Η χρονιά που ξεκίνησε βρίσκει το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα σε μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και επιταχύνει την αντιεκπαιδευτική-αντικοινωνική πολιτική της, προωθώντας μια σειρά νεοσυντηρητικών/νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά, μορφωτικά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα:
- Με την πολιτική της παρατεταμένης αδιοριστίας και της κάλυψης των αναγκών για δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς με προσλήψεις αναπληρωτών, με την πολιτική του προσοντολόγιου και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, την απαξίωση του πτυχίου, της προϋπηρεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτά και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων. Με την άρνηση οποιασδήποτε δέσμευσης για μόνιμες προσλήψεις στη Γενική Αγωγή-των 20.000 συνταξιοδοτήσεων έναντι καμιάς πρόσληψης στα μνημονιακά χρόνια! Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές επιβάλλεται να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά ο αγώνας που δώσαμε την προηγούμενη περίοδο στοχεύοντας στην ανατροπή-κατάργηση του προσοντολόγιου, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς και διορισμό όλων των αναπληρωτών, αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
- Με χιλιάδες κενά να καταγράφονται ακόμη στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (4000 στην πρωτοβάθμια και 3000 στη δευτεροβάθμια) αρκετά εκ των οποίων και στην Β΄ Αθήνας. Με τα Ολοήμερα να υπολειτουργούν ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, με την Παράλληλη Στήριξη να μοιράζει τους εκπαιδευτικούς σε δύο και τρεις μαθητές, ενώ ρεκόρ μετακινήσεων καταγράφεται για τους συναδέλφους των ειδικοτήτων, κάνοντας άλυτο και αντιπαιδαγωγικό σταυρόλεξο την σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων.
- Με τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ΔΕΗ, τις εξαγγελίες για μείωση του αφορολόγητου και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος – αρχίζοντας από την επικουρική ασφάλιση, αλλά και το φιάσκο της "δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών και των δώρων" που κάνουν επιτακτική την ανάγκη προβολής και διεκδίκησης, μέσω μαζικού αγώνα των εργαζομένων, της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, της αποκατάστασης όλων των απωλειών στους μισθούς και τις συντάξεις και της άρσης των μέτρων της φορολεηλασίας για τον κόσμο της εργασίας.
- Με το πάγωμα της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και την εξαίρεση 13 Δήμων από την άμεση εφαρμογή της. Με μια σειρά Δήμους, ανάμεσά τους και τους Δήμους της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου να υπονομεύουν ανοιχτά τη δίχρονη με την πλήρη ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου επίλυσης του κτιριακού προβλήματος.
- Με την προώθηση της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. νέου νομοσχεδίου, για την αξιολόγηση συνολικά, αποτελεί αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα που έχει ακυρώσει στην πράξη ψηφισμένους νόμους για την αξιολόγηση εδώ και 22 χρόνια.
- Mε τα ιδεολογήματα που ενισχύουν την παιδεία για λίγους και εκλεκτούς και τη βαθιά συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης (δηλώσεις κ. Κεραμέως για σχολική ιστορία, ιεροδιδάσκαλους, άξιους, άριστους κ.λπ.) Με χιλιάδες παιδιά προσφύγων που διαμένουν στα καμπς σε όλη την Ελλάδα να μην μπορούν να πάνε σχολείο.
- Με την καταστρατήγηση πτυχών του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, την προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής «αυτονομίας», της «αποκέντρωσης»», της συνολικής αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.
- Με το δήθεν «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», με το οποίο επιχειρείται εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και φακέλωμα των Σωματείων, υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κυρίως των κλαδικών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, παραχώρηση- σκάνδαλο και των τελευταίων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο μεγάλο κεφάλαιο. Με μια σειρά μέτρα και πρακτικές που περιστέλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως την κατάργηση του ασύλου, την καταστολή και την αστυνομοκρατία, που έχουν ως συνολικό στόχο να εμποδίσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
- Χωρίς αμφιβολία, η ανασυγκρότηση και οργάνωση του εκπαιδευτικού κινήματος, πρέπει να στηριχθεί στη βάση των εκπαιδευτικών, στις Γ.Σ., τους Συλλόγους Π.Ε. και το συντονισμό τους. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία. Να διεκδικήσουμε μαχητικά το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, για εγγραφή όλων των προνηπίων και νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο ενάντια στην πολιτική των κουπονιών, του αποκλεισμού προνηπίων από το νηπιαγωγείο, της ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.
- Διεκδικούμε την επαναφορά των «δώρων», ως πρώτο βήμα αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών - καμία νέα περικοπή που προετοιμάζουν (περικοπή επιδομάτων κοκ). Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Όχι στη σύνδεση μισθού – «προσόντων» – αξιολόγησης. Κανένας «κόφτης» στο μισθό μας. Όχι στη φοροληστεία. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων των τελευταίων ετών και στις νέες περικοπές στο όνομα των ελλειμμάτων των ταμείων. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στον αγώνα και τη συνδικαλιστική δράση απέναντι στην επιχειρούμενη φαλκίδευση του δικαιώματος στην απεργία, που προωθεί η κυβέρνηση με τον δήθεν αναπτυξιακό νόμο.
- Να παλέψουμε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, ενάντια στην ενισχυμένη λογική της διοικητικής αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού. Να μπλοκάρουμε για μια ακόμα χρονιά κάθε απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.
- Γι’ αυτό είναι καιρός τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να χαράξουμε την εκπαιδευτική πολιτική με ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής απελευθερωτικής παιδαγωγικής και κοινωνικής χειραφέτησης με συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, στην τάξη και το σχολείο. Απέναντι στο διαφοροποιημένο, ανταγωνιστικό, αυτοχρηματοδοτούμενο, σχολείο της ημικατάρτισης για όσους αντέξουν, το οποίο προωθείται ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ την ενιαία, δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μνημονιακό σχολείο σε όλες τις μορφές και εκδοχές του.
- Διεκδικούμε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο. Το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Ένα σχολείο που στο κέντρο του βρίσκεται όχι το «γνωστικό αντικείμενο», αλλά η παιδαγωγική σχέση, κόντρα σε κάθε μεταμοντέρνα αντίληψη που ταυτίζει την διανοητική εργασία με κάθε λογής χρησιμοθηρικές και εμπορευματικές πρακτικές. Ένα σχολείο με ενιαία προσέγγιση για τη γνώση – την τέχνη – και την τεχνική. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με την παιδαγωγική λογική της ενιαίας διδασκαλίας, με μορφές συνεργασίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη στήριξη). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων, ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μένουν στο σχολείο με οργανική θέση, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του. Σε αυτό το σχολείο χωράνε όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) αρμονικά ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο. Μ’ αυτό το σχολείο εξασφαλίζονται χιλιάδες οργανικές θέσεις για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Γι’ αυτό το σχολείο ν’ αγωνιστούμε βάζοντας στην άκρη συντεχνιακές λογικές, κατακερματισμού, κανιβαλισμού και διαίρεσης του εκπαιδευτικού σώματος σε αλληλοσπαρασσόμενες κατηγορίες και φυλές.
- Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ο.Ο.Σ.Α. Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό. Ενάντια στο σχολείο της αριστείας αλλά και ενάντια στο ιδεολόγημα των «ίσων ευκαιριών», ενάντια στο σχολείο του θρησκευτικού προσηλυτισμού, της κατήχησης και των μεταξικής έμπνευσης μαθητικών παρελάσεων συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο της μορφωτικής ισότητας.
- Αγωνιζόμαστε για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Η σημερινή κυβέρνηση της Ν. Δ. εξαγγέλλει αξιολόγηση στο δημόσιο με συμμετοχή ακόμα και ιδιωτικών εταιριών! Στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κινούνται οι λογικές της «ελεύθερης επιλογής σχολείου», των vouchers κ.λπ.
Το μόνο στήριγμα σήμερα για τους εργαζόμενους είναι τα σωματεία τους. Περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν. Μέρος της απάντησης της κοινωνίας είναι η αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών και των μαζικών συλλογικών αγώνων. Τα συλλογικά σώματα, οι διαδικασίες βάσης, οι γενικές συνελεύσεις, η δικτύωση της αλληλεγγύης, τα ισχυρά, ανεξάρτητα και ταξικά σωματεία και συλλογικότητες αποτελούν μέρος του κοινωνικού σχεδίου για την αντίσταση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Οι κεντρικές επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την εκπαίδευση, η ευέλικτη σχέση υποταγής της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών μονάδων – των εκπαιδευτικών – των μαθητών.
Μαζικοί Διορισμοί
Διεκδικούμε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αποκλειστικά με την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμό όλων των αναπληρωτών. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Κανένα προσοντολόγιο, καμιά περικοπή στην προϋπηρεσία. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους και πέρα από τα 7 έτη.
Νηπιαγωγεία
Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, από τη μια σηματοδοτεί μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα, από την άλλη όμως, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καθολική εφαρμογή της σε όλη τη χώρα. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. και οι εξαιρέσεις Δήμων (13 Δήμων μεταξύ των οποίων και όλοι οι Δήμοι της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας) δεν εξασφαλίζουν ότι το επόμενο σχολικό έτος (2020 – 2021) η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και δεν θα μείνει κενό γράμμα, ενώ θα διαιωνίζεται η επικράτηση των vouchers. Διότι για να γίνει αυτό απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις από μέρους του κράτους όπως η ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων.
Απαιτούμε:
Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης – Λυκόβρυσης και Πεντέλης – Μελισσίων (που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου). Αυτή τη θέση θα υπερασπίσουμε σε κάθε περίπτωση. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία. Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κλπ.) Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.
Μισθοί - συντάξεις
Φέτος πρέπει να είναι χρονιά της πραγματικής διεκδίκησης αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάστασης όλων των μισθολογικών απωλειών μας. Είναι γνωστό ότι ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα εφάρμοσαν και εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους ψηφισμένους νόμους, υπογράφοντας και εφαρμόζοντας νέες δυσβάστακτες περικοπές για τους εργαζόμενους. Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Κανείς συμβιβασμός με την λογική «ότι έγινε – έγινε», ούτε με τις αυταπάτες ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα. Επαναφορά της δυνατότητας των ασφαλιστικών ταμείων να παρέχουν δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
Αξιολόγηση
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν. Δ. διατηρώντας όλο το αντιδραστικό αξιολογικό πλαίσιο των ΠΕΚΕΣ, που φτιάχνουν μια παράλληλη «παιδαγωγική» δομή, απομακρυσμένη από τον συνάδελφο, ώστε να προωθηθεί η αξιολόγηση στελεχών και σχολικών μονάδων που αναλαμβάνουν να οργανώσουν οι Συντονιστές Εκπ/σης, δημιουργώντας μια κουλτούρα Αξιολόγησης με στόχο το πέρασμα στην ατομική Αξιολόγηση, ετοιμάζεται να νομοθετήσει επί το αντιδραστικότερο για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία της «Αξιολόγησης» - χειραγώγησης και υποταγής των εκπαιδευτικών.
Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να οργανώσει τις αντιστάσεις του στην προωθούμενη αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής. Η αξιολόγηση είναι η απάντηση των κυρίαρχων στο λάθος ερώτημα: πώς θα απορριφθεί και θα αποπεμφθεί ένα μέρος των εκπαιδευτικών. Το πραγματικό ερώτημα για μας είναι πώς θα γίνει το δημόσιο σχολείο καλύτερο ώστε να ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των μαθητών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία, ο συλλογικός αυτοέλεγχος της σχολικής ζωής.
Δημόσιο σχολείο
Το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς έφερε ξανά στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το νέο μοντέλο σχολείου, τη χαοτική και κατακερματισμένη λειτουργία του, τη γυμνασιοποίηση, την αυξημένη ένταση μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις. Το υλικό έδαφος που διαμορφώνει αυτό το μοντέλο έχει συγκεκριμένες εργασιακές, ενδοσχολικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό είναι καιρός τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να χαράξουμε την εκπαιδευτική πολιτική με ένα μορφωτικό σχέδιο ριζοσπαστικό και απελευθερωτικό. Απέναντι στο διαφοροποιημένο, ανταγωνιστικό, αυτοχρηματοδοτούμενο, σχολείο της ημικατάρτισης για όσους αντέξουν, το σχολείο που προωθείται με βάση τα πορίσματα των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και τις πολιτικές της Ε.Ε., ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ την ενιαία, δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μνημονιακό σχολείο σε όλες τις μορφές και εκδοχές του.
Διεκδικούμε την ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο). Το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Ένα σχολείο που στο κέντρο του βρίσκεται όχι το «γνωστικό αντικείμενο» αλλά η παιδαγωγική σχέση. Ένα σχολείο με ενιαία προσέγγιση για τη γνώση – την τέχνη – και την τεχνική. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με την παιδαγωγική λογική της ενιαίας διδασκαλίας, με μορφές συνεργασίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μένουν στο σχολείο με οργανική θέση, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του. Σε αυτό το σχολείο χωράνε όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) αρμονικά ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο. Με αυτό το σχολείο εξασφαλίζονται 2.500 οργανικές θέσεις για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα.
Απαιτούμε:
- Άμεση απόσυρση του ΠΔ 79, του νόμου για τις νέες δομές (εκτός από το άρθρο 120 – κατάργηση του ΠΔ152), των Υπουργικών αποφάσεων και όλων των εγκυκλίων και τροπολογιών για το «νέο» δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, την ειδική αγωγή.
- Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου. Υπολογισμός του ωραρίου των νηπιαγωγών σε 45λεπτη βάση και όχι σε ωριαία. Μείωση του ωραρίου όλων των νηπιαγωγών – μείωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών της Α΄ θμιας στα επίπεδα της Β΄θμιας.
- Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου σε πάνω από τρία σχολεία.
- Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού
- Χορήγηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας με την αποφοίτηση από τη Γ΄ Λυκείου σε όλους τους μαθητές χωρίς εξετάσεις με βάση το βαθμό μαθήματος.
- Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα σε 1:15 στο Νηπιαγωγείο και και 1:20 στο δημοτικό. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος σχολείου και νηπιαγωγείου. Κανένα τμήμα, πρωινό ή ολοήμερο, χωρίς το δάσκαλό του – όχι στην κατάργηση του δάσκαλου τάξης. Να λειτουργήσουν παντού τα ολοήμερα τμήματα και οι υποστηρικτικές δομές, να επανέλθει ο θεσμός του δάσκαλου υπεύθυνου για το ολοήμερο (ένας δάσκαλος υπεύθυνος για το ολοήμερο ανά 50 παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο).
- Ριζικός ορθολογισμός και μείωση της ύλης
- Πλήρης κάλυψη των κενών της παράλληλης στήριξης με έναν εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή και ταυτόχρονα πλήρη κάλυψη του μαθητή για όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα και με βάση τις οδηγίες των ΚΕΔΔΥ. Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών. Στελέχωση των τμημάτων ένταξης με τόσους εκπαιδευτικούς όσοι αντιστοιχούν στον αριθμό των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
- Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με νέο πλαίσιο (αυτόνομες μονάδες στο πλαίσιο της λειτουργίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων) και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους–νηπιαγωγούς–ειδικότητες).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Στο δρόμο των ενωτικών πανεργατικών – πανυπαλληλικών αγώνων, αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Απέναντι σε νέα και παλιά μνημόνια, απέναντι στα νέα και παλιά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί ό,τι εφαρμόζεται δύσκολα ανατρέπεται, γιατί ό,τι χάνεται είναι κομμάτι της ζωής μας. Στη μνημονιακή οχταετία, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση έφερε απονομιμοποίηση, ρωγμές, φραγμούς, καθυστερήσεις κι έστω κάποιες νίκες απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Στην εκπαίδευση το ξέρουμε καλά, με το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της αξιολόγησης, τη νίκη του αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, την αποτροπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής για την ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος με την ΟΝΕ και την Ε.Ε.
- Οργάνωση πανεκπαιδευτικών κινητοποίησεων με αίτημα τους μαζικούς διορισμούς αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
- Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Μπλοκάρουμε στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που προβλέπονται από το ν/σχ για τις νέες δομές.
- Μπλοκάρουμε τις τριμελείς επιτροπές του ΠΔ79 και κάθε απόπειρα για υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών «σε όμορα σχολεία» ώστε να δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα. Κανένας συνάδελφος να μην συμμετέχει σε αυτές με συνδικαλιστική κάλυψη από τους Συλλόγους ΠΕ και τη ΔΟΕ.
- Άμεση προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε περίπτωση ανακοίνωσης και προσπάθειας εφαρμογής των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών μέτρων (προσοντολόγιο για τις προσλήψεις, αύξηση ωραρίου, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, προώθηση αξιολόγησης κλπ.)
- Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες. Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη
- Οργάνωση κοινής παράστασης διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση με τους υπόλοιπους Συλλόγους της Β΄ Αθηνών, ώστε να επανέλθουν στους πίνακες του my school οι θέσεις των συναδέλφων στα αντίστοιχα τμήματα ένταξης των συγχωνευμένων σχολείων και να ανασυσταθούν με ΦΕΚ οι οργανικές τους θέσεις.
- Συμβολή σε πανεργατικό αγωνιστικό – απεργιακό συντονισμό σε ισότιμη βάση και με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών και στήριξη του κινήματος για την προάσπιση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2018)
ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού της. Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα. Το είδος της σύμβασής τους καθορίζει κατά πόσον μπορούν να εγκυμονήσουν, το πόσο μητέρες μπορεί να είναι ή το πόσο ανάγκη τις έχει το μωρό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι ή την επαναπρόσληψη κάθε νέο έτος αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα:
Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Οι συναδέλφισσες τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στο όνομα της μείωσης του κόστους και εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες.
Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, καμία προσαύξηση της άδειας λοχείας σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφισσες. Ούτε λόγος για τις αναπληρώτριες που υιοθετούν, αφού καμία άδεια ή επίδομα μητρότητας δεν προβλέπεται, σε μια ευθεία παραβίαση του δικαιώματός τους να επιτελέσουν τον μητρικό τους ρόλο.
Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους 63 μέρες μετά τον τοκετό παρά τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού, αφού ο αποκλειστικός εξάμηνος θηλασμός βοηθά στην αποφυγή της βρεφικής θνησιμότητας, παρέχει προστασία από χρόνια νοσήματα, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και δίνει ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσω της επαφής. Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, γίνεται σαφές ότι ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής. Η στέρηση δε της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας
Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
Υπογραμμίζουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική της αδιοριστίας ουσιαστικά καταργεί οποιαδήποτε συνθήκη εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για οποιονδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό. Οι αναπληρώτριες δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μητρότητας ή της συνέχισης της δουλειάς. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μητέρες αναπληρώτριες βρεφών οδηγούνται στην παραίτηση, κατ' ουσίαν απόλυση, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας ενός μωρού και σε συνδυασμό με τις δραματικά αναντίστοιχες θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών. Πλάι στον αγώνα μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, οφείλουμε να απαντήσουμε στη βία που βιώνουν χιλιάδες συναδέλφισσες απαιτώντας ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!
ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Ενάντια στις ατομικιστικές λύσεις, τη βαρβαρότητα και την αντι-εκπαιδευτική πολιτική ΟΟΣΑ και μνημονίων προτάσσουμε τις συλλογικές διεκδικήσεις! Κανείς αναπληρωτής απέναντι στον άλλον ή μόνος!
Τέλος στην ελαστική εργασία! Εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα μπροστά!
Το πρώτο δύσκολο βήμα έγινε, το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μια μεγάλη μάχη και ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα με διάρκεια και αποφασιστικότητα διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά μας: το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους! Τα χρόνια περιπλάνησης, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανεργίας, μας πεισμώνουν για τον δίκαιο αγώνα μας! Oι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, και η ενότητα του εκπαιδευτικού κινήματος, με προμετωπίδα τον κόσμο της αναπλήρωσης και του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν την πυξίδα και τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη, την επιτακτικότητα της ενότητας και τη δυνατότητα να επιβάλουμε τους διορισμούς με τους δικούς μας όρους. Να μη χρησιμοποιηθούν οι διορισμοί ως «δούρειος ίππος» για την επέλαση όλης της νέο-συντηρητικής εργαλειοθήκης και των νέο-φιλελεύθερων ιδεολογημάτων του κυνηγιού προσόντων και της επισφάλειας σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αλλά να κερδηθούν και να επιβληθούν από εμάς για εμάς, για τα κοινά – συλλογικά εργασιακά μας δικαιώματα. Ενάντια στη διάλυση του δημοσίου σχολείου (βλ. αποκέντρωση, αυτονομία, υπο-χρηματοδότηση κλπ.), στη μονιμοποίησης της ελαστικής εργασίας (5ετείς συμβάσεις, αξιολόγηση/ απολύσεις), στην αφαίρεση κάθε έννοιας συλλογικών και κλαδικών εργασιακών δικαιωμάτων που μεταθέτει την ευθύνη της ανεργίας στην ατομική πορεία του καθενός (π.χ. διευθυντές μάνατζερ που θα προσλαμβάνουν εκπ/κούς) και διεκδικήσεων που απορρέουν πρώτιστα από το πτυχίο (π.χ. ΠΠΔΕ), να υπερασπιστούμε τον κοινό μας τόπο: Τα χρόνια επιστημονικής, παιδαγωγικής, διδακτικής και επαγγελματικής μας (συν)ύπαρξης και στήριξης του δημοσίου σχολείου (= Πτυχίο & προϋπηρεσία).
Η κατεύθυνση του Υπουργείου σε πλήρη εναρμόνιση με τις γραμμές του ΟΟΣΑ για το σχολείο της αγοράς, είναι να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα πρόσληψης/διορισμού (βλ. προσπάθειες Φίλη, τροπολογία Γαβρόγλου για ειδική αγωγή) εισάγοντας κριτήρια-προσοντολόγιο (που θα συνδέονται και με αξιολόγηση/απολύσεις) μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη της αδιοριστίας και της κυλιόμενης ανεργίας στους εκπαιδευτικούς και στα «ελλιπή» προσόντα τους. Το σύστημα πρόσληψης που θέλουν να δημιουργήσουν θα κατοχυρώνει ότι το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι σε αυτόν που απασχολεί επί χρόνια. Ουσιαστικά, θα αφαιρεί κάθε κατοχύρωση δικαιώματος μόνιμης εργασίας στον αναπληρωτή που τη μια χρονιά μπορεί να δουλεύει και την άλλη όχι. Βασικά στοιχεία αυτού του συστήματος επιδιώκουν να είναι η απαξίωση της προϋπηρεσίας (τόσο της παλιάς όσο και της επόμενης) και η μεταβλητότητα στα κριτήρια-προσόντα, ταυτόχρονα με την απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου. Προσβλέπουν σε πίνακες και λίστες που θα αλλάζουν κάθε χρόνο, για να βρίσκεται ο κλάδος σε μια μόνιμη επισφάλεια, κυνήγι προσόντων, και πλασματικές κατακερματιστικές αντιπαραθέσεις για μια θέση εργασίας˙ θέσεις που συνεχώς θα μειώνονται: (βλ. Εκπαιδευτικό μνημόνιο, 30ωρο-αύξηση ωραρίου, κατάργηση υπεύθυνου ολοημέρου, απαξίωση – ελλιπής κάλυψη Παράλληλης Στήριξης, συγχωνεύσεις/ καταργήσεις τμημάτων – ΠΔ79, διάλυση δομών ΕΑΕ – Ν/Σ για Δομές, ).
Στην πραγματικότητα το Υπουργείο εφαρμόζει τη μέθοδο του καρότου και του μαστιγίου, δικαιολογώντας την απουσία διορισμών με την έλλειψη συστήματος, αφού το πτυχίο και η προϋπηρεσία μας δεν τους αρκεί. Προσπαθεί να εξασφαλίσει επίπλαστη συναίνεση για ένα σύστημα αποκλεισμού χιλιάδων συναδέλφων από τη μόνιμη και σταθερή εργασία, θέτοντας κριτήρια και εφαρμόζοντας προσοντολόγιο. Κάθε συζήτηση με το Υπουργείο για τον τρόπο διορισμών είναι εις βάρος μας και εξυπηρετεί μόνο πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης και φιλοκυβερνητικών αυτόκλητων δήθεν εκπροσώπων και συλλόγων αναπληρωτών, καθένας από τους οποίους «κατά σύμπτωση» φωτογραφίζει τον εαυτό του ως ιδανικό κριτήριο διορισμού. Όποιοι μπαίνουν στην διαδικασία συζήτησης - παζαρέματος με το Υπουργείο για τον τρόπο διορισμού συναινούν στη διάσπαση, στον παραγκωνισμό και στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών και είναι υπόλογοι στον κλάδο. Πρέπει όλοι να πάρουν ξεκάθαρη και δημόσια θέση τώρα, να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες και θολές τοποθετήσεις επιδιώκουν να διαμορφώσουν όρους συνδιαλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι στην πλάτη όλων μας, χαϊδεύοντας τα μουστάκια του Υπουργού.
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για όλους τους αναπληρωτές με έστω και μια σύμβαση εργασίας με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
Το πτυχίο κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε πιστοποιητικά παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας και έξτρα προϋποθέσεις – κριτήρια - μοριoδότηση που απαξιώνουν το πτυχίο μας, οδηγώντας σε ένα ατελείωτο δαπανηρό κυνήγι προσόντων, στρέφοντας τον έναν εκπαιδευτικό ενάντια στον άλλον. Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα!
Η προϋπηρεσία κατοχυρώνει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία: Δεν τη βάζουμε σε καμία διαπραγμάτευση. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με αυταπάρνηση έχουμε οργώσει την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου σχολείου, δεν δεχόμαστε καμία απαξίωσή της προϋπηρεσίας και κανένα ταβάνι σε αυτή. Δε χωράμε σε λίστες με μόρια και κριτήρια που αποδέχονται την ανεργία κάποιων έναντι άλλων, δε θα μοιράσουμε την πίτα που μας δίνουν, θα την μεγαλώσουμε στη βάση των αναγκών του δημόσιου σχολείου και των μαθητών μας, παλεύοντας για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών σε ένα σχολείο που θα χωρά όλη τη μόρφωση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Το Συντονιστικό Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, σε αγωνιστική συμπόρευση με τις Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών και το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα, δεν συνδιαλεγόμαστε με το Υπουργείο. Το μέλλον μας δεν παζαρεύεται, δεν μπαίνει σε λίστες και κριτήρια. Δυναμώνουμε τη φωνή μας, συσπειρωνόμαστε με επιτροπές αγώνα αναπληρωτών - παρεμβαίνουμε στους τοπικούς συλλόγους μας -συμμετέχουμε στο συντονισμό επιτροπών και συλλόγων, δυναμώνουμε μέσα από τα σωματεία μας. Με ενότητα στο περιεχόμενο και στη δράση, συνελεύσεις αγώνα, συντονισμό «από τα κάτω», στο δρόμο του Μάρτη, το εκπαιδευτικό κίνημα θα δώσει τις απαντήσεις στο δρόμο και θα επιβάλει το ΔΙΚΑΙΟ των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ:
Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων-αναπληρωτριών/τών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στο νέο προσοντολόγιο (ΟΟΣΑ) και στη διάσπαση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
-Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου)
- Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – προστασία της μητρότητας.
ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Οι μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές περικοπές τους εξαφανίζουν θέσεις εργασίας. Για την κάλυψη όλων των αναγκών ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ:
- Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές. Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/ κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.
- Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών - Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις των αναπληρωτών προκειμένου να καλύψουν το ωράριο. Τοποθέτηση σε δύο σχολεία το πολύ, ενώ για την παράλληλη στήριξη ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί.
- Πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση κενών στις τοποθετήσεις
- Γενναία αύξηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία – αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς στους νεοδιόριστους – Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
Η Γ. Σ. των μελών του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου αποφασίζει:
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργία – αποχής.
Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο: «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».
Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία-αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή.
Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
Η Γ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καταδικάζει την αντιδημοκρατική επιβολή από την Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης του εξοντωτικού προστίμου των 50.000 ευρώ στην περιφερειακή κίνηση «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά», με αφορμή τρία πανό και δύο αφίσες που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στις Σέρρες. Η καταγγελία έγινε από το Α.Τ. Σερρών, που προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ενώ κλείνει τα μάτια σε ακριβοπληρωμένες ιλουστρασιόν διαφημίσεις και τοποθετήσεις μπάνερ ισχυρών κομμάτων, παρατάξεων και εταιρειών.
Με την επιβολή του προστίμου επιχειρούν να οδηγήσουν την «Ανταρσία» σε οικονομική εξόντωση. Αλλά το υπέρογκο αυτό πρόστιμο δεν αφορά μόνο την περιφερειακή κίνηση «Ανταρσία», ούτε μόνο τον επικεφαλής της Θανάση Αγαπητό που έχει την υποχρέωση καταβολής του ενώ είναι ένας εργαζόμενος δάσκαλος με μοναδικό εισόδημα τον πετσοκομμένο από τις μνημονιακές περικοπές μισθό του. Το πρόστιμο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη. Ποιο κόμμα ή κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα θα αναλαμβάνει πλέον τον κίνδυνο να εκδώσει μια αφίσα με τις θέσεις της για κάποιο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα ή απλά για να αναγγείλει μια πολιτική εκδήλωση γνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί υποχρεωμένη να πληρώσει πρόστιμο 50.000 Ευρώ; Με αυτόν τον τρόπο, θα ακυρωθεί στην πράξη οποιαδήποτε πολυφωνία υπάρχει, καθώς μόνο όσοι χρηματοδοτούνται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα μπορούν να έχουν λόγο.
Η πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη δίωξη και την απόπειρα πολιτικής φίμωσης και εξόντωσης βρίσκεται στις κυβερνήσεις. Αποδεικνύεται ότι ο «Καλλικράτης», με βάση τον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο, συγκροτεί ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, λειτουργώντας ως μοντέλο οικονομικού στραγγαλισμού και ομηρίας κάθε διαφορετικής φωνής και αγωνιστικής δράσης.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δίωξη, υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους
Απαιτούμε την άμεση ακύρωση του εξοντωτικού προστίμου στην «Ανταρσία στην Κεντ. Μακεδονία» και τον περ. σύμβουλο, συνάδελφο Θανάση Αγαπητό
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των σχετικών αντιδημοκρατικών διατάξεων και την άρση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί
Καλούμε κάθε κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα και πολίτη που νοιάζεται για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, να τοποθετηθεί και να καταδικάσει αυτή τη μεθόδευση.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
Να παραχωρηθεί τώρα ο χώρος του 144ου ΔΣ Αθήνας για να ξεκινήσει το κυριακάτικο σχολείο για τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας «η Ενότητα» για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας
Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στις 31/10, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, προχώρησε σε μια πρωτοφανή ρατσιστική απόφαση, απορρίπτοντας το αίτημα για τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής κοινότητας για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας στο 144ο ΔΣ Αθήνας.
Να σημειώσουμε ότι η παραχώρηση του χώρου είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη σχολική επιτροπή της Α΄ βάθμιας και ήταν στην αρχική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, η εντεταλμένη σύμβουλος της δημοτικής αρχής, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου απέσυρε την εισήγησή της χρησιμοποιώντας ανυπόστατες δικαιολογίες, προσφέροντας δώρο στη Χρυσή Αυγή που δύο χρόνια πριν, το 2017 είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας με απολύτως οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο.
Τότε η Χρυσή Αυγή, προσπάθησε να δημιουργήσει ρατσιστικό, ξενοφοβικό κλίμα στα πλαίσια της φασιστικής και ναζιστικής της ιδεολογίας με διάφορους τρόπους, ψέματα κι απειλές. Όλες οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό από την αντιφασιστική κι αντιρατσιστική δράση του εργατικού κι εκπαιδευτικού κινήματος, καθώς και όλων των συλλογικοτήτων γειτονιάς, συντονισμών και πρωτοβουλιών.
Δύο χρόνια λειτουργίας του σχολείου, η συνεργασία είναι άψογη, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, αντίθετα, όλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βγήκαν πιο πλούσιοι από την επικοινωνία και την υποδοχή στη γειτονιά των Σεπολίων των παιδιών της πακιστανικής κοινότητας που έρχονταν κάθε Κυριακή για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα τα ίδια και την ελληνική οι μητέρες τους. Οι όποιες ενστάσεις και καχυποψίες κατέπεσαν από την πραγματικότητα.
Η φετινή απόφαση της δημοτικής αρχής ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, μια και δίνει τροφή ξανά στη Χρυσή Αυγή και σε κάθε ξενοφοβική, ρατσιστική φωνή.
Καταγγέλλουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και απαιτούμε να αποφασίσει τώρα το δημοτικό συμβούλιο και να παραχωρηθεί ο χώρος ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Δηλώνουμε ότι τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για να συμβάλλουν στην μόρφωση και την εκπαίδευσή τους. Θεωρούμε όλα τα παιδιά, ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών αυτών να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα και είναι χαρά μας να φιλοξενούμε το σχολείο εκμάθησης της γλώσσας τους μέσα στα σχολικά κτήρια και στις γειτονιές μας. Γι’ αυτό καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και εργαζόμενους να υψώσουν τοίχος προστασίας απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις.
Το πιο σπουδαίο πράγμα για κάθε κοινωνία είναι να μπορεί να αναπτύσσει την ικανότητα της να ζουν όλοι με όλους. Ιδανική κοινότητα είναι αυτή που ο φόβος είναι έξω από τα σπίτια, τα σχολεία και τις σκέψεις των ανθρώπων. Παιδιά που ζουν με άλλα παιδιά ξέρουν να αντλούν από την ποικιλία, διατηρώντας παράλληλα την ιδιαίτερη ταυτότητα τους. Με τον διωγμό/αποκλεισμό και μη συγχρωτισμό με τους «άλλους» υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ικανότητα συγχρωματισμού με οποιοδήποτε «άλλο» ή διαφορετικό.
Καλούμε:
-το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να εγκρίνει την παραχώρηση του 144ου ΔΣ Αθηνών για να λειτουργήσει το κυριακάτικο σχολείο εκμάθησης της γλώσσας τους ΤΩΡΑ
-Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, κάθε εργατικό σωματείο και συνδικάτο, τους αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς συντονισμούς και πρωτοβουλίες να καταγγείλουν αυτή την απόφαση αποκλεισμού των παιδιών της πακιστανικής κοινότητας από την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας και να απαιτήσουν να παραχωρηθεί ο χώρος για την εκπαίδευση τους.
Συμμετέχουμε στις δράσεις – κινητοποιήσεις που οργανώνονται το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα (συντονισμό συλλόγων και συλλογικοτήτων, παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, συνέντευξη τύπου κ.λπ.).
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
H αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα περάσει!
Κανένας αποκλεισμός - όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά δημόσια σχολεία
Να επιστρέψουν τώρα στα σχολεία τους οι μαθητές/-τριές
Ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1.5 μήνα, χιλιάδες παιδιά ακόμη δεν έχουν δει την πόρτα του σχολείου να ανοίγει γι’ αυτά. Είναι τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στα καμπ και λόγω της ολιγωρίας και της αδιαφορίας του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στα σχολεία. Στις 24 Οκτώβρη ξεκίνησε η μεταφορά των παιδιών που διαμένουν σε κάποια από τα καμπ της Αττικής από και προς τα πρωινά τμήματα των σχολείων, ενώ τέλη του Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία των ΔΥΕΠ στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία. Για τη Δευτεροβάθμια η ΥΑ για την ίδρυση των τάξεων υποδοχής εκδόθηκε στις 8/10 και ούτε λόγος φυσικά δεν γίνεται από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για να λειτουργήσουν ομαλά. Σε κάθε περίπτωση οι ιδρυθείσες τάξεις υποδοχής σε μόνο 304 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και 84 στην Αττική, αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των προσφυγόπουλων που δικαιούνται συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε αυτά τα πολύ σημαντικά και επείγοντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας κου Βρούτση, που αποκλείει τους πρόσφυγες από τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να βγάλουν ΑΔΥΜ. Οι περιορισμοί στην απόδοση ΑΜΚΑ και η απαγόρευση πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα μεγάλο κομμάτι ανήλικων προσφυγόπουλων δημιουργούν απαγορευτικούς όρους για την πρόσβαση τους στα σχολεία.
Αντί η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στα πρωινά σχολεία, έχει αναγάγει σε μέγιστη επικοινωνιακή «επιτυχία» την εισβολή αξημέρωτα σε καταλήψεις στέγης προσφύγων όπου διαμένουν εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας. Ξεριζώνει για ακόμη μία φορά τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους από τα σχολεία της γειτονιάς που φοιτούσαν, από τους φίλους και τους συμμαθητές τους για να τους μεταφέρει σε καμπ, όπου θα μένουν σε σκηνές και μάλιστα χωρίς καμία πρόνοια για μεταφορά τους σε άλλο σχολικό περιβάλλον.
Η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, που υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δημιουργεί ασφυκτικό εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας ενώ δημιουργεί τόπους κολαστήρια όπως η Μόρια. Δεκάδες οι νεκροί, πνιγμένοι άνθρωποι, δεκάδες τα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, χιλιάδες σ΄ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη ρατσιστική της πολιτική υπονομεύει το δικαίωμα στο άσυλο, διαχωρίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες με κριτήριο τη χώρα από όπου προέρχονται, εξαγγέλλει το άνοιγμα κλειστών στρατοπέδων κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας, υπόσχεται δεκάδες χιλιάδες απελάσεις, ενισχύει τη FRONTEX και το φράχτη του Έβρου. Στην εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζεται, μεταξύ άλλων, πως δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς». Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα που σημαίνει τον αποκλεισμό τους από υγεία και εκπαίδευση.
Είναι απόλυτα φανερό πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που τηρούν με ευλάβεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, βάζει οριστική ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων». Το ελληνικό κράτος δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Απροκάλυπτα καταστρατηγεί τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που το ίδιο έχει υπογράψει, σύμφωνα με τις οποίες κάθε παιδί, που βρίσκεται στη χώρα, πρέπει να έχει και να του διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη μόρφωση.
Για τους εργαζόμενους και το λαό μας, εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που θύματά τους είναι οι πρόσφυγες.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
Την επιστροφή των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους.
Από το Υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών στα πρωινά τμήματα
από την Περιφέρεια να αναλάβει την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών από και προς τα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση
την κατάργηση της εγκυκλίου περί μη απόδοσης ΑΜΚΑ στα προσφυγόπουλα.
Τα παιδιά των προσφύγων να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα πρωινά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών οπουδήποτε κι αν διαμένουν (σπίτια, στρατόπεδα κ.λπ.), στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα μαζί με τα άλλα παιδιά, καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
Δεν αποδεχόμαστε να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα και αποκλεισμένα στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» και να δημιουργηθούν σχολικές υποδομές αποκλειστικά εκεί. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στον αποκλεισμό των προσφύγων από την κοινωνική ζωή. Διεκδικούμε για τα ίδια τα παιδιά και για τις οικογένειές τους να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία, τη στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και τη λειτουργία όλων των υποστηρικτικών δομών για όλα τα παιδιά.
Διεκδικούμε να υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφυγόπουλων σε όλα τα σχολεία.
Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα
Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών
Συνεχίζουμε τον αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, το ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά και αντιστεκόμαστε σε όλα τα ρατσιστικά, αντιπροσφυγικά και αντικοινωνικά πογκρόμ που εξαπολύει η κυβέρνηση κι οι πολιτικές της σύγχρονης βαρβαρότητας.
Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (6 – 11 – 2019)
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Για τους ιδιώτες ειδικούς βοηθούς στα δημόσια σχολεία
Με βάση το νόμο 3699/2008, άνοιξε η πόρτα δια την ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Ο Ν. 3699/2008 επιτρέπει την πρόσληψη ιδιωτών εντός του σχολείου για την υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία/ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από πλευράς των οικογενειών.
Η κατάσταση με μεταγενέστερους νόμους εκτραχύνθηκε ακόμα περισσότερο, αφού η πολιτεία επέτρεψε στους γονείς που επιθυμούν, να μπορούν να προσλαμβάνουν ιδιώτες ειδικούς βοηθούς για την υποστήριξη των μαθητών – παιδιών τους, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ή όχι σχετική γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ (τωρινά ΚΕΣΥ) ή τα Ιατροπαιδαγωγικά διαγνωστικά κέντρα των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Από τότε μέχρι σήμερα με σταθερά αυξανόμενους ρυθμούς οι ιδιώτες ειδικοί βοηθοί για κάθε είδους υποστήριξη (παράλληλη στήριξη, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, σχολικοί νοσηλευτές) αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Χαρακτηριστικά τα νούμερα της σχολικής χρονιάς 2017-2018: πρόσληψη 5556 εκπαιδευτικών για δημόσια παράλληλη στήριξη πανελλαδικά και 1396 ιδιωτών ειδικών βοηθών!!!
Οι συνεχείς περικοπές σε προσλήψεις εκπαιδευτικών από το ΥΠΠΕΘ για παράλληλη στήριξη, σχολικούς νοσηλευτές και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, η χορήγηση μειωμένων ωρών (ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για δύο ή τρία παιδιά που έχουν ανάγκη από πλήρη παράλληλη στήριξη και παρανόμως το ΥΠΠΕΘ τους στερεί το δικαίωμά τους αυτό), οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις προσλήψεις αναπληρωτών παράλληλης στήριξης, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ απογείωσαν την ιδιωτικοποίηση των δομών Ειδικής Αγωγής και οδήγησαν τους γονείς στη λύση της πρόσληψης ιδιωτών.
Προϋπόθεση για την είσοδο στο Δημόσιο Σχολείο των ιδιωτών ειδικών βοηθών, (όποιου τύπου υποστήριξης) που προσλαμβάνονται από γονείς, είναι η συναίνεση του συλλόγου διδασκόντων του κάθε σχολείου. Προαπαιτούμενα είναι απλά η αίτηση του γονέα προς το σχολείο, το αντίγραφο ποινικού μητρώου του υποψήφιου εργαζόμενου και το βιογραφικό του. Και ενώ για την πρόσληψη αναπληρωτών το υπ. Παιδείας ζητάει τον «ουρανό με τα άστρα» και διπλοτσεκάρει τα όσα οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι κατέχουν ως προσόντα, ενώ θεσπίζει προσοντολόγιο για τους εκπαιδευτικούς, για την πρόσληψη ιδιώτη ειδικού βοηθού σιωπά.
Επιπλέον οι ιδιώτες ειδικοί βοηθοί μπορούν να «αυτοσχεδιάζουν» με βάση όσα οι ίδιοι (και οι οικογένειες των μαθητών) θεωρούν ότι πρέπει να προσφέρουν στο μαθητή, σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης, τους σχολικούς νοσηλευτές και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό που έχουν θεσμοθετημένο και ακριβή ρόλο εντός του σχολικού πλαισίου, είναι μέλη του συλλόγου διδασκόντων και προσφέρουν πολυεπίπεδα στην ενίσχυση των μορφωτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μαθητών, συνδιαμορφώνοντας με τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς, το εξατομικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης των μαθητών.
Ιδιαιτέρως σοβαρό είναι επίσης το ότι οι ιδιώτες ειδικοί βοηθοί εργάζονται ανασφάλιστοι μέσα στο Δημόσιο Σχολείο. Το γεγονός αυτό εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τόσο τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και τη συνολική λειτουργία του δημόσιου σχολείου που έχει «μάτια ερμητικά κλειστά» για ό, τι ήθελε προκύψει στο χώρο του σχολείου (από ατύχημα του εργαζόμενου, μέχρι έλεγχο αρμόδιων φορέων για την ύπαρξη ανασφάλιστων εντός του σχολείου και πρόστιμα που αναφέρει η κείμενη νομοθεσία).
Η κατάσταση της εργασιακής ανομίας και της μαύρης εργασίας αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς των συγκεκριμένων εργαζόμενων, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, διότι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να υποκύπτουν σε παράλογες απαιτήσεις των γονέων/εργοδοτών τους, ενώ με την παραμικρή διαφωνία που θα εκφράσουν στον εργοδότη γονέα ή την παραμικρή δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο εργοδότης (γονέας) για να τους πληρώσει, βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς καμία αποζημίωση.
- Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να διεκδικήσουν εμπράκτως τη δημόσια και δωρεάν υποστήριξη (παράλληλη στήριξη, σχολικό νοσηλευτή και ειδικό βοηθητικό προσωπικό) που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας. Να ενημερώνουν το ΔΣ για κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων των ιδιωτικών ειδικών βοηθών) και να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ σε κάθε απόπειρα να χρεωθούν οι ΣΔ αντίστοιχες στάσεις και συμπεριφορές.
- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ χορήγηση εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης από το ΥΠΠΕΘ για όλες τις εγκεκριμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις των μαθητών με πλήρες ωράριο (χωρίς να μοιράζονται σε δύο ή τρεις μαθητές), καθώς και μόνιμο ειδικό βοηθητικό προσωπικό με οργανικές θέσεις σε όλα τα σχολεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
- Καλούμε τους γονείς να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για τη στήριξη του Δημόσιου Σχολείου και της Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης, με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών/ παιδιών τους.
- Καλούμε τους συλλόγους των διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων να μην αποδέχονται την ανασφάλιστη εργασία στο χώρο του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, αναγράφοντας στο σχετικό πρακτικό τη διαφωνία τους.
- Καλούμε τη Δ. Ο. Ε. και τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας να επιληφθούν και να αναδείξουν το θέμα της ανασφάλιστης/ μαύρης ιδιωτικής εργασίας μέσα στο Δημόσιο Σχολείο και Νηπιαγωγείο.
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ/ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ιδιωτών ειδικών βοηθών) ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ.
- ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και όλων των απαραιτήτων ειδικοτήτων στο χώρο του σχολείου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη