Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημόσιο πανεπιστήμιο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης που εστιάζει αποκλειστικά στον αυτισμό και απευθύνεται στους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά μέσα στην τάξη, τους εκπαιδευτικούς. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μακρά εμπειρία στην πανεπιστημιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ανοίγει έναν νέο κύκλο εξειδικευμένης κατάρτισης, ανταποκρινόμενο σε μια εκπαιδευτική ανάγκη που εδώ και χρόνια μεγαλώνει, αλλά συχνά μένει χωρίς ουσιαστική θεσμική απάντηση.
Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία παιδιών στο φάσμα του αυτισμού στο γενικό σχολείο έχει αυξηθεί αισθητά. Η ένταξη, η διαφοροποιημένη διδασκαλία και η καθημερινή παιδαγωγική διαχείριση απαιτούν από τον εκπαιδευτικό δεξιότητες που ξεπερνούν πλέον τις βασικές γνώσεις παιδαγωγικής. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης καλείται να ανταποκριθεί σε σύνθετες καταστάσεις χωρίς συστηματική, επιστημονικά τεκμηριωμένη επιμόρφωση πάνω στον αυτισμό.
Όταν η καλή πρόθεση δεν είναι αρκετή
Ο αυτισμός δεν είναι ενιαίος και δεν αντιμετωπίζεται με μία «συνταγή». Οι εκπαιδευτικοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ζητήματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς, αισθητηριακών δυσκολιών, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με την οικογένεια και άλλους ειδικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρική προσέγγιση ή η αποσπασματική επιμόρφωση δεν επαρκούν.
Η σύγχρονη σχολική πραγματικότητα απαιτεί βαθύτερη κατανόηση του φάσματος του αυτισμού, γνώση των σύγχρονων παρεμβατικών μεθόδων και ικανότητα εφαρμογής πρακτικών εργαλείων μέσα στην τάξη. Η ανάγκη αυτή είναι που έχει φέρει το ζήτημα της εξειδίκευσης στον αυτισμό στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η επιμόρφωση ως επαγγελματική και παιδαγωγική αναγκαιότητα
Δεν πρόκειται απλώς για ακόμη ένα «προσόν», η επιμόρφωση στον αυτισμό μετατρέπεται σταδιακά σε βασικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να ανταποκριθεί με επάρκεια, ασφάλεια και παιδαγωγική ευθύνη στο σύγχρονο σχολείο. Παράλληλα, η ύπαρξη πανεπιστημιακά οργανωμένων και πιστοποιημένων προγραμμάτων εξειδίκευσης διασφαλίζει ποιότητα, επιστημονική εγκυρότητα και ουσιαστικό αντίκρισμα στην εκπαιδευτική πράξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση για δομημένες, μακράς διάρκειας επιμορφώσεις στον αυτισμό αυξάνεται σταθερά, καθώς οι εκπαιδευτικοί αναζητούν όχι απλώς θεωρητική γνώση, αλλά πρακτική καθοδήγηση και υποστήριξη.
Πανεπιστημιακή επιμόρφωση στον αυτισμό
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών υλοποιεί εξ αποστάσεως και ασύγχρονα το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Αυτισμός: Κατανόηση, Εκπαίδευση και Παρέμβαση». Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το φάσμα του αυτισμού, από τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά και τις σύγχρονες θεωρίες ερμηνείας έως τις πρακτικές παρεμβάσεις στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Η επιμόρφωση εστιάζει τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων εκπαιδευτικών και παρεμβατικών προγραμμάτων.
Η παρακολούθηση πραγματοποιείται με τρόπο που προσαρμόζεται στους ρυθμούς των εκπαιδευτικών, χωρίς υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, ενώ με την ολοκλήρωση παρέχεται πανεπιστημιακό πιστοποιητικό επιμόρφωσης με επίσημη αναγνώριση.
Για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να αποκτήσουν ουσιαστική εξειδίκευση σε ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία της σύγχρονης εκπαίδευσης, αυτή η επιμόρφωση αποτελεί μια συνειδητή επένδυση γνώσης και επαγγελματικής επάρκειας.
Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές - Εκδηλώστε ενδιαφέρον και ενημερωθείτε αναλυτικά
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom