συναισθηματική, καλλιτεχνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών.
- για ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές θα χαίρονται να δημιουργούν και δεν θα τους προκαλεί αφόρητη βαρεμάρα, ή ακόμη χειρότερα, απέχθεια …
- για ένα σχολείο που θα προσφέρει όχι μόνο γνώσεις αλλά αρχές, πρότυπα και συμπεριφορές που θα καθιστούν τους μαθητές δημιουργικούς και κοινωνικοποιημένους ανθρώπους, ενεργούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες.
Άλλωστε αυτό που προέχει σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, είναι «όχι τι ξέρεις» μόνο, αλλά κυρίως «πώς θα μάθεις να έχεις πρόσβαση στην πηγή της γνώσης και την ίδια την δια ζώσης παιδεία» …
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων: Αλληλεγγύη με τις αγωνίες και τις απόψεις των εκπαιδευτικών
Στις 2 Ιουνίου 2020 ζητήθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου η παρουσία του ΔΣ του Συλλόγου μας στον αύλιο χώρο του αίθριου του σχολείου για να ενημερωθεί δια ζώσης το ΔΣ, αφενός μεν για το ψήφισμα που πρόσφατα ανάρτησε το διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης, αφετέρου δε και για το νέο – υπό ψήφιση – νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ για όλες τις βαθμίδες των σχολείων.
Ο Σύλλογός μας άκουσε προσεκτικά την ενημέρωση των κ. καθηγητών, και δια του προέδρου του, δήλωσε ότι τάσσεται αλληλέγγυος με τις αγωνίες και τις απόψεις των εκπαιδευτικών του σχολείου. Δεσμεύτηκε δε, να έρθει σε επαφή με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, ώστε να βοηθήσει κι από εκεί στην προσπάθεια για να μην γίνει αυτό το νομοσχέδιο νόμος του κράτους…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη