Η ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τσολακόπουλος Ανδρέας
Επ. σχολικός σύμβουλος Δ.Ε., Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος - Μαθηματικός.
Η εκπαίδευση από τη φύση της είναι δυναμική με αναγκαίες και συνεχείς μεταρρυθμίσεις κι αλίμονο για το αντίθετο.
Μεταρρυθμίσεις, όμως, εσωτερικές και λειτουργικές (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών κλπ) και όχι εξωτερικές (που κι αυτές είναι αναγκαίες με μικρότερη συχνότητα) ως προς τη δομή και τη διάρθρωσή της, όπου χρειάζονται σοβαρές μελέτες και πιλοτικές εφαρμογές, χωρίς προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς.
Βέβαια, το να αλλάξεις τον τύπο του Λυκείου δε στοιχίζει τίποτα, το να αλλάξεις π.χ. το εξεταστικό σύστημα (με μικρότερο αριθμό εξεταζόμενων μαθημάτων, κάθε φορά), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια π.χ. είναι ελκυστικό και μας πονά όλους (που μερικοί παίζουν με τον πόνο του λαού), αλλά όποιο και να είναι αυτό, πάλι ο ίδιος αριθμός των εισακτέων και μάλιστα οι ίδιοι θα εισαχθούν, αφού προκαθορίζουμε τον αριθμό κλπ και η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν αναβαθμίζεται…(αν και η προοδευτική άποψη επιτάσσει, με δεδομένη την ποιότητα να στραφούμε στην ποσότητα, ώστε να φοιτούν ολοένα και περισσότεροι μαθητές, αλλά αυτό καταστρατηγήθηκε από καιρό).
Σήμερα, επιχειρείται η κατάργηση των σχολείων (να ετοιμαστούμε να χτίσουμε φυλακές, γιατί υπάρχει συνέχεια) με ξαφνικό θάνατο, παγκόσμιο φαινόμενο και χωρίς να πειστούμε για την εναλλακτική πρόταση (ούτε καν ανακοινώθηκε ο νέος τύπος με κρυμμένα τα ονόματα των συμβούλων εισηγητών, που ποτέ δεν έχει συμβεί παρόμοιο φαινόμενο), κάνουμε από-ρύθμιση χωρίς αιτία..
Έτσι, δυσφημείται ακόμη μια φορά η ΤΕΕ (αυτό είναι απρόσωπο, αλλά που πονά εμάς τους παλαιότερους περισσότερο και κυρίως συναισθηματικά).
Οι εκπαιδευτικοί, χωρίς ηθικό (κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο) βρίσκονται στο δρόμο σαν λεμονόκουπες, επιχειρώντας να τους απαξιώσουμε, αφού τους προσελκύσαμε από την αγορά εργασίας με αυξημένα προσόντα, τους επιμορφώσαμε παιδαγωγικά κλπ, τους εξοστρακίζουμε, ή τους αποπέμπουμε σε «ξένα» οικόπεδα
Τα μηδενίζουμε όλα.
Γκρεμίζουμε τα όνειρα χιλιάδων μαθητών, που τους ξεγελάσαμε με τα επαγγελματικά δικαιώματα που μόλις ανακοινώσαμε!, για τις ειδικότητες που αμέσως καταργούμε.
Αυτό που συμβαίνει, δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει.
Παρακολουθούσα τη βουλή και ένοιωσα μιαν ανακούφιση όταν ο κ. υπουργός πρότεινε διορθωτικές τροπολογίες, τις οποίες δεν ανακοίνωσε, αλλά τις κατέθεσε στα πρακτικά, που τις ψάχνουμε και δεν τις βρίσκουμε, ώσπου σήμερα τις είδαμε αναρτημένες στο σχολικό δίκτυο (alfavita).
Πολλοί βουλευτές (δυστυχώς μας απογοήτευσαν οι νέοι κυρίως), που για να πείσουν τον εαυτό τους για το ατόπημά τους βγαίνουν στα κανάλια και αιτιολογούν ότι ψήφισαν, γιατί κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Άλλη μια ειρωνεία και αυταπάτη, που πέρασε νύχτα!
Με τη μέθοδο του διαίρειν και βασίλευε εξαίρεσαν μερικές ειδικότητες (και καλά έκαναν) και έπειτα από γνωστές πιέσεις μερικά σχολεία (και ευτυχώς, γιατί θα βοηθήσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπου θα προσφύγουν οι απολυόμενοι, για ίση συνταγματικά μεταχείριση κλπ…)
Αλλά ακολουθούν και επικίνδυνες διατάξεις, που πέρασαν χωρίς συζήτηση και χωρίς να το αντιληφθεί κανένας (η ίδια μεθόδευση, πρωθύστερες ενέργειες, αφού ειδοποίησαν τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να ψηφιστεί ο νόμος, τους εξέθεσαν τα προσωπικά δεδομένα, τους διέκοψαν τις διακοπές, επιχειρώντας ρυθμίσεις βιαστικές το καλοκαίρι με κλειστά τα σχολεία κλπ).
Μπορεί πλέον, ο ίδιος ο υπουργός, από μόνος του μετά από εισήγηση των προϊσταμένων εκπαίδευσης (που μερικοί πελάγωσαν και μάλιστα προέβησαν τουλάχιστον σε παράτυπες κινήσεις, πανικόβλητοι κι αναστατωμένοι κι αυτοί) εις το εξής να μετατάσσει σε άλλες υπηρεσίες (μερικές φορές και σε «κατώτερο» κλάδο) οποιονδήποτε κρίνει, σύμφωνα με προσωπικά του κριτήρια, εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας ή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (το επόμενο και γρήγορο βήμα).
Με την ΤΕΕ «ασχολήθηκαν», επιφανειακά βέβαια, πολλοί «αρμόδιοι», αλλά απέτυχαν παταγωδώς, γιατί ενήργησαν με προσωπικές απόψεις (χωρίς γνώμη-γνώση δηλαδή, του αντικειμένου).
Κυρίως πανεπιστημιακοί, διαποτισμένοι με το μικροαστικό πρότυπο των ψευτοκλασικών σπουδών και το αντιτεχνολογικό σύνδρομο του άσπρου κολάρου, προτείνουν … «λύσεις»-απολύσεις και αναγκαστικές οριζόντιες καταργήσεις, αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό και ούτε δημοσιονομικό όφελος.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης, με την εμπειρία του εργαζόμενου μαθητή στο νυκτερινό γυμνάσιο έκανε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, (αν ήταν δυνατόν να ψηφίσει το σχετικό άρθρο 82 της κατάργησης!) μετά από διάλογο και μελέτη 3 ετών, με το νόμο 1566/85, που όλοι οι μεταγενέστεροι τον μνημονεύουν και δεν τολμά να καταργήσει κανείς.
Με εισηγητή τον αείμνηστο Θεόφραστο Γέρου και άλλους επώνυμους, είναι μνημείο στοχοθεσίας, μόνον και να τον διαβάζει κανείς.
Το μειονέκτημά του ήταν ότι ήταν πολύ προχωρημένος για την εποχή του και δεν μπόρεσε να πείσει αρκετούς, αλλά ολοένα γίνεται και πιο σύγχρονος…
Όλες οι υπόλοιπες απόπειρες της τελευταίας 30 ετίας απέτυχαν…
Περιμένουμε το νέο τύπο λυκείου με τους εισηγητές και τις ιδιότητές τους…
Δεν ξέρω πόσο θα λειτουργήσει δημοσκοπικά ο κοινωνικός αυτοματισμός, με το να στρέψουμε τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα κατά των δημοσίων υπαλλήλων (η κατσίκα του γείτονα), αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η κατάργηση μιας θέσης δημόσιου υπαλλήλου, αφαιρεί τουλάχιστον δύο επί πλέον θέσεις από τον ιδιωτικό κι αυτό ήδη έγινε κατανοητό από όλους.
Ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους τους εκπαιδευτικούς καλό και «αναίμακτο».καλοκαίρι (οι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν με κλειστά τα σχολεία), γιατί τους λείπουν, από το λογαριασμό, χιλιάδες άλλοι «μελλοθάνατοι» δημόσιοι υπάλληλοι και προετοιμάζουν το έδαφος….
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη