Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης ως χώρου διεξαγωγής της 4ης Συνεδρίασης του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028–2034, στην οποία αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός. Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών χαρακτηρίζει την επιλογή πολιτικά συμβολική και κάνει λόγο για απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και έμμεση προβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης. Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί, τέλος, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να απέχουν από την εκδήλωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η επιλογή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης ως χώρου διεξαγωγής της 4ης Συνεδρίασης του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028–2034, με κεντρική μάλιστα ομιλία του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε τυχαία ούτε ουδέτερη.
Σε μια πόλη που διαθέτει ιστορικά και διεθνώς αναγνωρισμένα δημόσια πανεπιστημιακά Τμήματα Γεωπονίας και συναφών γνωστικών αντικειμένων, καθώς επίσης και σημαντικές δημόσιες ερευνητικές δομές στον αγροτικό τομέα, η Κυβέρνηση επιλέγει να διοργανώσει μια κορυφαία θεσμική εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα στις εγκαταστάσεις ενός φορέα που πρόσφατα αδειοδοτήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ, δηλ. ιδιωτικού Πανεπιστημίου).
Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς εντάσσεται στην προσπάθεια εμπέδωσης και νομιμοποίησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θεσμοθέτησε και υποστηρίζει η Κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη σαφή απαγόρευσή τους από το άρθρο 16 του Συντάγματος και παρά τις πρόσφατες δικαστικές ακυρώσεις των αδειών λειτουργίας τριών ΝΠΠΕ.
Δεν πρόκειται απλώς για την επιλογή ενός χώρου διεξαγωγής μιας συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ. Πρόκειται για μια επικύρωση και υψηλού συμβολισμού κυβερνητική προβολή ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή που τα δημόσια Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν χρόνια υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και συστηματική απαξίωση. Και στο σημείο αυτό εύλογα διατυπώνουμε την απορία μας για την αφωνία του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των Προέδρων των συναφών Τμημάτων των δύο Πανεπιστημίων.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται κυβερνητικές διακηρύξεις υποστήριξης, χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση και σεβασμό στον συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ως ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή, δεδομένου ότι αποτελεί ουσιαστικά μια εκδήλωση που λειτουργεί μέσο προβολής και πολιτικής νομιμοποίησης της ιδιωτικής «πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Για τον λόγο αυτό, καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να απέχουν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.